ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τουρισμός: Από την κερδοφορία των μεγάλων ξενοδοχείων στη μείωση μισθών των εργαζομένων - Επιστολή Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας


Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν την ραγδαία μείωση των αποδοχών τους και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους την ώρα που οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση στην κίνηση πελατών και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας τους. Από την άλλη οι επίσημοι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στο -15%, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαντλητικού ρυθμούς με επιπτώσεις στην υγεία τους. Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε επιστολή προς τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ
Αναλυτικά η επιστολή:
Έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν του 2017 για τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση στην κίνηση πελατών και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας τους. Η σεζόν που πρόκειται να διανύσουμε αναμένεται να ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ τουριστικής κίνησης σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που θα υποδεχθούν, θα φιλοξενήσουν και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Κέρκυρας.
Αντίθετα:
Οι επίσημοι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στο -15% που προέβλεψε η σύμβαση του 2012 παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ αφίξεων-διανυκτερεύσεων και κερδοφορίας. Σαν να μην έφτανε αυτό οι μεγαλοξενοδόχοι-μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας υποχρεώνουν αρκετούς εργαζόμενους σε σύναψη ατομικών συμβάσεων παραβιάζοντας την κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι θέσεις εργασίας παραμένουν ίδιες, αν δεν μειώνονται, σε σύγκριση με το 2009-2010 όπου η τουριστική κίνηση ήταν σαφώς μικρότερη. Το περιορισμένο εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων αναγκάζεται να εργάζεται με εξαντλητικού ρυθμούς, υπερωριακά , χωρίς διαλλείματα και ρεπό. Αρκετοί συνάδελφοι μας οδηγούνται πυκνά συχνά με συμπτώματα υπερκόπωσης στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία, οι δε ασθένειες που προκαλούνται από την φύση και την ένταση της εργασίας (μυοσκελετικές παθήσεις κ.α.) έχουν λάβει χαρακτηριστικά επιδημίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Το παραπάνω σκηνικό που παράλληλα με την εξόντωση των εργαζομένων υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την φήμη του κερκυραϊκού και κατ’ επέκταση ελληνικού τουρισμού συντηρείται με το ‘’σκάσε και δούλευε’’ ή ‘’αν δε σ’ αρέσει από κει είναι η πόρτα’’ και άλλες όμοιες απειλές που εκστομίζουν καθημερινά τα στελέχη και οι προϊστάμενοι των ξενοδοχείων.
Έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και γνωρίζουμε ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η διάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου έχουν προσαρμοστεί από τις κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μονοπωλίων και της μεγαλοεργοδοσίας.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ρόλο του κράτους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και τους μηχανισμούς τους, απαιτούμε όμως από αυτό το κράτος και τους μηχανισμούς του να ενεργοποιήσουν τώρα τις ελάχιστες δυνατότητες ελέγχου για την τήρηση των τελευταίων απομειναριών της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ.
Ζητάμε την άμεση οργάνωση μαζικών ελέγχων στις 50 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού με την ενίσχυση επιθεωρητών από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ειδικών επιθεωρητών από το Υπουργείο.
Οι έλεγχοι αυτοί για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να διεξαχθούν με τη συμμετοχή μελών της Διοίκησης του Συνδέσμου μας.
Ζητάμε να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις για:
● Την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων
● Την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας (ρεπό)
● Την εργασία κατά τις Κυριακές (αρκετές επιχειρήσεις δηλώνουν σε ρεπό την Κυριακή μεγάλο μέρος ή όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου)
● Την εφαρμογή του ωραρίου
● Την ορθή εφαρμογή της ασφαλιστικής κάλυψης (ορισμένοι εργοδότες δηλώνουν ψευδείς συμβάσεις μερικής απασχόλησης)
● Την εφαρμογή των κανόνων και των μέτρων πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικού κινδύνου
● Την καθυστέρηση καταβολής των μισθών
● Την παράνομη δράση των δουλεμπορικών γραφείων( καθαρισμού, δανεισμού, πρακτικής άσκησης κ.λπ.)
● Την παραβίαση των όρων πρακτικής άσκησης των σπουδαστών των σχολών.

Ζητάμε επιπλέον την άμεση πρόσληψη μόνιμων επιθεωρητών εργασίας στο ΣΕΠΕ Κέρκυρας, καθώς και την κάλυψη της θέσης του οδηγού.