ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Συνθήματα και πολιτικές


Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός – ερευνητής, ΕΘΝΟΣ – «Επωνύμως»,Τετ. 22/2

«Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Αυτό είναι το σύνθημα της επικοινωνιακής εκστρατείας της συγκυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και όμως η επιδιωκόμενη συμφωνία σημαίνει «νέα μέτρα» στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 4,2-4,5 δισ. ευρώ, συνέχιση της μνημονιακής βαρβαρότητας μέχρι την... επόμενη διαπραγμάτευση. Ετσι οι ψευδαισθήσεις ανακυκλώνονται, η κυβέρνηση θριαμβολογεί, ενώ το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δείχνει τον μονόδρομο ενός απαράδεκτου συμβιβασμού.

Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν σχέση με κανενός είδους ρεαλισμό, αλλά με την ενίσχυση ενός καθεστώτος υποτέλειας. Σχετικά με το θέμα του χρέους, σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει την εκτίναξή του στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060 και κατά συνέπεια προτείνει επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως! 

Οι κυβερνώντες επαίρονται που οι δανειστές μας αναγνωρίζουν «τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» και εκλιπαρούν μια συμφωνία με επίκεντρο τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, ισοπέδωση εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων, ομαδικές απολύσεις, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, στύψιμο των μικροεπαγγελματιών και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Όλα αυτά θα καλυφθούν με περίβλημα τα «αντισταθμιστικά μέτρα» και το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» που θα λειτουργήσει για την εξαπάτηση του λαού. Άλλωστε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα». Και όλα αυτά ενώ μέχρι χθες διαβάζαμε την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και την υπόσχεση «όχι προνομοθέτηση μέτρων».

Το 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά για μισθωτούς και "κυρίως" συνταξιούχους με την περικοπή του αφορολόγητου. Ειδικά οι συνταξιούχοι θα χτυπηθούν διπλά, αφού όσοι έχουν (μεικτά) μηνιαία εισοδήματα 1.200-1.300 ευρώ από συντάξεις θα δουν και το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά. Τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πληρωθούν τα νέα μέτρα το 2019 και δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, και τότε θα συζητηθεί τι θα μπορεί να δοθεί. Από την άλλη, σχεδόν όλες οι βασικές υποδομές της χώρας έχουν εκχωρηθεί με ευθύνη του πολιτικού συστήματος για 99 χρόνια στο «υπερταμείο» των ξένων. 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου