ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ένα μήνα εκτός αγοράς όλη η κερκυραϊκή παραγωγή βοοειδών-Σε πλήρη δράση η κτηνιατρική υπηρεσία Κέρκυρας για να ελεγχθούν όλα τα βοοειδή και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους, έχουν ήδη «τσεκάρει» τα 2/3 των εκτροφών

-Δεν πωλείται και δεν σφάζεται το παραμικρό… επ’ απειλή βαριών προστίμων

-Αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση της κουνουποκτονίας

-Φόβοι για την… αλβανική απειλή λόγω μεγάλου εύρους μόλυνσης και κουνουπιών

Αγώνα δρόμου κάνει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΙΝ στην Κέρκυρα ώστε να προλάβει άμεσα να ολοκληρώσει τους ελέγχους και κυρίως να εμβολιαστούν όλα τα ζώα στις τοπικές εκτροφές, ώστε να μην κινδυνεύουν από την μόλυνση της οζώδους δερματίτιδας.

Ήδη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χάρη στην υπερπροσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό της υπηρεσίας έχουν ελεγχθεί τα 2/3 του νησιού αρχής γενομένης από το νότο, όπου και δεν έλειψαν βέβαια και κάποια επεισόδια, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα έχει καλυφθεί το 90% της ζωικής παραγωγής.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κερκυραϊκή Άποψη», εντείνεται η διαδικασία εμβολιασμού των ζώων, ώστε να καταφέρουν να μπλοκάρουν τη μεταδοτικότητα της ασθένειας, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεταδίδεται από τα κουνούπια και τις μύγες που τσιμπάνε άρρωστα ζώα.


Για το λόγο αυτό άλλωστε θανατώνονται άμεσα όχι μόνο τα άρρωστα ζώα, αλλά κι όλα όσα βρίσκονται στην ίδια εκτροφή και έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί. Σκοπός του προληπτικού αυτού μέτρου είναι να επιτευχθεί ένα μπλόκο στην ασθένεια, έτσι ώστε τα υγιή κι εμβολιασμένα γρήγορα να επανέλθουν σε κανονική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε στην εφημερίδα από τα στελέχη της υπηρεσίας και τον ∆ιευθυντή της κ. Κούρκουλο, η «καραντίνα» αφορά ούτως ή άλλως για διάστημα 29 ημερών, όπου υπάρχει πλέον αποτελεσματική δράση του εμβολίου. Μέχρι τότε, κανένα ζώο δεν μπορεί να πωληθεί, να σφαχτεί και κυρίως να μεταφερθεί εκτός νησιού.

Παράλληλα, διαβεβαιώθηκε απόλυτα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσβολής των ανθρώπων, καθώς οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, ενώ και οι σφαγές που έγιναν έως και την πλήρη απαγόρευση πέρασαν από το μικροσκόπιο της υπηρεσίας!

Να σημειωθεί ότι στην Κτηνιατρική υπηρεσία υπάρχει επάρκεια εμβολίων, ενώ η όλη δράση γίνεται υπό την εποπτεία των υπηρεσιών της ΕΕ, που άλλωστε αναλαμβάνουν το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της προσβολής καθώς και τις αποζημιώσεις για τις θανατώσεις των ζώων.

Η ασθένεια που μεταφέρθηκε από τη Νότια Αφρική και εμφανίστηκε αρχικώς στην Τουρκία, όπου δεν έτυχε σοβαρής αντιμετώπισης, μόλυνε στη συνέχεια τις εκτροφές στη βόρειο Ελλάδα, ενώ από το 2017 εντάχθηκε και το Ιόνιο στη ζώνη επικινδυνότητας, λόγω μεταφοράς της ασθένειας από τα κουνούπια.

Η διαπίστωση αντιστοίχως υψηλού ποσοστού μόλυνσης στα ζώα της γειτονικής Αλβανίας ανεβάζει το βαθμό επιφυλακής, καθώς σταδιακά μπαίνουμε σε περίοδο εκκόλαψης των κουνουπιών, οπότε και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιπλέον μεταφοράς μολυσματικών εστιών στο νησί μας και ειδικότερα στη βόρειο Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό πέρα από τη ζώνη προστασίες που ορίστηκε στα 10 χλμ πέριξ των πρώτων διαπιστωμένων κρουσμάτων, κατέστη αναγκαία η ένταξη όλου του νησιού στη ζώνη επιτήρησης.

Αυτό βέβαια που επισημαίνεται από την υπηρεσία είναι ότι πρέπει να επικρατήσει κατ’ αρχήν ψυχραιμία και βασικά να υπάρξει η απόλυτη συνεργασία των εκτροφέων, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή κι εμβολιασμός όλων των ζώων άμεσα, χωρίς παρεκκλίσεις.

Πηγή: corfupost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου