ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

5η Συνάντηση χορωδιών στις Αργυράδες5η Συνάντηση χορωδιών στις Αργυράδες

Κυριακή 4   Ιουνίου του 2017,  και για πέμπτη χρονιά  είχαμε τη καθιερωμένη  Συνάντηση Χορωδιών,  στην πλατεία του πανηγυριού της Αγίας Τριάδος.  Για άλλη μια φορά απολαύσαμε ένα όμορφο θέαμα .


Πάντα γινόταν πανηγύρι, όσο  θυμόμαστε εμείς οι παλιοί.  Άλλα  χρόνια εκείνα και άλλες καταστάσεις.  Απλά και φτωχικά, μα δε βλέπαμε την ώρα    να έρθει αυτή η μέρα… Ήταν μια ευκαιρία να νιώσουμε ξεχωριστά αφού θα χόρταιναν τα μάτια μας παιγνίδια και διάφορες λιχουδιές και γλυκά που  πουλούσαν οι   μικροπωλητές και ίσως αποχτούσαμε κανένα από αυτά…  Δυο εποχές που δεν υπάρχει καμία σύγκρισή μεταξύ τους ως προς το υλικά αγαθά..
Κείνη την εποχή  ο κόσμος   ερχόταν με τα πόδια στο πανηγύρι  με τα γαϊδουράκια  ή και τα  άλογα.  Που αυτοκίνητα, που μηχανάκια…  Τώρα πια  βλέπει κανείς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και οι απαιτήσεις είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες. Εδώ χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, άλλα  μέσα  για να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση. Αυτή την υποχρέωση την έχει αναλάβει   ο Πολιτιστικός Σύλλογος  που αποτελείται από νέους ανθρώπους με γνώσεις και μεράκι και όπως είδαμε  τα κατάφερε για ακόμη μια χρονιά.
 Πάντα θα πρέπει  να τα καταφέρνει. Και θα τα καταφέρνει όσο αυτός είναι και ο κυρίαρχος σκοπός του να  εργάζεται για  τον πολιτισμό  στον τόπο μας. 


Στις εννέα η ώρα περίπου, άνοιξε  η  εκδήλωση με τη παιδική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων, ‘ΜΕΛΩΔΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ’. Τραγούδησαν  με  επιτυχία τέσσερα τραγούδια. Δύο  σε στίχους  Βασίλη Σαμοΐλη και μουσική, Ελένης Ρέβη,  καθώς και ένα σε στίχους και μουσικής  δική της. Δικό της και ακόμη ένα του Μάνου Χατζηδάκη σε στίχους Νίκου Γκάτσου. 
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Τα επτά τραγούδια που τραγούδησαν ήταν   σε στίχους Ι. Καμπανέλη και μουσική Μ. Χατζιδάκη. Από το θεατρικό έργο,  ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ,  της Πηνελόπης Δέλτα. Στο πιάνο και διεύθυνση, ο κος Περικλής Παπαδόπουλος. Όμορφο ήταν το αποτέλεσμα, γλυκύτατη η αρμονία.  Ο κόσμος  ανταποκρίθηκε ως άξιζε.
Ακολούθως ακούσαμε τη ΓΥΝΑΙΚΕΊΑ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΚΟΡΥΦΩ» ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,  τη νεώτερη όλων τον υπολοίπων, μόλις  ενός χρόνου ύπαρξης. ..  Τραγούδησε από την ελληνική  και  ξένη ποπ και ροκ, κάτι που άρεσε περισσότερο στους νέους.   Συνοδεία  πιάνου και διεύθυνση:  Όλγα Κουτσούκαλη  και Περικλής Παπαδόπουλος.


Τέταρτη στη σειρά,  η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ που μας χάρισε τέσσερα τραγούδια, δύο παραδοσιακά και δύο λαϊκά, γνωστά στους πιο παλιούς, που χειροκροτήθηκαν θερμά.  Τα τραγούδια ήταν μεγάλων μουσικών , Λαυράγκα,  Μουζάκη, Τσιτσάνη, και ένα  παραδοσιακό Ζακύνθου.
Βιολί: Ελσύνη Παπαδοπούλου, πιάνο: Όλγα Κουτσούκαλη.
Επεξεργασίες –Διδασκαλίες- Διεύθυνση   Π.  Παπαδόπουλος.
Πέμπτη στη σειρά  τραγούδησε η ΧΟΡΩΔΙΑ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ. Τραγούδησαν πέντε τραγούδια,, των Θεοδωράκη, Βαμβακάρη, Μάριο Τόκα, καθώς και Περικλή Παπαδόπουλου, που είχε και την επεξεργασία, διδασκαλία και διεύθυνση.

Οι χορωδοί μας έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους, αλλά όχι ακριβώς το παν. Όπως φάνηκε το κράτησαν για το φινάλε που τους έγινε η ξεχωριστή τιμή να τραγουδήσουν μαζί με τη σπουδαία ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  του ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ. Η  εν λόγω φιλαρμονική είναι μια από της πλέον αρχαιότερες της Κέρκυρας  και  της Ελλάδας. Αποτελείται από 115 μουσικούς και μεταξύ των κρατών που έχει εμφανιστεί,  είναι και δυο φορές στην Αμερική, σε θέατρο του Broadway.  Πέρα από τα υπέροχα γνωστά κομμάτια που μας χάρισε, από γνωστό  εμβατήριο, μουσική  Πιοβάνι και  Μαρκόπουλου, πλαισίωσε, τη Χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Αργυράδων, σε δύο τραγούδια, του Μάριου Τόκα και του Περικλή Παπαδόπουλου.
Αυτό που ακούσαμε ήταν κάτι το ξεχωριστό για τη ζωντάνια του και τη μελωδία του.  Καίτοι δεν είχε προηγηθεί παρά μια μόνο πρόβα, βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα από δύο άγνωστα σχεδόν μεταξύ τους σύνολα.

Στην παρουσίαση των χορωδιών η Μαρία Καββαδία.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, επίσημοι  προσκεκλημένοι,  όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  Σεραφείμ  Λινοσπόρης, η Αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, και ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας  Βασίλης Καββαδίας,  όπως και οι αιδεσιμότατοι Ιερείς, παπα- Αριστείδης και παπα-Σπύρος.  Αποδόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλες τις Χορωδίες.  Στο τέλος  της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές που είχαν προμηθέψει  οι εστιάτορες, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία των Αργυράδων και του Αγίου Γεωργίου.   
Ευχόμαστε και του Χρόνου.


Κ.Γ. Καλούδης.