ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

1945 – 1984 Το τέρας του ναζισμού σε ψυχιατρική κλινική στην ΑυστρίαΕκατοντάδες νεαροί ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας του Γ΄ Ράιχ,  έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποκαλύπτουν Αυστριακοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο της Βιέννης και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι πρακτικές «που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συνέχισαν να εφαρμόζονται κυρίως επειδή δεν επήλθε ρήξη «στον ιδεολογικό τομέα όσον αφορά το προσωπικό κατά τη ναζιστική περίοδο».

Οι ερευνητές, που βασίστηκαν σε περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ασθενείς και εργαζόμενους, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ναζιστικής εποχής παρέμειναν στις θέσεις τους και μετά τον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, ούτε διέθεταν άλλα προσόντα.

Το «Περίπτερο 15» του παιδιατρικού ψυχιατρικού νοσοκομείου του Σπίγκελγκρουντ, κοντά στη Βιέννη, ήταν ο τόπος ενός «γενικότερου συστήματος βιαιοπραγίας» από το 1945 μέχρι το 1984: Κατάχρηση ηρεμιστικών χαπιών, ασθενείς δεμένοι με ζουρλομανδύες, κρεβάτια-κλουβιά.

Σε αυτό το νοσοκομείο οι Ναζί δημιούργησαν την περίοδο 1940 – 1945 ένα από τα πιο «δραστήρια» κέντρα του προγράμματος ευθανασίας αναπήρων.

Περισσότερα από 700 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αποτέλεσμα της «ιατρικής θεραπείας» στην οποία υποβάλλονταν.

Από τα 600-7000 παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, τουλάχιστον 70 πέθαναν, τα περισσότερα από πνευμονία, λόγω της ανεπαρκούς περίθαλψης.

Πηγή: tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου