ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στις Συμπληγάδες των Μνημονίων


Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός – ερευνητής, ΕΘΝΟΣ – Επωνύμως, Πεμ. 31/5
Το δημαγωγικό αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα Μνημόνια και τέλος της επιτροπείας το 2018 κονιορτοποιείται. Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (= 4ο Μνημόνιο, Ν. 4472/2017 πλέον) με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα για μετά το 2018, οι Ευρωπαίοι δυνάστες αρνήθηκαν το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και κάθε δέσμευση για «ελάφρυνση» του χρέους. Ο εφιάλτης των ασφυκτικών πιέσεων και εκβιασμών απέναντι στον ελληνικό λαό συνεχίζεται με μια κυβέρνηση υποχείριο των δανειστών.

Όσο για την επικείμενη συμφωνία, προϋποθέτει «πρωτογενή πλεονάσματα» εξαθλίωσης σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2060! Συγκεκριμένα, για την τετραετία 2018-2022, 3,5% του ΑΕΠ. Για την περίοδο 2023-2060 η Γερμανία ζητεί τώρα πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % τον χρόνο, ενώ το ΔΝΤ δε δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός. Η όποια «λύση»-«ρύθμιση» επινοηθεί εντός Ιουνίου ή Ιουλίου θα διαιωνίζει τη ραγδαία φτωχοποίηση και τον νεοαποικιακό ζυγό. 

Παράλληλα εντείνεται η προπαγάνδα ότι τάχα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα λειτουργήσει υπέρ του λαού, ενώ η πολιτική λιτότητας, καταπάτησης δικαιωμάτων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Τα προαποφασισμένα μέτρα, για μετά το 2018 και μέχρι το 2060, θα εφαρμόζονται για να διαμορφωθεί το «επιχειρησιακό τοπίο» της κινεζοποιημένης εργασίας, των συντάξεων πείνας, του εφεδρικού στρατού ανέργων, των ψίχουλων ελεημοσύνης στην «ακραία φτώχεια». Παγιώνονται οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις που έχουν ψηφιστεί μετά το 2011.

Δίνεται στην πράξη «πράσινο φως» για τις μαζικές απολύσεις, διευκολύνεται η εργοδοσία να απολύει συνδικαλιστές εργαζόμενους, το εργατικό δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία δέχεται ουσιαστικό πλήγμα. Συνολικά παγιώνονται δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μονιμοποιείται ένας εργασιακός Μεσαίωνας που συνθλίβει τους εργαζομένους.

Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο η ΝΔ, που προβάλλεται ως διεκδικητής της εξουσίας, αλλά και το μπλοκ των μνημονιακών κομμάτων βάζουν πλάτη να διαιωνίζεται το καθεστώς της μνημονιακής βαρβαρότητας και εξάρτησης, πέρα από τις όποιες αντιθέσεις τους σε ένα πολιτικό σκηνικό αστάθειας και ρευστότητας. Μόνη ελπίδα η αγωνιστική αφύπνιση και οι παρατεταμένοι κοινωνικοί αγώνες που να δίνουν διέξοδο στη λαϊκή αγανάκτηση και οργή.