ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Προς πώληση και τα 10 περιφερειακά λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας;
-Διαβεβαιώσεις προς το Δήμαρχο ότι θα εξαιρεθεί το δικό μας λόγω… υψηλής κερδοφορίας

Στο ΤΑΙΠΕ∆ προς ιδιωτικοποίηση ή άλλης μορφής οικονομική αξιοποίηση παραμένουν σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος και τα οποία είναι της Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕ∆ το 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κερκυραϊκή Άποψη», παρά τις έντονες ενστάσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές εκ των οποίων διατυπώθηκαν και στο πλαίσιο συνεδριάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, οι δανειστές και ειδικότερα η Κομισιόν εμφανίζονται με διαμορφωμένη άποψη για την παραμονή τους στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕ∆ και κατά της μεταφοράς τους στο υπερταμείο όπως πρότεινε η κυβέρνηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιγραφεί ως προαπαιτούμενο γα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την έγκριση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕ∆ για την αξιοποίησή τους όπως αυτά περιγράφονται στο Σχέδιο Αξιοποίησης της Περιουσίας του (ADP), με πρώτη ενέργεια την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η επιμονή των δανειστών για ιδιωτικοποίησή τους ή άλληςμορφής αξιοποίηση (monetization) έχει δύο λόγους: αφενός επιθυμούν να εμπεδώσουν το αίσθημα της συνέχειας και της συνέπειας στις δεσμεύσεις της Αθήνας και του ΤΑΙΠΕ∆ για τις ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου εκτιμούν πως η διαχείρισή τους μέχρι τώρα από το ΤΑΙΠΕ∆ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και άρα «μοντέλο» για τη λειτουργία ΤΑΙΠΕ∆ και υπερταμείου.

«Καυτός» ο Ιούνιος για την κρουαζιέρα Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα 2Τα κέρδη των δέκα αυτών λιμένων αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2015 και 40% το 2014, ενώ κατά τα δύο αυτά χρόνια απέδωσαν μέρισμα στο ∆ημόσιο που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στο 9μηνο του 2016 η συντριπτική τους πλειονότητα εμφανίζει περαιτέρω αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας και κύκλου εργασιών. Οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται στη διαχείριση της «Ομάδα Ποσειδών» που έχει συγκροτήσει το ΤΑΙΠΕ∆ και της οποίας επικεφαλής από το 2012 είναι ο Αθανάσιος Λιάγκος, ευρύτερα γνωστός ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

Όμως η περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών τους και η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και της εθνικής οικονομίας απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο. Υπό αυτό το πρίσμα η ιδιωτικοποίησή τους είναι, κατά πολλούς, μονόδρομος.

Καθησυχαστικός ο Νικολούζος, του διαβεβαίωσαν ότι το δικό μας παραμένει

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Κέρκυρας απαντώντας χθες Τετάρτη 3 Μαΐου σε σχετική ερώτηση για την τύχη του κερκυραϊκού λιμανιού σημείωσε ότι σε συζητήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι της Κέρκυρας θα μείνει εκτός της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης λόγω της υψηλής κερδοφορίας που παρουσιάζει κυρίως μέσα από την κρουαζιέρα.


Μάλιστα δικαιολόγησε την άποψη περί της ασφάλειας του λιμανιού μας στο δεδομένο των σημαντικών επενδύσεων που έχουν γίνει και γίνονται τόσο μέσω της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όσο και με αυτοχρηματοδότηση από τον ΟΛΚΕ, για να καταστήσει σαφές το ασύμφορο της επαπειλούμενης εκποίησης του λιμανιού.

Στήριξη Νικολούζου στο αίτημα των εργαζομένων του Δήμου για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού Corfupost.gr - Ειδήσεις από την Κέρκυρα 2Τέλος επεσήμανε την αξιολόγηση που απολαμβάνει στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς στο συνέδριο για την κρουαζιέρα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, έγινε κοινωνός της κατάταξης της Κέρκυρα στο επίπεδο της κρουαζιέρας, καθώς καταλαμβάνει την 3η θέση μετά τη Βενετία και το Ντουμπρόβνικ.
ΠΗΓΗ: corfupost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου