ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Πλούσιοι» και «Φτωχοί» ανά νομό με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Στη μεσαία κατηγορία η Κέρκυρα με μέσο όρο 9.443Προσφέρεται για ποικίλα συμπεράσματα η έρευνα που παρουσίασε αυτές τις μέρες η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» για τις φορολογικές δηλώσεις, τα εισοδήματα και τα ποσά των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι πιο πλούσιοι και οι πιο φτωχοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Χίου, της Θεσσαλονίκης αλλά και οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι φορολογούμενοι που κατοικούν στη Ροδόπη, την Ευρυτανία, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο.

Οι πιο πλούσιοι

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι πιο «πλούσιοι» φορολογούμενοι βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.701.233 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος μέσο εισόδημα 15.435 ευρώ και πλήρωσαν φόρο κατά μέσο όρο 2.014 ευρώ.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αν και βρίσκονται στην κορυφή με το υψηλότερο μέσο δηλωθέν εισόδημα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, γεγονός που αντανακλάται στα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία.

Στη μεσαία κατηγορία η Κέρκυρα

Αντιστοίχως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Κέρκυρα υποβλήθηκαν 67. 437 δηλώσεις, με το μέσο δηλωθέντα εισόδημα να ανέρχεται στα 9.443 ευρώ και κατά συνέπεια ο μέσος φόρος που καταβλήθηκε να είναι στα 846 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι με το δηλωθέν εισόδημα η Κέρκυρα ξεπερνά το επίπεδο των… φτωχών νομών καθώς ο πήχης γι’ αυτούς βρίσκεται κάτω από τις 9.000 και μάλλον ορίζεται στα 8.500 ευρώ περίπου.

Και οι… «φτωχοί»

Στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων, είναι ο νομός Ροδόπης αφού οι φορολογούμενοι που κατοικούν στον εν λόγω νομό δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 8.540 ευρώ, κάτω δηλαδή από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δεν έχουν παιδιά.

Το 2012 τα νοικοκυριά στη Ροδόπη είχαν εμφανίσει εισόδημα 11.708 ευρώ. Στη λίστα με τους φτωχούς νομούς περιλαμβάνονται οι φορολογούμενοι της Ευρυτανίας με μέσο δηλωθέν εισόδημα 8.591 ευρώ, της Ηλείας με 8.593 ευρώ και της Αιτωλοακαρνανίας με μέσο εισόδημα 8.620 ευρώ.


Πληθυσμιακά ο νομός με τους λιγότερους φορολογουμένους παραμένει αυτός της Ευρυτανίας, καθώς φορολογική δήλωση υποβάλλουν μόλις 9.108 νοικοκυριά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου