ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Προς απόλυση οι συμβασιούχοι του Δήμου: Απόφαση «βόμβα» για χιλιάδες εργαζόμενους-Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβασιούχων, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και τους μισθούς βάση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού

-Αποψιλώνεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας

-Περίμεναν το πράσινο φως για τους 10 απλήρωτους και καταλήγουν να χάνουν πάνω από 100 εργαζόμενους

Η απόλυτη βόμβα στη λειτουργία των Δήμων έπεσε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την απόφαση που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις παρατάσεις στις συμβάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ ενώ παράλληλα αποφάσισε ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν τον χρόνο της παράτασης των συμβάσεών τους.

Η απόφαση αναμένονταν με αγωνία, αλλά με εντελώς αντίθετες προσδοκίες καθώς περίμεναν τη λύση για τους απλήρωτους και κατέληξαν να τινάζεται όλο το πλάνο λειτουργίας των ΟΤΑ… σε κρίσιμες δραστηριότητες, όπως η καθαριότητα.

Χτύπημα κάτω απ’ τη μέση και στο Δήμο της Κέρκυρας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Κέρκυρας επήλθε πραγματικό σοκ, μιας και ανέμεναν το πράσινο φως για την εξόφληση των 10 συμβασιούχων που παρέμεναν απλήρωτοι και ξαφνικά μένουν χωρίς κανέναν συμβασιούχο στην καθαριότητα, καθώς πάνω από 100 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Δήμο μέσω των παρατάσεων από το 2015 θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους.

Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές. Ενώ αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Κατά συνέπεια, με τη δημοσίευση της απόφασης θα ξεκινήσουν οι ατομικοί καταλογισμοί στους συμβασιούχους, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

Παρέμβαση από ΚΕΔΕ που ζητά την αντικατάσταση Σκουρλέτη

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, με ανακοίνωση της, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως, αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μάς επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή.

Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική. Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», ενώ πολλοί δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.

Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».

Καθησυχαστικοί στην Κυβέρνηση, λένε ότι το πρόβλημα θα λυθεί…

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπός αφού πρώτα στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο, κατηγόρησε στην συνέχεια τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση και ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε τη δέσμευση ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων». Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

ΠΗΓΗ:

Corfupost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου