ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Γέμισαν» καρέτα – καρέτα οι παραλίες μας


Την εμφάνιση της έκανε πρόσφατα... σε μεγάλη αμμώδη παραλία νοτιοδυτικά της Κέρκυρας μια ακόμα χελώνα Καρέτα- Καρέτα . Η χελώνα βγήκε στην αμμουδιά και ξαναμπήκε, πιθανόν αναζητώντας το σημείο για τα αυγά της.

Το τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι επισκέψεις της Καρέτα -Καρέτα στη Κέρκυρα, με σκοπό την αναπαραγωγή σύμφωνα και με τον αναπληρωτή Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Π.Ι.Ν. και ιχθυολόγου Σταμάτη Γκίνη.
«Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε μια έξαρση του πληθυσμού της συγκεκριμένης χελώνας, στις δυτικές πλευρές του νησιού. Ήρθαμε σε επαφή με Ιταλούς επιστήμονες οι οποίοι μας είπαν ότι παρατήρησαν το ίδιο φαινόμενο στις ακτές της Αδριατικής. Αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους γιατί σημαίνει ότι το είδος ξέφυγε το κίνδυνο της εξαφάνισης και αναπτύσσεται ραγδαία. Εκτός από τους τραυματισμούς από προπέλες πλοίων, δίχτυα ψαράδων κ.λ.π. η χελώνα δε μπορούσε να αναπτυχθεί και λόγο των τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως τα jetski, οι ομπρέλες στη παραλία, ξαπλώστρες κ.α. Μεγαλύτερος εχθρός της όμως ήταν η άγνοια του κόσμου καθώς και κάποιοι που εσκεμμένα έσπαγαν τα αυγά της, όπου τα έβρισκαν από φόβο μήπως και η Κέρκυρα γίνει προστατευόμενο πάρκο, όπως η Ζάκυνθος και περιοριστούν οι τουριστικές δραστηριότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, εκτίμησε ότι το κοινό έχει πια ενημερωθεί πάνω στο θέμα και έχει δείξει ευαισθησία . Πρόσφατα μάλιστα κάποιος βρήκε αυγά τα περιέβρεξε, έβαλε προσεκτικά ομπρέλα για να τα προστατέψει καλύτερα, ενημερωτική πινακίδα και ενημέρωσε αμέσως τους αρμόδιους.

Απευθυνόμενος δε στους πολίτες, ο κ. Γκίνης σημείωσε : «Όταν βρίσκουμε αυγά δεν το λέμε πουθενά για τη προστασία τους. Ούτε τη τοποθεσία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα θάψουμε και αν είναι δυνατό να βάλουμε την ενημερωτική πινακίδα». Αν βρείτε νεκρή θαλάσσια χελώνα καλέστε την πλησιέστερη λιμενική αρχή».

Kerkyrasimera.gr, Σ. Καρύδη