ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η απόβαση των Γερμανών στον Άι – Γιώργη στην Κέρκυρα, σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια (4 ΦΩΤΟ)

24 Σεπτέμβρη 1943 Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος που είχε ως συνέπεια πάνω από 55 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες, ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκεται σε εξέλιξη, με σαφή μηνύματα για την τελική συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Ο γερμανοιταλικός άξονας έχει ήδη σπάσει. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 ανακοινώθηκε δημόσια η σύναψη ανακωχής μεταξύ Ιταλίας, (της κυβέρνησης του στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο), και των συμμαχικών χωρών. Η Διαταγή του Αρχηγείου των Ιταλικών Δυνάμεων αναφέρει ότι οι Ιταλοί στρατιώτες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τις Συμμαχικές Δυνάμεις, πρέπει να κρατήσουν κάτω από την Ιταλική κατοχή την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά .

Οι Γερμανοί δεν καταφέρνουν στις 12 προς 13 Σεπτέμβρη να αποβιβαστούν στις Μπενίτσες, αφού εμποδίστηκαν από το ιταλικό πυροβολικό που έβαλλε από τα υψώματα των Αγίων Δέκα, της Στρογγυλής - Σταυρού και Περάματος. Ξημερώματα 14 Σεπτέμβρη η Κέρκυρα παραδίνεται στις φλόγες από τον βομβαρδισμό των γερμανικών αεροπλάνων. Δέκα μέρες αργότερα, ξημερώματα 24 Σεπτέμβρη 1943 με ορμητήριο τα Λα(γ)ούδια (αφού εκείνες τις μέρες τα ιταλικά παρατηρητήρια είχαν καταργηθεί, όχι τυχαία) οι Γερμανοί αποβιβάζονται στον Άι – Γιώργη Αργυράδων. Περίπου 400 Γερμανοί που ανήκαν στις δυνάμεις Αλπινιστών (Εντελβάιs) υπό τον ταγματάρχην Zachariasen).
 Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή Αγουρίδια – Μοναστήρι, αφού αποδεκατίζουν τους Ιταλούς. Τέσσερις συγχωριανοί μας σκοτώνονται: Ασπιώτης Κων/νος, Κουλούρης Δημήτρης, Καββαδίας Λεωνίδας, Κυνηγόπουλος Γεώργιος ( Βλ. Πορφύριος Πανδής, Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Φ. τ. Α., Μάρτιος – Ιούνιος 1995, αρ. φ. 19 – 20). Αρκετά, περίπου 20, σπίτια στο Νεοχωράκι καταστρέφονται από τον βομβαρδισμό των γερμανικών αεροπλάνων. Στη συνέχεια ο 6ος  λόχος με επικεφαλής τον Μ. Παίσσινγκερ εξουδετερώνει την ιταλική πυροβολαρχία κοντά στα Βραγκανιώτικα. Οι Γερμανοί «εξόντωσαν εκτός από λίγες εξαιρέσεις όλους τους εχθρούς που βρίσκονταν στα υψώματα μέσα και γύρω από τους Αργυράδες. Ο Στέττνερ υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών στους 60 έως 70. Έπειτα από σύντομη καταδίωξη, οι υπόλοιποι Ιταλοί περικυκλώθηκαν στο χωριό Μαραθιάς και «εξοντώθηκαν». (Χέρμαν Φρανκ Μάγερ (1949 – 2000), «Αιματοβαμμένο Εντελβάις…, «Φ. τ. Α.», Ιούλιος – Αύγουστος 2010, αρ. φ. 109). Αφού εδραιώθηκαν οι Γερμανοί στη Νότια Κέρκυρα προωθήθηκαν και ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Κέρκυρας.

Νικολέττα Γ. Καββαδία, από τη «Φωνή των Αργυραδιτών»