ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ιστορικό ντοκουμέντο: Οι Μαραθιώτες προς τον έπαρχο την 1η Ιανουαρίου 1851 για τον διορισμό του παπά Αλέξαντρου Μίαρη


Ιστορικό ντοκουμέντο: Οι Μαραθιώτες προς τον έπαρχο την 1η Ιανουαρίου 1851 για τον διορισμό του παπά Αλέξαντρου Μίαρη

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο φέρνουν στη δημοσιότητα οι φίλου του Πεζοπορικού Συλλόγου Μαραθιά. Είναι το κείμενο της 1ης Ιανουαρίου 1ης Ιανουαρίου 1985, 35 χρόνια μετά την πανούκλα, το θανατικό που θέρισε τον Μαραθιά και τα γύρω χωριά, και ζητούν τον διορισμό του παπά Αλέξαντρου Μίαρη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στη σελίδα στο FACEBOOK


Όσο ψάχνεις όλο και κάτι βρίσκεις. Αλιεύσαμε ένα κείμενο που αποτελεί την προεργασία της επιστολής που ετοίμασαν οι Μαραθιώτες προς τον έπαρχο του νησιού την πρώτη Ιανουαρίου του 1851.Πρόκειται για το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του χωριού μας για τον διορισμό του παπά Αλέξαντρου Μίαρη από το Περιβόλι να γίνει ο ιερέας του χωριού.

Εκείνα τα χρόνια με τον αναλφαβητισμό που επικρατούσε και σε συνδυασμό με την επιδημία Πανώλης που αποδεκάτισε το Μαραθιά τα έτη 1815-1816 το χωριό δεν είχε παπά στην ενορία μας για 52 ολόκληρα χρόνια, καθώς ο τελευταίος ιερέας ήταν ο παπά Γιώργης ο Γούναρης που σταμάτησε το 1799. Ως εκ τούτου μετά από πρωτοβουλία του προεστού του χωριού Χριστόδουλου Γούναρη 56 υπογραφές κατάφεραν να συλλεκτούν. 3 παπάδες 44 κοντοχωριανοί και 9 Μαραθιώτες, υπέγραψαν και δήλωσαν ότι ο Αλέξαντρος Μίαρης είναι άξιος να γίνει παπάς στο χωριό.

Δεν έχω ακόμη στα χέρια μου την απάντηση του επάρχου, αλλά με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχω από το Περιβόλι ήταν καταφατική.

Ένας από τους χωριανούς μας μόνο ήξερε γράμματα και υπέγραψε μόνος του, ο Ιωάννης Νικομάνης, μάλλον ήταν αυτός που λίγο αργότερα πήγε στους Αργυράδες [Γάτσης].
Ίσως τελικά  ο παπα Σπύρος να ήταν, το πιο πιθανό, ο δεύτερος μόνο Μαραθιώτης που είχε την ενορία της Λαμποβίττισας, καθώς από ό,τι γνωρίζω όλοι οι άλλοι παπάδες ήταν και είναι από τα διπλανά χωριά.