ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Βούλιαξε» η Κέρκυρα – Απίστευτες εικόνες από droneΤα έθιμα για το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πραγματικά ξεχωριστά.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το πανέμορφο νησί είναι πάντα... ιδιαίτερο με τις στάμνες να αποτελούν το θέαμα που προσελκύει χιλιάδες κόσμου. Οπως φαίνεται και στο βίντεο από drone και φέτος ο κόσμος «βούλιαξε» το κέντρο του νησιού.

Ετσι και φέτος η Ανάσταση του Κυρίου εορτάστηκε νωρίς το μεσημέρι, όπου και αναβίωσε ξανά το έθιμο «μπότηδες». Το έθιμο κρατά από την Ενετοκρατία στο νησί. Οι Κερκυραίοι τότε, σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές και τις θρησκευτικές παραδόσεις, λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ ήταν αναγκασμένοι να γιορτάσουν το Πάσχα νωρίς το μεσημέρι.

Έτσι λοιπόν, από τότε έως και σήμερα η λεγόμενη πρώτη Ανάσταση του Κυρίου τιμάται στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «μπότηδες», πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Το εν λόγω έθιμο αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων ενώ πολλές είναι οι εκδοχές του για το πώς ξεκίνησε.


ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου