ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα με τα «βουνά» των σκουπιδιών να ψηλώνουν


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα με τα «βουνά» των σκουπιδιών να ψηλώνουν

Μέχρι τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους χωρίς αυτό να σημαίνει και το τέλος της αποχής από την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς η ΠΟΕ ΟΤΑ θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση της, εκτιμώντας και τις λύσεις που θα παρουσιάσει το ΥΠΕΣ αναφορικά με το ζήτημα των συμβασιούχων.

Η κατάσταση όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρα, ειδικότερα σε τουριστικούς προορισμούς είναι τραγική, καθώς ήδη, τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει «βουνά» στους δρόμους.
Στην Κέρκυρα τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια άρχισαν ήδη να σχηματίζονται καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αμαξοστάσια σ’ όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στους δρόμους τα απορριμματοφόρα, δημιουργώντας αγλεινή εντύπωση για ακόμα μια φορά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του corfupost.gr


Εντωμεταξύ, κλειστές παρέμειναν σήμερα Πέμπτη οι υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας με απόφαση του Δημάρχου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους της υπηρεσίας καθαριότητας που βρίσκονται σε κινητοποίηση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ζητήσει την απόλυσή τους.

Οι συμβασιούχοι, 127 στο σύνολό τους, παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το Μαράσλειο, έως ότου έφθασε ο Δήμαρχος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους και τους έδωσε όσες πληροφορίες είχε και ό ίδιος μέχρι στιγμής. Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ. Νικολούζος ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι: «Το Ανώτατο Δικαστήριο θυμήθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, να λύσει τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας ξεκινώντας από την καθαριότητα και κρεμάσανε όλους τους Δήμους της χώρας μέσα στη βρώμα και την κακομοιριά!».


Απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις, ο κ. Νικολούζος, μετέφερε την πληροφόρηση που έχει, ότι το Υπουργείο προτίθεται να επαναπροσλάβει τους ίδιους εργαζομένους με δίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό του μεταφέρθηκε ως πρόθεση και η κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.


Την ίδια ώρα, σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας, με την οποία οι περίπου 10 χιλιάδες συμβασιούχοι των Δήμων, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τέλος του χρόνου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες, σχετικά με το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να ξεπερνά τον σκόπελο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ταυτόχρονα την κείμενη νομοθεσία, περί προσλήψεων στο Δημόσιο.

Η ΚΕΔΕ συμφωνεί με την πρωτοβουλία του υπουργείου, ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις, στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα των συμβασιούχων εξαπέλυσε η ΚΕΔΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε νωρίς το πρωί. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αφού τόνισε ότι η Αθήνα διανύει την καλύτερη τουριστική χρονιά της, υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους στερούνται κάθε ηθικού και συνταγματικού ερείσματος.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν κατά το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η αρχή έγινε λίγο πριν από τις 11.30 το πρωί, έξω από το υπ. Εσωτερικών στην οδό Σταδίου, όταν συνδικαλιστές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Απωθήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε  χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια, αυγά και καπνογόνα στην είσοδο του υπουργείου, ενώ έριξαν και τα προστατευτικά ρολά της. Από τα καπνογόνα πήραν αμέσως φωτιά τα σκουπίδια, χωρίς ωστόσο να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.
Συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ ρίχνουν σκουπίδια στην είσοδο του υπ. Εσωτερικών

Ωστόσο, όταν εμφανίστηκαν κάποιοι μέλη της ΚΕΔΕ, αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης δέχθηκε και επίθεση, με τους εργαζόμενους της ΠΟΕ ΟΤΑ να εκτοξεύουν εναντίον του νερά και καφέδες. Τελικά, ο κ. Πατούλης φυγαδεύθηκε, χωρίς να δοθεί έκταση στο συμβάν.

Ακολούθησε η πορεία και συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, όπου τα επεισόδια κλιμακώθηκαν.
Όπως είχε γίνει γνωστό ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ματαιώσει την προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί συνάντησή του με την ΚΕΔΕ. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο περιστύλιο της Βουλής, όπου εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ έξω από τη Βουλή

Οι συνδικαλιστές εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν πέντε τραυματίες.


Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία -όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας- απέβη άκαρπη. «Η μεγάλη συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τα χημικά, με τα δακρυγόνα, με τις δυνάμεις της καταστολής θα χτυπήσει τη δύναμη της ομοσπονδίας και τους εργαζόμενους τους λέμε θα μας βρουν στο δρόμο από σήμερα κιόλας», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους ο κ. Τράκας καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς έστειλε στο νοσοκομείο πέντε εργαζόμενους βαριά τραυματισμένους».

«Κανένα αμάξι δεν θα επιτρέψουμε να μπει στις χωματερές. Θα τις περιφρουρήσουμε, ας μας πάνε στον εισαγγελέα», πρόσθεσε.


Τελικός σταθμός των διαδηλωτών ήταν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να κλείσει η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Βουλής, έως το Χίλτον. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές αποσύρθηκαν και αποσυμφορήθηκε σταδιακά η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους.