ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πανελλαδική κινητοποίηση συνδικάτων για την αργία της ΚυριακήςΠανελλαδική κινητοποίηση συνδικάτων για την αργία της Κυριακής

 
Με αφορμή την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ιδιωτικών υπαλλήλων την Κυριακή 7 Μαΐου, για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής, ανακοινώνονται συγκεντρώσεις από εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής της, προκηρύξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και με αίτημα να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το σχέδιο της για την πλήρη απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ: «Ήδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής  3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40%  δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας».

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας επισημαίνει πως: «Το πρόβλημα των καταναλωτών στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη χρόνου αλλά οι άδειες τσέπες.

Το ΕΚΑ στηρίζει τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και απαιτούμε η Κυβέρνηση να αποσύρει την πλήρη απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα Σωματεία μέλη μας στην απεργία της Κυριακής 7 Μαΐου και στη συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού στις 11.00 π.μ.».

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τονίζει πως: «Σε έναν κλάδο όπου τα λουκέτα οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, είναι ολοφάνερες οι συνέπειες μιας τέτοιας αποφάσεις που θα ευνοήσει τα μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα, θα οδηγήσει στην απόγνωση και τα λουκέτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ζητήσει και πάλι από τους υπαλλήλους να βάλουν πλάτη για το κέρδος και την επιβίωση των εργοδοτών.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή θα μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τις αντεργατικές συνθήκες εργασίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της ανεργίας, φοβούνται να τις καταγγείλουν».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Οι εργαζόμενοι Εμποροϋπάλληλοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι δεν πληρώνονται τις Κυριακές με την πρόσθετη αμοιβή του 75%, ούτε σύμφωνα με τα 10ωρα που δουλεύουν. Αμείβονται για 4 ώρες και χωρίς ρεπό.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμπαρατάσσεται στο πλευρό των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στηρίζοντας ακράδαντα το Δίκαιο Αγώνα τους.

Καλούμε όλους τους Καταναλωτές, τους Εμποροϋπαλλήλους, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους όλο τον Εμπορικό Κόσμο ως μία γροθιά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε ένα Αγωνιστικό παρόν την Κυριακή 7 Μάη στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, μη επιτρέποντας την Απελευθέρωση της λειτουργίας των Καταστημάτων τις Κυριακές, Υπερασπιζόμενοι την Κυριακάτικη Αργία».

Aπό την πλευρά του ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων Σάμου σχολιάζει ότι: «Το πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων για δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα με εξαντλητικά ωράρια, πενιχρούς μισθούς και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το δικαίωμα που είναι η κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής ζωής και γενικότερα κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχτούν κάτι τέτοιο, να μην περάσει κανένας εφησυχασμός. Με οργανωμένη συλλογική δράση, με το κλαδικό μας σωματείο, με την κοινωνική μας συμμαχία, τους αυτοαπασχολούμενους , που μετά βίας παλεύουν να κρατήσουν ανοικτά τα μικρά καταστήματα τους, να δυναμώσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στα μονοπώλια του κλάδου, με αίτημα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Το ΠΑΜΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Μπροστά στην απεργία στον κλάδο του εμπορίου στις 7 Μάη, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής με βάση το κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου-Υπηρεσιών».

Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται οι παρακάτω απεργιακές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις:
Αθήνα: 10 πμ πλατεία Μοναστηράκι
Θεσσαλονίκη: 10.30 Τσιμισκή & Αριστοτέλους
Πειραιάς: Πλατεία Κοραή, 11:00πμ
Πειραιά: Εμπορικό Τρίγωνο οδού Πειραιώς, 11:00πμ
Γιάννενα: 11 πμ στη Βιβλιοθήκη
Λάρισα: 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο
Ρόδος: 10 πμ στην έδρα του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο
Καρδίτσα: 11:00πμ στην κεντρική πλατεία
Χαλκίδα: 11πμ στην πλατεία Αγοράς
Λαμία: 10πμ πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου
Πάτρα: 10  πμ στην πλατεία Γεωργίου
Αγρίνιο: 10πμ πεζοδρόμος Παπαστράτου (public)
Ηράκλειο: 10 πμ Δικαστήρια
Χανιά: 10.30 πμ στον Κάτωλα
Καβάλα: 11πμ στον πεζόδρομο (ύψος Εθνικής τράπεζας)
Αλεξανδρούπολη: 11πμ μπροστά από το Δημαρχείο
Δράμα: 10.30πμ στην κεντρική πλατεία
Ξάνθη: 12μμ στην κεντρική πλατεία
Καλαμάτα: 11 πμ, συγκέντρωση και πικετοφορία στην πλατεία Αριστομένους
Χίος: 10.30πμ στην είσοδο της Απλωταριάς
Λευκάδα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
Βόλος: 10πμ Ερμού με Ιωλκού
Κατερίνη: 10.30πμ, Ευκαρπίδης (discountmarkt)
Κέρκυρα: 10πμ πλατεία Γεωργάκη
Σέρρες: 10 πμ πλατεία Κρονιου
Άρτα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
Κομοτηνή: 11.30πμ εμπορικό κέντρο Cosmopolis

ΠΗΓΗ: ert.gr, Νάσος Μπράτσος