ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Εστία έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ
Κάποιοι θέλουν συνεργασία με ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς... βαρίδια

Νέα ενδοκυβερνητική κρίση απειλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από τις αναφορές Φίλη για τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, διότι αυτός είναι ο «συγγενέστερος σύμμαχός του».

Παρά το γεγονός ότι μαζί με τις αναφορές για Καμμένο ο Νίκος Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και το σύνολο των πεπραγμένων της, τις επόμενες μέρες εστίασε στον κυβερνητικό εταίρο, «διαρρέοντας» την πρόθεση να καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Άμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που φαίνεται να σχεδιάζει ο Πάνος Καμμένος. Χθες, μέχρι την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο, δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέθετε τελικά την ερώτηση, την οποία υπέγραφαν και άλλοι 13 βουλευτές.

Είναι η τρίτη φορά που προκαλούνται σοβαροί κραδασμοί στο κυβερνητικό σχήμα εξαιτίας της «ασυμφωνίας χαρακτήρων» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, η οποία προξενεί τριβές κυρίως με επίκεντρο ζητήματα ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα – όσο μεγαλώνει δε η πίεση από την υλοποίηση του μνημονίου τόσο αυξάνονται και οι τριβές. Και οι δύο πλευρές, εφόσον έχουν αποδεχτεί τη βασική μνημονιακή κατεύθυνση, είναι αναγκασμένες να δίνουν μάχες σε «δευτερεύοντα» ζητήματα που η κάθε πλευρά αναδεικνύει ως προνομιακά για την ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε ξεσπάσει σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση με τον Πάνο Καμμένο να απειλεί με παραίτηση, εξαιτίας του ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είχε αποκαλέσει τα Σκόπια Μακεδονία, δεν είχε απομακρυνθεί, όπως ζητούσε ο υπουργός Άμυνας. Τελικώς επετεύχθη συμβιβασμός και τα πνεύματα ηρέμησαν, ώσπου το φθινόπωρο του 2016 ξέσπασε η κόντρα του υπουργού, τότε, Παιδείας Νίκου Φίλη με την Εκκλησία, με τον Πάνο Καμμένο να τοποθετείται σαφώς υπέρ της Εκκλησίας, ενώ φέρεται να ζήτησε το κεφάλι του Φίλη επί πίνακι, όπερ και εγένετο λίγο αργότερα στον ανασχηματισμό. Υπενθυμίζεται ότι κατά το Μαξίμου δεν ήταν ούτε θέμα υποχώρησης στις πιέσεις της Εκκλησίας, ούτε πολλώ δε μάλλον σε αυτές του Πάνου Καμμένου, αλλά ζήτημα μη ευθυγράμμισης με την κυβερνητική στρατηγική (απουσία μετώπου με την Εκκλησία).

Στην παρούσα κόντρα, που πολλοί αποδίδουν στην πικρία Φίλη για την καρατόμησή του, το Μαξίμου αναμενόμενα κράτησε χαμηλούς τόνους, ενώ φέρεται να υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα - Καμμένου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις στον κυβερνητικό εταίρο ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με ΠΑΣΟΚ υπό όρους
Ο Νίκος Φίλης έθιξε το ζήτημα από τη σκοπιά της στρατηγικής των συμμαχιών (και βάζοντας διαζευκτικά το θέμα «Καμμένος ή Φώφη»), κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη γραμμή του κόμματος, που λέει ότι είναι μεν επιθυμητή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, εφόσον όμως φύγουν από το πλάνο τα βαρίδια Βενιζέλος, Λοβέρδος κ.λπ.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο βουλευτής της Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση στερείται πλέον νομιμοποίησης, υπό το σκεπτικό ότι η συγκολλητική ουσία ήταν η αντίθεση μνημόνιο - αντιμνημόνιο, η οποία έχει πλέον εκλείψει, όπως έχει ξεπεραστεί και το δόγμα «εμείς οι αμόλυντοι, οι άλλοι οι μολυσμένοι». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «έστω κι αν βρομάει, το ΠΑΣΟΚ είναι ο συγγενέστερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ». Η αποστροφή αυτή διορθώθηκε μια μέρα μετά, καθώς σε βελτιωμένη εκδοχή της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα μετατράπηκε σε έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ «μας βρομάει».

Το διά ταύτα πάντως με βάση την αρχική διατύπωση είναι ένα: «όλοι βρομάμε, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, επομένως γιατί όχι με το ΠΑΣΟΚ;». Για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, τίθεται με επείγοντα τρόπο το ζήτημα της ψήφισης της απλής αναλογικής και από το ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτή να ισχύσει από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Από την ηγεσία όμως ξεκόβεται το άνοιγμα στην παρούσα φάση υπό το σκεπτικό ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί τις τάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής είχε χαρακτηρίσει «άστοχη και άκαιρη» τη σχετική συζήτηση αλλά και σε επόμενες τοποθετήσεις του σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Μάλιστα στη συνέντευξή του στη Real News σημειώνει ότι συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει και για τον λόγο ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται μεταξύ άλλων να επιλέγει τη ρήξη με «παραθεσμικά δίκτυα πολιτικής και κυρίως οικονομικής εξουσίας», σχέσεις με τα οποία διατηρεί, όπως αναφέρει, μερίδα του πολιτικού προσωπικού του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας.

Πάντως η συζήτηση έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος, εστιάζοντας κατ’ αρχάς στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπου εκτιμάται ότι είναι στρατηγικής φύσης ο πολιτικός προσανατολισμός και η αποστασιοποίηση από τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δεξιά.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος κάθε άλλο παρά απορρίπτουν την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτή πρέπει να γίνει με όρους προγραμματικούς, χρειάζεται χρόνο και σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αφορά τη μετεκλογική συνεργασία και όχι τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος εντός της τρέχουσας θητείας – άλλωστε κάτι τέτοιο φαίνεται να το απορρίπτει και το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με το ότι η Φώφη Γεννηματά δείχνει να κρατά αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι εκεί επικεντρώνει την τακτική της στο να διατηρείται ανοιχτό το ρήγμα στο εσωτερικό της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Πηγή: /ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1957 στις 23-02-2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου