ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στην Επιθεώρηση Εργασίας για το SANDYΣτην Επιθεώρηση Εργασίας για το SANDY

Σε ψήφισμα στο πνεύμα της (προχθεσινής) ανακοίνωσης για την υπόθεση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο SANDY προχώρησε την Παρασκευή η Γ.Σ. του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Την Τρίτη 28 Μαρτίου θα γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας συνάντηση- συμφιλιωτική διαδικασία ανάμεσα στα σωματεία εργαζομένων και τους δύο επιχειρηματίες, για να λυθεί το θέμα της εξασφάλισης δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο.


Αντιδικία

Η αντιδικία ιδιοκτητών – μισθωτών, που οδήγησε στη σφράγιση, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης,  του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sandyστο Άη Γιώργη Αργυράδων έχει εγείρει ανησυχίες, τόσο για την τύχη των εργαζόμενων, όσο και για την οικονομία νησιού και περιοχής, αφού το συγκρότημα διαθέτει περίπου 2.500 κλίνες.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του τοπικού σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, που εκτός της χθεσινής ανακοίνωσης, έχει βάλει το θέμα, πρώτο προς συζήτηση στη σημερινή Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Η ιδιοκτήτρια εταιρία «Αγ. Γεώργιος ΑΞΤΕ» συμφερόντων της οικογενείας Ρίζου διαρρέει ότι θα λειτουργήσει η ίδια τα ξενοδοχεία κι έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για την τουριστική εικόνα της Κέρκυρας. Ωστόσο η μισθώτρια «Aquis τουριστική και τεχνική Α.Ε.» δεν εγκαταλείπει τις δικαστικές μάχες, για να παραμείνει διαχειρίστρια των ξενοδοχείων.

Το ιστορικό

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου μετά από εκτέλεση δικαστικής απόφασης σφραγίστηκε το συγκρότημα SANDYστον Άη Γιώργη Αργυράδων, που περιλαμβάνει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δύναμης περίπου 2.500 κλινών. Η ιδιοκτήτρια εταιρία οδήγησε τη μισθώτρια στις δικαστικές αίθουσες διεκδικώντας την απόδοση των μισθωμάτων, που είχαν συμφωνηθεί. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 6/12/2016 και στις 15/12 εκδόθηκε δικαστική απόφαση η οποία διέτασσε την έξωση των μισθωτών και την απόδοση υποχρεώσεων  ύψους 1.185 εκ €. Από την πλευρά τους οι μισθωτές δηλώνοντας ότι έχουν καταβάλλει τις υποχρεώσεις τους έκαναν αίτηση αναστολής της απόφασης. Η αίτηση εκδικάστηκε στις 15/2/17 και απορρίφτηκε. Ο δικαστικός αγώνας δεν τελείωσε και χθες συζητήθηκε το αίτημα της μισθώτριας για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε η μισθώτρια να εξακολουθεί να κλείνει συμφωνίες με τα ταξιδιωτικά – τουριστικά γραφεία για λογαριασμό του συγκροτήματος SANDY. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Πάντως η χθεσινή δεν ήταν η τελευταία αντιδικία, αφού τον Μάιο έχει οριστεί η συζήτηση και άλλων ασφαλιστικών μέτρων.
Νέες κλειδαριές και καταγραφή

Την Τετάρτη, δικαστικός επιμελητής εκτελώντας την απόφαση του Δικαστηρίου, προχώρησε στην αντικατάσταση των κλειδαριών στις κεντρικές εισόδους των ξενοδοχειακών μονάδων του συγκροτήματος SANDY. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει καταγραφή του υλικού και στη συνέχεια τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Η ιδιοκτήτρια αναλαμβάνει τη λειτουργία

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ.Σ.» ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία συμφερόντων οικογενείας Ρίζου είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει κανονικά τα ξενοδοχεία και μάλιστα ήδη έχει συμφωνήσει με τον νυν διευθυντή να παραμείνει στο πόστο του. Ενώ δεν πρόκειται να χαθούν ούτε οι θέσεις εργασίας, ούτε οι πελάτες. Από την πλευρά του το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζει ανησυχίες «η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει και όπως είναι γνωστό η μισθώτρια εταιρία έχει κλείσει συμφωνίες και πιθανόν να έχει πάρει προκαταβολές. Ενώ μέχρι να διευθετηθούν όλα αυτά και να βρεθεί λύση, αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι».

