ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η συμπλήρωση των «φύλλων αξιολόγησης των διευθυντών» ή αλλιώς η.. κακοποίηση της έννοιας της δημοκρατίας


Η συμπλήρωση των «φύλλων αξιολόγησης των διευθυντών» ή αλλιώς η.. κακοποίηση της έννοιας της δημοκρατίας

Της Αρετής Σπαχή

Η συμπλήρωση των «φύλλων αξιολόγησης των διευθυντών»  ή αλλιώς η.. κακοποίηση της  έννοιας της δημοκρατίας και  η νομιμοποίηση  της διάσπασης του συλλογικού ιστού»

«Ενός κακού μύρια έπονται» αποφαίνονταν οι αρχαίοι, για να συμπυκνώσουν σε λίγες λέξεις ιστορικές και κοινωνικές αλήθειες, εύκολα ωστόσο αναγνώσιμες  σε κάθε πλευρά της καθημερινής δραστηριότητάς μας, εφόσον βέβαια διαθέτουμε εκείνη  την αναγκαία κριτική ματιά που δε βολεύεται στο ημίφως της παραίτησης , αλλά αντιθέτως  διεκδικεί ,πρώτα και  κύρια, τον έλεγχο της λογικής και,  κατά δεύτερο λόγο, της ηθικής και κοινωνικής συνείδησης.. Το «κακό»   στην εκπαίδευση έχει τις ρίζες  του βαθιά στους αδυσώπητους νόμους της ανθρωποφαγίας του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, αποκτά  όμως   συγκεκριμένο περιεχόμενο τη δοσμένη ιστορική στιγμή και  ανεβαίνει μάλιστα  στην κλίμακα του χείριστου, ιδιαιτέρα  όταν  ντύνεται με την παραπλανητική φορεσιά της δημοκρατίας , κακοποιώντας τον ηθικό της πυρήνα, το κοινωνικό της περιεχόμενο, την ιστορική της βαρύτητα και αξία.

Ο λόγος για  την περίφημη συμπλήρωση  των ηλεκτρονικών φύλλων …αποτίμησης(!) της προσωπικότητας των διευθυντών, συμπλήρωση  που απαιτεί ένα απλό «ναι» ή «όχι» στις προκατασκευασμένες ΄-από τους «αριστερούς»   και δημοκράτες.. ηγέτες του ΥΠΕΠΘ  -ερωτήσεις που είναι αποθηκευμένες στην αρμόδια ηλεκτρονική σελίδα , για να απαντηθούν από τους εκπαιδευτικούς(!), κατά τα πρότυπα  της μηχανιστικής απάντησης των τυποποιημένων ερωτήσεων  κλειστού τύπου  που  τίθενται στους εξεταζόμενους  μαθητές…

Τέτοια υποτίμηση της κρίσης μας , τόση απαξίωση της  προσωπικότητας μας , τόσος κυνισμός και προσβολή της νοημοσύνης μας από τους   «για πρώτη φορά  αριστερούς» απολογητές  του  ληστρικού συστήματος της οικονομικής ολιγαρχίας-σε ένα κοινωνικό πλαίσιο μάλιστα καθημαγμένου και αποψιλωμένου από κάθε κατάκτηση λαού- δε μπορεί παρά να προκαλεί εύλογα οργή.

Η συγκυβέρνηση των   υποκλίσεων στους μακελάρηδες των λαών, των συγκλίσεων  με τους κεφαλαιοκρατικούς μηχανισμούς του  Ο.Ο.Σ.Α και του Σ. Ε.Β έχει τώρα πια  μόνο μια επιλογή: τον αποκλεισμό του λαού από κάθε  κοινωνική, πολιτική, συνδικαλιστική και εργασιακή του κατάκτηση.
Ζητά «την κεφαλήν του επί πίνακι», μόνο που , μέχρι να πάρει τα κεφάλια όλων μας, απαιτεί  πρώτα από  εμάς, τους εκπαιδευτικούς της    σχολικής πράξης- που θα αποτελέσουμε  στην κυριολεξία το αυριανό  «ποίμνιο της σφαγής»- να παίξουμε το ρόλο  του κριτή .Του «αξιολογητή»(!) που κρατά δήθεν  τη «δαμόκλειο σπάθη» και κρίνει  το αυριανό αφεντικό του, δηλ τον διευθυντή, που-είτε το θέλει σήμερα είτε όχι-  βάσει της νομολογίας(ν 3848,4369,4473, Π.Δ152 κλπ)- θα παίξει , με τη σειρά του ,όχι πια   στο θέατρο της αυταπάτης, αλλά στην πραγματική ζωή το ρόλο του manager-αξιολογητή,  απολύοντας νυν συναδέλφους και ελαστικοποιώντας τις  εργασιακές σχέσεις στο  ιδιωτικοποιημένο σχολείο της «αυτονομίας», των πολλαπλών προγραμμάτων» και  των ..ταξικών ταχυτήτων.

