ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πολλά εκατ. ευρώ για έργα στα «χαρτιά»Η ΠΙΝ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο οδικών έργων της Περιφέρειας συνολικού ύψους 19,8 εκ €, χωρίς ωστόσο τα έργα αυτά να έχουν επικαιροποιημένες και επομένως ώριμες μελέτες.

Ενώ, ο προϋπολογισμός κατασκευής τους, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν από το 2014, ανέρχονταν συνολικά σε 38 εκ € (Τα 25€ αφορούσαν το έργο της Κέρκυρας και τα 11 € εκείνο της Κεφαλονιάς). Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΣ» η επίσπευση της υπογραφής των προσκλήσεων από πλευράς ΠΙΝ έγινε εξαιτίας της Ευρωπαϊκής υποχρέωσης να ανοίξουν οι άξονες του ΠΕΠ Ιονίων 2014 – 20. Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου υπογράμμισε ότι «τα έργα αυτά είναι σημαντικά και απαραίτητα και ευελπιστώ ότι η ανακοίνωση δεν έγινε μόνο για τους τύπους και τις εντυπώσεις, αλλά θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο με την υλοποίηση των έργων αυτών, έστω κι αν τα προς διάθεση ποσά υπολείπονται των προϋπολογισμών, οι οποίοι σκοπίμως έχουν αποκρυφθεί». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση ΙΟΝ45, που αφορά τη «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών οδικής διασύνδεσης με κόμβους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της ΠΙΝ» αναφέρονται τα ποσά, αλλά δεν γίνεται αναφορά στα δύο συγκεκριμένα έργα, τα οποία περιγράφονται στην προς το κοινό ανακοίνωση της ΠΙΝ.

Προσκλήσεις 23,3 εκ €

Η ΠΙΝ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο:  «Ακόμη 23.294.230 ευρώ για έργα εκπαίδευσης και οδικών υποδομών”. Και αναφέρει: Δύο νέες Προσκλήσεις υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεοδ. Γαλιατσάτος και εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, που εστιάζουν στους τομείς της «Eκπαίδευσης» και των «Oδικών υποδομών». Η προθεσμία υποβολής των σχετικών προτάσεων είναι από 15/03/2017 έως 15/5/2017.

Ένας δρόμος σε Κέρκυρα & ο άλλος Κεφαλονιά

Ειδικότερα:  Στον  τομέα των Οδικών υποδομών, η Πρόσκληση ΙΟΝ45 αφορά στη «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών οδικής διασύνδεσης με κόμβους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Π.Ι.Ν.». και απευθύνεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αφορά στα οδικά έργα Τρία Γεφύρια – Βρυώνη (Κέρκυρα) και Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς – Κόμβος Κραναίας. Η πρόσκληση έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 19.794.230€ και αφορά σε έργα που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Εθνικό Πλαίσιο Μεταφορών (ΣΠΕΜ).
Η προθεσμία υποβολής των σχετικών προτάσεων είναι από 15/03/2017 έως 29/9/2017.

Το γεφύρι της Άρτας & τα Τρία της Κέρκυρας

Η  πρόταση για την κατασκευή του έργου  « ΚΟΜΒΟΣ ΤΡΙΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ – ΒΡΥΩΝΗ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ» ήταν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επί διοίκησης Στ. Πουλημένου και την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε ως αρμόδια η Κρατική Περιφέρεια με Γ.Γ. τον Σωτ. Βόσδου το έτος 2006. Με την ολοκλήρωση της (2009) εντάχθηκε στο ΠΕΠ 2007-13. Στη συνέχεια ο Σπ. Σπύρου ως ΠΙΝ προσπάθησε να επικαιροποιήσει τη μελέτη, αφού στην αρχική υπήρχαν ορισμένες τεχνικές εκκρεμότητες, όμως η έλλειψη χρηματοδότησης, λόγω της οικονομικής κρίσης την άφησαν στο συρτάρι των ΤΥ. Ο πρώην το 2014 την παρέδωσε στο νυν ΠΙΝ Θ. Γαλιατσάτο με την υποσημείωση: “ότι η μελέτη πρέπει να επιαιροποιηθεί και να συμπληρωθεί». Έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Σ» η μελέτη του έργου παραμένει όπως ήταν προ δεκαετίας.