Η ανακοίνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

«Την Τετάρτη 15 Μαρτίου μετά από εκτέλεση δικαστικής απόφασης σφραγίστηκε το ξενοδοχείο ΣΑΝΤΥ στον Αη Γιώργη Αργυράδων. Στο ξενοδοχείο εργάζονται πάνω από 130 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν περιέλθει μετά τα γεγονότα αυτά, σε κατάσταση αβεβαιότητας και έντονης ανησυχίας για το εργασιακό τους μέλλον, την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, την καταβολή των οφειλομένων σε αυτούς αποδοχών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αντιδικίας της ιδιοκτήτριας με την ενοικιάστρια εταιρεία.

Οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την επίτευξη του στόχου μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους οδηγεί στο σφράγισμα της επιχείρησης και τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και ενδεχομένως στην ανεργία. Αυτοί που σήμερα διαγκωνίζονται για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα δεν είναι ούτε οι χιλιάδες ευρωπαίοι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο ξενοδοχείο έχοντας προπληρώσει, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου όπου με τον κόπο και τον ιδρώτα τους προσφέρουν υπηρεσίες και παράγουν το σύνολο του παραγόμενου εισοδήματος απ την συγκεκριμένη τουριστική επιχείρηση . Υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη είναι αυτοί που μαζεύουν τα κέρδη τόσο απ τους τουρίστες όσο και απ την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργατικής δύναμης χωρίς να κοπιάσουν.

Με ευθύνη αυτών που συγκρούονται για τα κέρδη τους βρίσκονται σήμερα στον αέρα τόσο οι προγραμματισμένες διακοπές των πελατών όσο και οι προγραμματισμένες δουλειές των εργαζομένων. Αυτονόητο είναι δε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός χρεοκοπημένου, κοινωνικά άδικου και απάνθρωπου κυρίαρχου οικονομικοπολιτικού συστήματος που επιτρέπει και ευνοεί τέτοιου είδους εξελίξεις. Απαιτούμε τόσο απ την ιδιοκτήτρια όσο και απ την ενοικιάστρια εταιρεία να βγάλουν έξω απ την αντιδικία τους την λειτουργία του ξενοδοχείου.

Καλούμε εδώ και τώρα το ΣΕΠΕ , τα υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρέμβουν τώρα (ακόμη κι αν χρειαστεί νομοθετικά) ώστε ανεξάρτητα απ την εξέλιξη της αντιδικίας ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια και την εκμεταλλεύτρια εταιρεία να λειτουργήσει ανεμπόδιστα το ξενοδοχείο, να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να καταβληθούν οι οφειλόμενες σ αυτούς αποδοχές. Προς ενίσχυση του αιτήματος αυτού ζητάμε από το περιφερειακό , το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς να πάρουν θέση και να παρέμβουν. Προειδοποιούμε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ξενοδοχείου με την πλήρη κάλυψη όλων των εργαζομένων θα αναλάβουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες που δεν θα περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της Λίνιας».


Ανησυχία Εργατικού Κέντρου

Την άμεση επαναπρόσληψη για το 2017 όλων των εργαζομένων στο SANDY και τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Ειδικότερα, «εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο Sandy, στους Αργυράδες, το οποίο φέρεται να κλείνει λόγω της δικαστικής διαμάχης της ιδιοκτήτριας και της μισθώτριας εταιρείας.

Επειδή...όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα μυρμήγκια, ζητάμε από όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς και ελεγκτικούς φορείς να φροντίσουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου, την επαναπρόσληψη οπωσδήποτε για το 2017 όλων των εργαζομένων και τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σε μία εποχή τραγικών συνθηκών για τους εργαζομένους και σε μία περίοδο που η ανεργία μαστίζει τον ελληνικό λαό, πρέπει οι θέσεις εργασίας να διαφυλάσσονται πάση θυσία. Από τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα ζουν 250 οικογένειες και το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος από τη μη λειτουργία της θα είναι τεράστιο.

Το Εργατικό Κέντρο συμπαρίσταται στην αγωνία των εργαζομένων του ξενοδοχείου και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ζητάμε επίσης την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος αρχίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Πηγή: kerkyrasimera.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου