ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στη δίνη της κρίσης η ΕΕ
​Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός - ερευνητής, ΕΘΝΟΣ - Επωνύμως, Τετ. 22/3

Οι μύθοι που γράφτηκαν 60 χρόνια πριν στις συνθήκες της Ρώμης, περί ειρήνης, ευημερίας, ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θρυμματίστηκαν. Στην επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της η ΕΕ βυθίζεται σε βαθιά κρίση που θα ενταθεί με τις αποφάσεις που επιχειρεί να επιβάλει η Γερμανία για την «ΕΕ των πολλών ταχυτήτων». Με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού πυρήνα κρατών με κοινό νόμισμα και από εκεί και πέρα η ένταξη των υπολοίπων σε ομόκεντρους κύκλους κοινών αγορών-συμφωνιών.

Η «νέα γεωμετρία» της ΕΕ είναι στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων Κορυφής του Μάρτη που πραγματοποιούνται υπό τη σκιά των φυγόκεντρων τάσεων που ενισχύονται συνολικά στην Ευρώπη, μετά και την εκλογή Τραμπ, συνθέτοντας ένα ρευστό σκηνικό για το μέλλον της ΕΕ. Παράλληλα, το Brexit αποτυπώνει την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Αναμφίβολα, οι φυγόκεντρες τάσεις ευδοκιμούν στο έδαφος των πολιτικών της λιτότητας που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της ΕΕ και διαμορφώνουν στις εξαρτημένες χώρες, όπως η Ελλάδα, εικόνα νεοαποικιακού ελέγχου. Φτωχοποίηση, κατεδάφιση κοινωνικών δικαιωμάτων, κλειστά σύνορα σε μια Ευρώπη-φρούριο με ρατσισμό και πολέμους συνθέτουν το σκηνικό της βαρβαρότητας.

Η Ελλάδα, οικονομικά εξαρτημένη, κατά κύριο λόγο, από τη Γερμανία και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Αντί για «εξίσωση προς τα πάνω μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων», η εξίσωση γίνεται συνεχώς προς τα κάτω, καθώς οι γερμανικοί μισθοί γίνονται ελληνικοί και οι ελληνικοί γίνονται βουλγάρικοι (ήδη 600.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας «αμείβονται» με κάτω από 400 ευρώ τον μήνα μεικτά), ενώ η ανεργία καλπάζει. Ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται μέσω ΤΑΙΠΕΔ για 100 χρόνια, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές, γιατί το δημόσιο χρέος της χώρας από 20% που ήταν το 1981, χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ, έχει φτάσει τώρα στο 180%!

Η Ελλάδα στην «επόμενη μέρα» της ΕΕ δεν έχει καλύτερο μέλλον. Είτε με ευρώ, είτε με άλλο νόμισμα, είτε σε άλλη ταχύτητα, ένα είναι βέβαιο. Η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ και το ευρώ είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την πρόοδο του τόπου. Η έξοδος από την ΕΕ είναι ανάγκη να συνδέεται με τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία και με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου