ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απέραντη χωματερή η Κέρκυρα για 2ο καλοκαίρι

ΦΩΤΟ Αρχείου


Απέραντη χωματερή η Κέρκυρα για 2ο καλοκαίρι

Εικόνες του περσινού εφιαλτικού καλοκαιριού με τα βουνά των σκουπιδιών βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κέρκυρας. Αυτή τη φορά, μπορεί ο ΧΥΤΑ να είναι «ανοιχτός», αλλά είναι η απεργία των εργαζομένων του Δήμου στην Υπηρεσία Καθαριότητας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (22/6), λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διατάσσει την απόλυση όσων εργάζονται με παρατάσεις.

Ας σημειωθεί ότι σε τρεις Δημοτικές Ενότητες, Παλαιοκαστριτών, Μελιτειέων και Κορισσίων, η αποκομιδή των σκουπιδιών έχει ανατεθεί σε ιδιώτες.

Η ΚΕΔΕ υπέρ των συμβασιούχων

Συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα και στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με θέμα την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στους Δήμους, μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ στην διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό θα «αναζητηθούν άμεσα από κοινού λύσεις, που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, διασφαλίζοντας την παραμονή των συμβασιούχους στους Δήμους». Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με σχετικές επιστολές που απέστειλε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην ΠΟΠ-ΟΤΑ καλεί τα Προεδρεία τους να παραστούν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις θέσεις τους, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση στον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη. Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάσουν προκειμένου να πάρουν αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων. Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας στην τελευταία του συνεδρίασε ψήφισε ομόφωνα την στήριξη του στους συμβασιούχους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Υπηρεσία Καθαριότητας με ανακοίνωση της κάνει έκκληση προς τους κατοίκους να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα σκουπίδια στο σπίτι ή στα καταστήματά τους.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας

 «Κατόπιν των καταλήψεων αμαξοστασίων και της απεργίας που έχει εξαγγελθεί από την ΠΟΕ ΟΤΑ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα απασχόλησης των συμβασιούχων, έως ότου ομαλοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, παρακαλούμε για τα ακόλουθα: να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μεταλλικές συσκευασίες) από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Να φυλάσσονται στις οικίες και να απορριφθούν στους μπλε κάδους όταν ξεκινήσει η αποκομιδή, ώστε να διαφυλαχθεί η ανακύκλωσή τους. Οι επιχειρήσεις, όμοια, πρέπει απαραίτητα να προβαίνουν στη δεματοποίηση των υλικών συσκευασίας και να τα αποθηκεύουν σε δικούς τους χώρους.

Τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι. Η αποθήκευση των απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες.

Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Όπως και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μεριμνούν ώστε τα οργανικά υπολείμματα να διαχωρίζονται, να συσκευάζονται και να διατηρούνται σε χώρους δροσερούς κατά προτίμηση κλιματιζόμενους (ψυγεία), όσο το δυνατόν περισσότερο».

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που έρχονται και από το Τεμπλόνι δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και οι πλέον ενθαρρυντικές για την μετέπειτα πορεία του καλοκαιριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του corfupost.gr: Η αύξηση της ζέστης, όπως και των ποσοτήτων των απορριμμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης δημιουργούν εστία έντασης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσκαλεί για την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 8.30 το απόγευμα σε έκτατη γενική συνέλευση για να εκτιμηθεί η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο ΧΥΤΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην πρόσκλησή τους: «Προτεραιότητα του συλλόγου μας ήταν και παραμένει η υπόθεση της «χωματερής» που έχει άμεση σχέση με την υγεία μας και ειδικότερα των παιδιών μας σας καλούμε την Κυριακή 25-6-2017 και ώρα 20:30 στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει στο γραφείο του συλλόγου μας με θέμα: την επιδείνωση της κατάστασης στον χώρο της «χωματερής».


Με την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων ειδικά αλλά και της θερμοκρασίας, έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την έντονη δυσοσμία και αφετέρου την αύξηση κινδύνου πυρκαγιάς με δεδομένο πως ούτε ταφή γίνεται αλλά ούτε καύση του βιοαερίου. Όσοι από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής θεωρούν πως το συγκεκριμένο πρόβλημα τους αφορά έχουν καθήκον απέναντι στον εαυτό τους αλλά και στην νέα γενιά να παρευρίσκονται για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που μας αφορά όλους».