ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πέρασαν με 153 «ναι» οι (Ν)τροπολογίες για τα προαπαιτούμεναΠέρασαν με 153 «ναι» οι (Ν)τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα

Με απαράδεκτες, πραξικοπηματικές, διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ την Παρασκευή 9 Ιουνίου στη Βουλή και με τις 153 πέρασε τις (ν)τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.

Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Οι τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία υπερψηφίστηκαν από τους 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Από την Ολομέλεια είχαν αποχωρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών είναι το πάγωμα (μετά τη μείωση) των συντάξεων ως το 2022, η παραπομπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις καλένδες, η περαιτέρω διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η δυνατότητα επίσπευσης του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, από το 2019 (και όχι από το 2020) αν κριθεί αναγκαίο από τους δανειστές.

Δεν είναι, όμως, μόνον το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Είναι και ο τρόπος που η κυβέρνηση αποφάσισε να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προωθούνται ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο»!

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής, οι τροπολογίες θα συζητηθούν με κατεπείγουσα διαδικασία, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και ομιλίας των βουλευτών.

Οι τροπολογίες 

Για τις συντάξεις. Η εισηγητική έκθεση αναφέρει: «από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ» για να πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για αυτό το λόγο «μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών».

Για τις συλλογικές συμβάσεις. Στο κείμενο αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το ΜΠΔΣ, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος». Συνεπώς η επαναφορά των συλλογικών διπραγματεύσεων μετατίθεται στο άδηλο μέλλον.

Για το αφορολόγητο. Σκοπός της τροπολογίας είναι με σαφέστερη διατύπωση να ξεκαθαριστεί ότι αν κριθεί αναγκαίο η μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020.  Αυτό θα αποφασιστεί το 2018 σε συμφωνία με το ΔΝΤ και του ευρωπαϊκούς θεσμούς, με κριτήριο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019. Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις των συντάξεων θα αρχίσουν από το 2019 και όχι από το 2020.

Για τους πλειστηριασμούς. Με τη σχετική τροπολογία διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού κατοικιών, ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οφειλετών του δημοσίου, ή των τραπεζών.

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Απαγορεύεται να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης ορίζεται η υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.