Πρέπει να βρούμε από αλλού χρήματα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Θ. Γαλιατσάτο ατην οποία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης και η Δ/ντρια Έργων Οδικής Ασφάλειας Μαρία Ατζέμη. Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων ανάφερε: “ Την πρόθεση της ΠΙΝ να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, εκτός ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, καθώς τα χρήματα για αντίστοιχες δράσεις και έργα σχεδόν έχουν δεσμευτεί στο σύνολό τους με έργα όπως ο οδικός άξονας Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, το λιμάνι της Ερείκουσας Κέρκυρας, το λιμάνι Πισαετού Ιθάκης και ο δρόμος Αεροδρόμιο Αργοστολίου – Κόμβος Κρανιάς. “Έχουμε μελέτες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την οδική ασφάλεια στα νησιά μας, να δούμε από που θα βρούμε χρήματα εκτός ΕΣΠΑ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος, ζητώντας από τους μελετητές να υπάρξει ευελιξία στην τελική μελέτη και να ιεραρχηθούν τα σημεία άμεσης αναγκαιότητας θέσεων οδικής ασφάλειας, ώστε ενδεχομένως το έργο να προχωρήσει τμηματικά και σε μικρότερη έκταση.

Στο ΣΠΕΜ τα Τρία Γεφύρια

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών ή αλλιώς ΣΠΕΜ, εκπονήθηκε το 2014 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών, επεκτείνεται χρονικά μέχρι το 2025, δηλαδή περιλαμβάνει έργα που θα εκτελεστούν από το ΣΕΣ 2014-2020 αλλά και από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Καθορίζει τη στρατηγική ανάπτυξη των Μεταφορών καλύπτοντας όλα τα μέσα μεταφοράς (οδικά, σιδηροδρομικά, Θάλασσια και Εναέρια) και όλους τους τύπους μεταφοράς (επιβατικές, εμπορευματικές).

Καλύπτει τη συμβολή της Ελλάδας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών σύμφωνα με τον Κανονισμό Διευρωπαϊκών Δικτύων (1315/2013) περιλαμβάνοντας τις προτεραιότητες για επενδύσεις στο βασικό και εκτεταμένο δίκτυο του Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) καθώς και σε δευτερεύοουσα συνδεσιμότητα με τα ΔΕΔ-Μ.

Με την ολοκλήρωση των πολύ μεγάλων οδικών έργων σε Αττική και Κ.Μακεδονία βλέπουμε μία μετατόπιση των αναγκών (άρα και των έργων) στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Το ΣΠΕΜ για τα Ιόνια νησιά προέβλεπε δύο έργα : 1.ΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (3 ΓΕΦΥΡΙΑ-ΒΡΥΩΝΗ) 25.000.000€ 2.ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΚΡΑΝΑΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 11.000.000€.

Προσκλήσεις και για έργα σχολείων

Τέλος στη χθεσινή ανακοίνωση της  ΠΙΝ εκτός των οδικών έργων γίνεται αναφορά  ότι: Στον τομέα της Εκπαίδευσης, η Πρόσκληση ΙΟΝ46 αφορά στην «Αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Π.Ι.Ν.» και απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Από την πρόσκληση θα ωφεληθούν 278 σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και 12 σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης σε όλα τα νησιά της ΠΙΝ. Η πρόσκληση έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 3.500.000€. και αφορά σε εξοπλισμό εργαστηρίων των σχολείων που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη χαρτογράφηση των σχετικών αναγκών των σχολείων.

Πηγή: kerkyrasimera.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου