ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Φτώχεια και ανεργία Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός - ερευνητής, ΕΘΝΟΣ - Επωνύμως 19/4

Πέρα από τις ευχές για την Ανάσταση και πίσω από τις γιορτινές βιτρίνες, η αλήθεια είναι ότι ο λαός ανεβαίνει τον Γολγοθά της φτώχειας και της ανεργίας, αφού με την επικείμενη συμφωνία προβλέπονται εξοντωτικά μέτρα που οδηγούν στην ακραία φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία, με ποσοστό, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat τον Δεκέμβριο του 2016, 23,1%, δηλαδή 1.101.000 άτομα. Πρωταθλήτρια και στη νεανική ανεργία, με 48% στο ηλικιακό επίπεδο των 15-24 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αγγίζει το 30% του πληθυσμού!

Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους δεν απεικονίζουν τη δραματική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης. Γιατί βαρύνουσα σημασία έχουν τα ποσοστά των ελαστικών μορφών απασχόλησης: μερικής, εκ περιτροπής κ.ά., καθώς και οι αμοιβές των εργαζομένων. Οι ελαστικές μορφές εργασίας εξαπλώνονται ραγδαία, με συνέπεια εργασιακή ομηρεία και φτώχεια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ στο σύνολο των 1.930.236 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το 28,9% -558.150 εργαζόμενοι- δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης, με μισθούς και μεροκάματα πείνας. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση 126.000 εργαζομένων είναι 100€ τον μήνα μεικτά. Τέλος, άλλοι 343.760 εργαζόμενοι παίρνουν 100€-400€ τον μήνα μεικτά.

Μία ακόμη «παράπλευρη» μείωση της απασχόλησης στη χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί και το μαζικό κύμα μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μισό εκατομμύριο Έλληνες ζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους. Το τσουνάμι των φόρων έπληξε βαριά, κυρίως τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Ενας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και αδυνατεί να αποπληρώσει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 2.000€. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, συνολικά 3.412.300 φορολογούμενοι είχαν έως 2.000€ ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεν χρειάζονται μαθηματικά για να υπολογίσει κανείς τι θα συμβεί όταν το αφορολόγητο κατέβει στα 5.600€ με 5.900€, όπως πλέον ομολογεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ύστερα από τις? επικές μάχες που δίνει με τους δανειστές. Η ραγδαία αύξηση των αστέγων είναι ένα ακόμη επίτευγμα των μνημονιακών πολιτικών. Σήμερα οι άστεγοι υπολογίζονται γύρω στις 40.000, ο αριθμός τους όμως, ο οποίος διαρκώς αυξάνεται, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου