ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κινητοποιήσεις στην καθαριότητα - Κλείνουν τα γκαράζ των Δήμων


Εικόνες ντροπής από το πρόσφατο παρελθόν που βαραίνουν σαν εφιάλτης στα κεφάλια των κατοίκων και των επισκεπτών είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αφού η πολιτική τη κυβέρνησης και η επικείμενη απειλή απόλυσης των συμβασιούχων στους Δήμους ωθεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις προανήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας να μην υπάρξει καμία απόλυση συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Οι συμβασιούχοι αποφάσισαν τον αποκλεισμό των γκαράζ της καθαριότητας, από την Κυριακή 18 Ιουνίου τα μεσάνυχτα έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε την Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Απεργιακή Συγκέντρωση - Συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητά την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρεται:

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 αποτελεί «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το εργασιακό τους μέλλον.

Είναι επίσης καταπέλτης για την πολιτική της προσμονής και της αυταπάτης, την οποία καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ., με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους που μάχονται για το μεροκάματο, στον πιο δύσκολο τομέα εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην υπηρεσία της Καθαριότητας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ομόφωνα πως είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων χωρίς να το συνδέει καν με το χρόνο διάρκειας τους, ενώ πλειοψηφικά θέτει ζήτημα ακόμη και για την μέχρι σήμερα πληρωμή των εργαζομένων.

Το περιεχόμενο της απόφασης από την πρώτη στιγμή της επίσημης διαρροής ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας που έδωσε εκ νέου υποσχέσεις για οριστική λύση του προβλήματος και «τακτοποίησης» των εργαζομένων με άμεση νομοθετική ρύθμιση που ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως άλλωστε παραδέχεται και για τους εν λόγω εργαζόμενους της καθαριότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα ψέματα και η υποκρισία όμως κάποια στιγμή τελειώνουν και ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών και την εκπλήρωσης των δεσμεύσεων.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των εργαζομένων που στηρίζουν πλέον την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Υπηρεσίες που χωρίς αυτούς θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση και στα εργολαβικά συμφέροντα.

Ζητάμε την άμεση  μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Διεκδικούμε:

Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι εργαζόμενοι - συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.