ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Συνέδριο «Ταμπού-Παράβαση-Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη», 26-28/05/2017


Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη», το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.

Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, το συνέδριο θα λάβει χώρα, για μια ακόμη φορά, στο νησί της Κέρκυρας. Το συνέδριο συνεχίζει να επικεντρώνεται:

α) σε ερωτήματα γύρω από τη φύση του Απαγορευμένου και την αισθητική του Οριακού όπως αυτές εκφράζονται στην τέχνη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την επιστήμη ή εμπνέεται από αυτές, και β) στο άνοιγμα ευκαιριών για δημιουργική μεταβολή/ζύμωση εκεί που συναντάται η τέχνη με την επιστήμη. Εκτός από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ομιλίες και παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος για αφίσες (posters), σε συνεργασία με το A-Club του Planetary Collegium.

Το φετινό συνέδριο αντλεί την έμπνευσή του από τους πρωτοπόρους που αμφισβήτησαν το γραμμικό τρόπο σκέψης όσον αφορά τις τέχνες του χώρου και τα media που βασίζονται στο χρόνο και σε αυτούς που κατάφεραν να υπερβούν την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και τους περιορισμούς της τεχνολογίας. Η τέχνη είναι, από πολλές απόψεις, μια αντανάκλαση της πραγματικότητας, ο υμνητής της αλλά και ο αμφισβητίας της, με την έννοια της ενστικτώδους κατανόησης ότι τίποτα δεν μένει σταθερό, παρά την προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στη βεβαιότητα της πίστης και στην ψευδαίσθηση του ελέγχου. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τέχνης και επιστήμης δεν είναι πάντα διακριτές και είναι εύκολο να αποδεχτεί κανείς πως ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από την επιστήμη περισσότερο απ’ όσο ο επιστήμονας από την τέχνη. Η ιδέα της μετοίκησης στο φεγγάρι, άλλωστε, απασχόλησε εντονότερα τη λογοτεχνία μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου κατά τον 17ο αιώνα. Ωστόσο αυτές οι επινοημένες απεικονίσεις του ταξιδιού στο διάστημα και της ζωής σε έναν άλλο κόσμο, δεν αποτελούσαν ήδη ένα βήμα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης;

Πολύ πριν από το 1969, μέσω της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, η ανθρωπότητα είχε φτάσει όχι μόνο στη Σελήνη αλλά και σε πολλούς άλλους πλανήτες. Για τους επιστήμονες απέμενε μόνο να βρουν έναν λειτουργικό τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί μια ιδέα που είχε ήδη συλληφθεί, αλλά συνέχιζε να γοητεύει. Το φετινό συνέδριο αφιερώνεται σε όλους όσοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τα όρια πέρα από το επόμενο απλό gadget και να κατανοούν τον ουσιώδη ρόλο που παίζει η φαντασία όταν συγχρονίζεται με την πραγματικότητα. Που κάνουν ένα βήμα παραπέρα, για ακόμα μια φορά, γνωρίζοντας πως η πραγματικά ανοικτή προοπτική βρίσκεται στο ταξίδεμα της συνείδησης.  Υποβολές προτάσεων είναι ευπρόσδεκτες από όλους τους τομείς έρευνας και τέχνης, με έμφαση στον κινηματογράφο, την εικονογράφηση, την βιντεοτέχνη, την sound art / ηλεκτροακουστική μουσική, τη φωτογραφία, το animation, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τέχνη υπολογιστή, τις εγκαταστάσεις, την performance art, τη bio art, την τέχνη διαδικτύου, την ηλεκτρονική τέχνη, τη ρομποτική τέχνη, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής στην καλλιτεχνική έρευνα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αυτού η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας φιλοξενεί στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων (Περιστύλιο Ανακτόρων) την έκθεση «Body Esc. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου.


Παράλληλα, το εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΤΗΕ παρουσιάζει την 12η φοιτητική έκθεση φωτογραφίας, στις φυλακές του Παλαιού Φρουρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12-26 Μαΐου 2017 και θα λειτουργεί καθημερινά 11:00-18:00.