ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

: Διαφωνίες στην Κέρκυρα με το πόρισμα για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη»Κέρκυρα: Διαφωνίες με το πόρισμα για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη»

 
Ως συντηρητικό κείμενο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος το πόρισμα της Επιτροπής για την αναμόρφωση του νόμου Καλλικράτης. Ο περιφερειάρχης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας εξήγησε ότι και ο ίδιος διαφώνησε σε βασικά σημεία του κειμένου. Άλλωστε όπως είπε η Επιτροπή ακολούθησε τις οδηγίες του Υπουργείου. Τα σημεία που διαφώνησε ο κος Γαλιατσάτος αφορούν κυρίως τις αρμοδιότητες που κρατάνε οι κρατικές υπηρεσίες και δεν τις παραχωρούν στην αυτοδιοίκηση και την κρατική χρηματοδότηση η οποία προτείνεται να αποδίδεται με βάση ένα καινούργιο σύστημα  – έναν αλγόριθμο – αλλά θεωρεί ότι ακόμα και έτσι διατηρείται το δικαίωμα του οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους να μην αποδίδει τα οφειλόμενα. Παράλληλα τονίζει ότι η αποκέντρωση δεν προχωρά ακόμα και σε απλά θέματα και ελπίζει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση θα πιέσει τα υπουργεία να νομοθετήσουν στην κατεύθυνση που ο ίδιος ζήτησε από τους Περιφερειάρχες. Να μετατρέψουν δηλαδή την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Τη διαφωνία τους με το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του Καλλικράτη διατύπωσαν και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου.

Ο Γιώργος Καλούδης τόνισε ότι είναι απογοητευτικές οι αλλαγές που προτείνονται διότι δεν αυτονομείται οικονομικά η αυτοδιοίκηση παρέχοντας σταθερούς πόρους όπως οι πόροι από τα πετρέλαια, τα τέλη κυκλοφορίας και μέρος των μισθωμάτων από το αεροδρόμιο και τη μαρίνα των Γουβιών.

Ο Θόδωρος Γουλής τόνισε ότι ο νόμος Καλλικράτης δεν μπορεί να βελτιωθεί πρέπει να καταργηθεί πλήρως. Βεβαίως τονίζει ότι το μεγάλο θέμα είναι τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης τα οποία για να βελτιωθούν πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια.

Ο Αλέκος Δεσύλλας έθεσε το θέμα της εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχόντων και προτείνει το διαχωρισμό των υποψηφιοτήτων του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι σε ενιαία λίστα ώστε να ψηφίζονται πρόσωπα και όχι κομματικές ταυτότητες.

ΠΗΓΗ: ert.gr, Μαρία Παγκράτη