Σε ένα τέτοιο σχολείο, η δημοκρατική συνδικαλιστική κατάκτηση του συλλόγου διδασκόντων, που λειτουργεί με τις αρχές της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και  της διαφάνεια, δεν έχει θέση. Αυτό το δημοκρατικό σώμα-  που αποτελεί  μια από τις ουσιαστικότερες κατακτήσεις του εκπαιδευτικού και λαϊκού  κινήματος σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης- απαιτεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ της  «αριστερής» επέλασης  να κατεδαφίσει, δηλητηριάζοντας με το μυστικό φακέλωμα( το απλό κλικ του υπολογιστή για το «ναι» ή το «όχι») εργασιακές σχέσεις αλληλεγγύης, διαφάνειας  και ισοτιμίας,  για την κατάκτηση των οποίων μεταδικτατορικά  το εκπαιδευτικό κίνημα ίδρωσε και μάτωσε πολύ.

Αυτήν τη μαύρη, αντιδημοκρατική, αντιδραστική εκτροπή, φίλοι και συναγωνιστές,  αγαπητοί συνάδελφοι , η αξιοπρέπεια και η συλλογική μας ευαισθησία δε μπορεί και δεν πρέπει να την ανεχτεί. Στα υποχθόνια  σχέδια και στους αντιδραστικούς μηχανισμούς  που επιστρατεύει η κυβέρνηση, καλώντας μας στο σκοτάδι, στη μοναξιά, στην εξατομίκευση, οφείλουμε να αντιτάξουμε το  μοναδικό φως που είναι ανέσπερο , γιατί έχει πηγή του τη συλλογική ψυχή και πάλη.

Στο μασκάρεμα της δημοκρατίας και στη βάρβαρη κακοποίησή της  να αντιτάξουμε την πραγματική δημοκρατία του αγώνα και της ΑΠΟΧΗΣ από τις αντιδραστικές διαδικασίες αλληλοκατάδοσης, τις οποίες οι στυλοβάτες όλου του υποταγμένου συνδικαλισμού θέλουν να αποκαλούν «δημοκρατική γνωμοδότηση του συλλόγου διδασκόντων» (η κυβερνητική παράταξη ανοιχτά , οι πρώην με διγλωσσία), διαστρέφοντας  την πραγματικότητα και καταργώντας κάθε βάση απλής λογικής.

Ο σύλλογος, διδασκόντων, όπως και κάθε άνθρωπος,  «συλλογάται καλά, όταν συλλογάται  ελευθέρα»  μας έμαθε ο Ρήγας και ,διδάσκοντάς το στα παιδιά ,  νιώθουμε  τη φωνή του να ζωντανεύει   το είναι μας και να δίνει νόημα στο έργο μας. Αυτό  το νόημα της  ελευθερίας, της αντίστασης και της συλλογικής πάλης πηγάζει μόνο από  «τη γνώση  της  αναγκαιότητας»,όπως μας διδάσκει ένας μεταγενέστερος του Ρήγα  φιλόσοφος αγωνιστής, καλώντας μας επιτακτικά να προσδιορίσουμε  την αναγκαιότητα της δικής μας εποχής και να ορίσουμε το δικό μας μετερίζι συλλογικής  πράξης  και  αντίστασης.

Η αναγκαιότητα αυτή για μας τους εκπαιδευτικούς του καθημερινού μόχθου  δεν είναι άλλη από την ΑΡΝΗΣΗ της συμμετοχής μας στην εφαρμογή του μέτρου  της «Αξιολόγησης» που  δυναμιτίζει τα θεμέλια της  εργασιακής δημοκρατίας και  της συλλογικότητάς μας. Εξάλλου, όπως λέει και ο ποιητής «ο αρνηθείς δε μετανιώνει»..

Δικό μας έργο είναι να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογικό αγώνα, για να μην περάσει κανένα από τα νέα  και παλιά  αντιδραστικά μέτρα «της Αξιολόγησης», αμορφωσιάς, φτώχειας και ανεργίας που επιβάλλει η κυβέρνηση, με τη  συμφωνία και  τη στήριξη   των  εγχώριων συμπορευτών  της και των  ξένων επικυρίαρχων  και προστατών της.

Αρετή Σπαχή, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ της E.ΛΜΕ Ηρακλείου και εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών.