ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη τη Δευτέρα (20/2) αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

Από την συναυλία της Κερκυραϊκής Φοιτητικής Ένωσης με τον Σπ. Σαμοΐλη στην Πλάκα. Διακρίνονται ο Αλέκος Παναγούλης με την Οριάνα Φαλάτσι, ο πατέρας του Μίκη, Γιώργος Θεοδωράκης, ο μαθηματικός Κ. Θύμης, ο καρδιολόγος Α. Δραγανίγος. Παράκληση, συμπληρώστε τα ονόματα όσων ξεχωρίζετε


ΚΕΡΚΥΡΑ. Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema. Θα παρουσιαστούν τραγούδια από τις συλλογές «Κραυγή στα Πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Βάστα Καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη.

Θ​α τραγουδήσουν Νίκος Θεοδωράκης, Ελένη Τζαγκαράκη, μαζί τους θα παίξουν μπουζούκι Βασίλης Τσατσάρας, πιάνο Φίλιππος Παχνιστής, φλάουτο Μαρία Παχνιστή.
Ο Σπύρος Σαμοΐλης ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης - μαέστρος είναι διαποτισμένος από το πνεύμα του Οκτώβρη, καθώς μελοποίησε τους κορυφαίους έλληνες ποιητές και όχι μόνο, που ύμνησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση. Είχε εξαρχής μια πορεία δημιουργική, ποιητική και αγωνιστική, σε χρόνια δύσκολα, αψήφησε κινδύνους και βρέθηκε στο πλάι απλών λαϊκών ανθρώπων, με ρεκόρ συναυλιών. Παρά την λογοκρισία και το πολιτικό κλίμα της εποχής έμεινε πιστός στα πιστεύω του.

Ο πρώτος μεγάλος προσωπικός δίσκος του, με τίτλο «Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλιβιζάτου, κυκλοφορεί το 1975 με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη. Σύντομα, ακολουθήσει και η «Κραυγή στα πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη. Στη συναυλία αυτή, που είναι αφιερωμένη στα 100 Χρόνια του Οκτώβρη, θα μας παρουσιάσουν τα δυο αυτά έργα του, δύο εξαίρετοι τραγουδιστές, ο Νίκος Θεοδωράκης και η Ελένη Τζαγκαράκη, οι οποίοι ερμηνεύουν πιστά το έργο του εδώ και χρόνια.

Μαζί τους οι μουσικοί να μας δώσουν τα ηχοχρώματα των στίχων που έγραψαν οι υμνητές του αγώνα, Κώστας Βάρναλης και Μενέλαος Λουντέμης.
«Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλιβιζάτου
«Κραυγή στα πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη
Μουσική: Σπύρος Σαμοΐλης
Τραγούδι: Νικος Θεοδωρακης-Ελένη Τζαγκαράκη
Mπουζούκι: Βασίλης Τσαρτσάρας
Πιάνο: Φίλιππος Παχνιστής
Φλάουτο: Μαρία Παχνιστή

Ο Σπύρος

Ο Σπύρος Σαμοΐλης ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης διαποτισμένος από το πνεύμα του Οκτώβρη, καθώς μελοποίησε κορυφαίους ποιητές που ύμνησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση. Είχε εξαρχής μια πορεία δημιουργική, ποιητική και αγωνιστική, σε χρόνια δύσκολα, αψήφησε κινδύνους και βρέθηκε στο πλάι απλών λαϊκών ανθρώπων, με ρεκόρ συναυλιών. Παρά την λογοκρισία και το πολιτικό κλίμα της εποχής έμεινε πιστός στα πιστεύω του.

Ο πρώτος μεγάλος προσωπικός δίσκος του, με τίτλο «Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλιβιζάτου, κυκλοφορεί το 1975 με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη. Σύντομα, ακολουθούν οι δίσκοι «Κραυγή στα πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Οι γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Κυκλοφόρησαν αργότερα οι δίσκοι του « ΛΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ » - « ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ» - και μαζί με τον Ηλία Ανδριόπουλο η «ΛΑΪΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ».

Μελοποίησε ακόμη Οδυσσέα Ελύτη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Κοτζιούλα, Βλ. Μαγιακόφσκι και άλλους πολλούς ποιητές. Ατέλειωτος ο κατάλογος. Συνεργάστηκε με σπουδαίους τραγουδιστές τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.
Το 1976 ξεκινά τις περιοδείες του στις συνοικίες της Αθήνας και το 1977 τον ατέλειωτο γυρισμό του σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας σε 10 χρόνια 2.000 συναυλίες, που αποτελεί μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ συναυλιών

Πηγή: enimerosi.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου