ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Νέα επίθεση του υπουργείου παιδείας στην Τ.Ε.Ε .καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας


Σε μια αναλυτική και τεκμηριωμένη ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
 Μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων στη β τάξη και την ίδρυση των τομέων Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-05-2017, που αφορά τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018 αναφέρει ρητά πως οι ΔΔΕ θα πρέπει ως τις 10/07/2017 να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2017-2018.Στοχος του Υπουργείου Παιδείας καταργήσεις , τομέων, ειδικοτήτων,  κλπ  αφού μέσα στο καλοκαίρι θα επιδιώξει το κλείδωμα όλων των σχολικών τμημάτων, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ , με σκοπό να βάλει φραγμό στη δημιουργία νέων. Επιπλέον, η εγκύκλιος αυτή αποτελεί ένα βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ παρά τις επικοινωνιακές κορώνες και τις ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις του Υπουργείου Παιδείας, που προσπαθούν να πείσουν περί του αντιθέτου.
Οι εγγραφές των μαθητών μόνο στα ΕΠΑΛ για το 2017-2018 και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για το ΕΠΑΛ της επιλογής τους και μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των πέντε ημερών από 19/06/2017 έως 23/06/2017. Σε κάθε περίπτωση όλη η διαδικασία εγγραφής γραφειοκρατικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Ενώ στα ΕΠΑΛ ως τώρα ακολουθούνταν η συνήθης διαδικασία εγγραφής και μετεγγραφής, όπως και στα ΓΕΛ, τώρα οι εγγραφές ακολουθούν τη διαδικασία της μη τυπικής εκπαίδευσης των ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ κλπ, που γίνονται ηλεκτρονικά.
Μάλιστα στις 30 Ιουνίου θα «κλειδώσει» ο αριθμός μαθητών, αλλά μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να εγγραφούν και κατά συνέπεια και ο αριθμός των τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και πάλι μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να δημιουργηθούν. Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες, που δεν θα έχουν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν με κανένα τρόπο εκτός από τα τμήματα όσων  ειδικοτήτων της Γ’ τάξης θα εγκριθούν ως ολιγομελή, διαδικασία που θα λειτουργήσει κατ΄ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δηλαδή, οι μαθητές που θα θελήσουν να εγγραφούν κατ’ εξαίρεση και πέρα απ’ αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες ή που θα μετεγγραφούν από άλλες σχολικές μονάδες σε ΕΠΑΛ της επιλογής τους, θα μπορούν να το κάνουν μόνο για τα αντίστοιχα τμήματα, τομείς και ειδικότητες του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ, που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών και έχουν εγκριθεί, ενώ θα είναι αδύνατη η εγγραφή μαθητών των ΣΔΕ στα ΕΠΑΛ, αφού, εξαιτίας της δικής του απαράδεκτης δημοσιονομικής πολιτικής, θα παραταθεί η λειτουργία τους ως τις 31/7, γεγονός που από μόνο του προκαλεί μεγάλα προβλήματα τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.
Με τη νέα διαδικασία εγγραφής, που αρχίζει από φέτος, και σε αυτά τα νέα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν και να αποφασίσουν με ηρεμία οι μαθητές για το σχολείο της επιλογής τους, πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν πολλές απ’ τις κατηγορίες των μαθητών που έχουν δικαίωμα εγγραφής στα ΕΠΑΛ όπως οι παλαιοί κάτοχοι πτυχίου Κατώτερων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ για την δυνατότητα να ανοίξει τομέας, αν ζητηθεί από μαθητές,  κ.λπ.
. Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που θα λειτουργούν εκτός του Δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης (Μη τυπική εκπαίδευση) σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση της  ΕΕ και του ΟΟΣΑ για «Μάθηση με βάση την εργασία», δηλαδή, μέσω της μαθητείας.
Οι ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις στα ΜΜΕ για τη στήριξη δήθεν των ΕΠΑΛ, οι περιοδείες στα πλαίσια της επικοινωνιακής τακτικής του Υπουργείου Παιδείας, του υφυπουργού Μπαξεβανάκη και της ομάδας της ΕΕΚ,  δεν μπορούν να κρύψουν πως τα εξοντωτικά αυτά μέτρα έρχονται σε συνέχεια όσων έχουν εφαρμοστεί ήδη μέχρι τώρα, όπως:
Η  τεράστια μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων.
Η μεγάλη συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους μέσα στο δημόσιο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Η καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που αναφέρθηκε πιο πάνω και έχει στόχο τη νέα συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο ή υποβιβασμό σχολείων κυρίως στην περιφέρεια.
Η εφαρμογή του συστήματος αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας και ειδικοτήτων, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης "χαρακτηρισμού φοίτησης" στο τέλος του Α’ τετραμήνου, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που έχουν ξεπεράσει τα όρια απουσιών.
Η επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά  την Παρασκευή το μεσημέρι φτάνει στα μέιλ των ΕΠΑΛ της Κέρκυρας ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ,όχι μόνο δεν υπήρχαν κάποιες από τις ειδικότητες που είχαν προτείνει οι  σύλλογοι διδασκόντων των ΕΠΑΛ, αλλά σε κάποια από αυτά είχαν «εξαφανιστεί» και υπάρχουσες ,σε λειτουργία ειδικότητες. Μετά από διαμαρτυρίες ζητήθηκε  από το Υπουργείο να διορθωθούν «τα λάθη».
Η δημοσίευση του ΦΕΚ σε συνδυασμό με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής και το «κλείδωμα» των ειδικοτήτων δηλώνουν την πρόθεση  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, με όλες τις μορφωτικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται
Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό και την ομάδα της ΕΕΚ να σταματήσουν τη διάλυση της ΤΕΕ και να πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.

Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων
20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!