ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πλεονάσματα εξαθλίωσης


Γιώργος Κ. Καββαδίας, ​Εκπαιδευτικός - ερευνητής, ΕΘΝΟΣ - "Επωνύμως" 5/5

Η ολοκλήρωση της «τεχνικής συμφωνίας» κυβέρνησης και θεσμών προδιαγράφει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με την ευθυγράμμιση στις απαιτήσεις των δανειστών και την επικείμενη ψήφιση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων. Η νέα μεγάλη απάτη περί «εξόδου από την επιτροπεία» δεν μπορεί να κρύψει τη λεηλασία της χώρας και του λαού που όχι μόνο δεν τελειώνει το 2018 με την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, αλλά θα συνεχιστεί για μία ακόμη πενταετία τουλάχιστον, καθώς θα απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» 4,19% του ΑΕΠ για το 2016, το οποίο ενέκρινε και η ΕΕ, είναι πλεόνασμα εξαθλίωσης, από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, τη διάλυση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και ξεπούλημα του πλούτου και των υποδομών της χώρας. Τα δισεκατομμύρια του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση προορίζονται σχεδόν στο σύνολό τους για να καταβληθούν οι τόκοι του χρέους. Από τα 6,937 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, τα 5,649 δισ. ευρώ πήγαν για τόκους.

Εφαρμόζεται, έτσι, το «παράλληλο» μνημόνιο, αποδεκτό από το μνημονιακό μπλοκ που με τα μέσα προπαγάνδας μέσω μιας ψευδεπίγραφης πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ επιχειρεί να παραλύσει τις λαϊκές αντιστάσεις, προβάλλοντας ως αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα τη συμμόρφωση στις εντολές των δανειστών και την αντιλαϊκή επέλαση. Μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί φέρνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019. Μεταξύ των μέτρων ξεχωρίζει η αύξηση φόρων λόγω μείωσης του αφορολόγητου. Ειδικότερα η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ τον χρόνο ακόμη και για τους φτωχότερους. Δηλαδή θα αυξηθούν σημαντικά οι φόροι ακόμη και για όσους σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ! Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Παράλληλα, η χώρα μετατρέπεται σε νεοαποικία, με τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους να έχουν αποκτήσει και θεσμικά πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε όλους τους τομείς των εθνικών δραστηριοτήτων ώστε να προωθούν τα πολεμοχαρή αντιδραστικά τους σχέδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου