ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τα «Κοινωνικά» της «Φωνής των Αργυραδιτών» (αρ. φ. 141, Μάιος – Ιούνιος 2017)


Τα «Κοινωνικά» της «Φωνής των Αργυραδιτών» (αρ. φ. 141, Μάιος – Ιούνιος 2017)

ΓΑΜΟΙ

Ο Αραβαντινός Αγαμέμνων του Αγγέλου και της Σπυριδούλας και η Κατσανάκη Φωτεινή του Βασιλείου και της Αγγελικής Κάντα (Δένδια) τέλεσαν τον γάμο τους  στις 10 Ιουνίου 2017 στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Παπάγου.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ο Αλέξανδρος Καββαδίας, γιατρός – πνευμονολόγος και η Χριστίνα Αρμενιάκου του Δημητρίου και της Γεωργίας. Το μυστήριο τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Αριστείδης Κουλούρης στον ΙΝ. Αγίας Τριάδας στις Αργυράδες με κουμπάρο τον Γιώργο Κουρή και την Εύα Σιγανάκη.

Ακολούθησε η γαμήλια δεξίωση στον χώρο του πανηγυριού της Αγίας Τριάδας και οι χοροί κράτησαν μέχρι πρωϊνές ώρες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Πέρα από το πρόγραμμα με λαϊκά και τραγούδια του γάμου, ξεχώρισε η Κρίνθη Ζήρα με την ορχήστρα της.

Η «ΦτΑ’ εύχεται στους νεόνυμφους «βίον ανθόσπαρτον»

ΘΑΝΑΤΟΙ

Απεβίωσε  η Καββαδία Αργυρή (Αργύρω  Τζέβενου) σε ηλικία 93 ετών στις Αργυράδες που κατοικούσε μόνιμα. Η Αργύρω ήταν μια καλοσυνάτη γυναίκα που διακρινόταν για την εργατικότητά της.

Η «ΦτΑ» εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς.

Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Γκίνης 

Την 8η Ιουνίου 2017 η γη των Αργυράδων, η γη του χωριού μας δέχθηκε φιλόξενη στα σπλάχνα της ένα άξιο τέκνο του. Τον Ιερέα ΓΚΙΝΗ Ανδρέα του Αναστασίου που απεδήμησε εις Κύριον την προηγουμένην ημέρα σε ηλικία 84 ετών, πλήρης ημερών στη ζωή και πλήρης ημερών στην παροχή υπηρεσιών προς το ποίμνιόν του.

Ο Παπανδρέας φεύγοντας από τούτον εδώ τον κόσμο πήρε μαζί του την κοινωνική καταξίωση. Και έφυγε καταξιωμένος γιατί στην επίγεια ζωή είχε υψηλό ήθος. Έφυγε καταξιωμένος γιατί στην επίγεια ζωή κατά την τριακονταπενταετή ιερατική του πορεία ετήρησε την ποιμαντική δεοντολογία αφού ήταν αφοσιωμένος στο πνευματικό του έργο, το οποίο ετέλεσε σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης του Χριστού Εκκλησίας, σαν Κήρυκας της φιλίας, της αγάπης, της ομόνοιας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας.

Οι συγγενείς του, οι φίλοι του, όλοι οι συγχωριανοί του, οι άνθρωποι του κοινωνικού του περίγυρου και των γύρω από τους Αργυράδες χωριών, εκτιμώντας τις πιο πάνω αρετές του ετίμησαν τον Παπανδρέα με την προσέλευσή τους στην πάνδημη εξόδιο Ακολουθία που έγινε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, εκφράζοντας έτσι τα έντονα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης που έτρεφαν στο πρόσωπό του.

Ο Παπανδρέας έφυγε και ευτυχισμένος, αφού απόκτησε παιδιά και εγγόνια προς τα οποία εκφράζουμε τη βαθειά μας λύπη για τον θάνατο του και την ευχή όπως ο Ύψιστος χαρίζει σε αυτά πάντοτε υγεία.

Το χώμα της γης των Αργυράδων που εσκέπασε τον Παπανδρέα, το χώμα του αγαπημένου του χωριού, που τόσο πολύ ετίμησε με την ενάρετη ζωή του, ας είναι πάντα ελαφρύ.
Αιωνία του η μνήμη

Ιωσήφ Σπυρ. Καββαδίας


ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  ΓΚΙΝΗΣ (1933 - 2017)
Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο

Γεννήθηκε στις Αργυράδες Κέρκυρας το 1933. Σε ηλικία 6 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα.  Από τα παιδικά του χρόνια έδειξε ζήλο για την Εκκλησία  και  υπήρξε  δασκαλούδι του ιερέα Κωνσταντίνου Καλούδη (Παπακώστα). Έγινε ψάλτης σε νεαρή ηλικία και εμαθήτευσε δίπλα στον θείο του  Δημήτριο Χριστ. Γκίνη.

Σπούδασε στην Ιερατική Σχολή Ι.Μ. Κέρκυρας από το 1974 έως και το 1976. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1976 χειροτονήθηκε διάκονος στον Άγιο Νικόλαο των Γερόντων και στις 12 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε ιερέας στον Αγιο Σπυρίδωνα Κέρκυρας.
Ανέλαβε καθήκοντα ιερέα στις ενορίες Νεοχωράκι και Μαραθιά εναλλάξ. Αργότερα στις Κουσπάδες, Βασιλάτικα, Άγιο Ματθαίο και Μωραϊτικα. Με εντολή της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας λειτούργησε στα Διαπόντια Νησιά Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς.

Το 1991 μεταβαίνει και συλλειτουργεί με άλλους ιερείς στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο Αλβανίας.
Το έτος 1995 μετατίθεται στην ενορία Αργυράδων όπου συλλειτουργεί με τον ιερέα Αριστείδη Κουλούρη. Συνταξιοδοτήθηκε το έτος 2008.
Το 2002 τον σημάδεψε η απώλεια της πρεσβυτέρας του που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.
Στις 18-1-2004 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κουσπάδων ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών του είχε απονείμει τον Σταυρό του Πρωτοπρεσβύτερου. 
Απεβίωσε στις 7 Ιουνίου 2017.

Νέοι επιστήμονες - Παιδίατρος
Ο Λιούμπας Μιχαήλ του Σπυρίδωνος (Σαλούμη) και της Παναγιώτας που ειδικευόταν ως παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εξετάσεις και έλαβε την ειδικότητα του παιδίατρου.
Η «ΦτΑ» εκφράζει τα συγχαρητήρια της και εύχεται καλή σταδιοδρομία.
Εις μνήμην
Ο Νίκος Πανδής (Σολάρη)  στη μνήμη της συζύγου του Φρειδερίκης προσφέρει στον Σύλλογο και τη «ΦτΑ» 200 ευρώ
Προσφορές – Συνδρομές στον Σύλλογο και την «ΦτΑ»
Γκίνης Αλέξανδρος  20
Καββαδία Αθηνά (Κώστα Νούφρη), δικαστικός   50
 
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ    ΓΚΙΝΗΣ (1933 - 2017)

                                                        Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο 

Γεννήθηκε στις Αργυράδες Κέρκυρας το 1933. Σε ηλικία 6 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα.  Από τα παιδικά του χρόνια έδειξε ζήλο για την Εκκλησία 
και  υπήρξε  δασκαλούδι του ιερέα Κωνσταντίνου Καλούδη (Παπακώστα). Έγινε ψάλτης σε νεαρή ηλικία και εμαθήτευσε δίπλα στον θείο του  Δημήτριο Χριστ. Γκίνη.

Σπούδασε στην Ιερατική Σχολή Ι.Μ. Κέρκυρας από το 1974 έως και το 1976. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1976 χειροτονήθηκε διάκονος στον Άγιο Νικόλαο των Γερόντων και στις 12 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε ιερέας στον Αγιο Σπυρίδωνα Κέρκυρας. 

Ανέλαβε καθήκοντα ιερέα στις ενορίες Νεοχωράκι και Μαραθιά εναλλάξ. Αργότερα στις Κουσπάδες, Βασιλάτικα, Άγιος Ματθαίος και Μωραϊτικα. Με εντολή της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας λειτούργησε στα Διαπόντια Νησιά Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς. 

Το 1991 μεταβαίνει και συλλειτουργεί με άλλους ιερείς στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο Αλβανίας. 

Το έτος 1995 μετατίθεται στην ενορία Αργυράδων όπου συλλειτουργεί με τον ιερέα Αριστείδη Κουλούρη. Συνταξιοδοτήθηκε το έτος 2008.

Το 2002 τον σημάδεψε η απώλεια της πρεσβυτέρας του που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. 

Απεβίωσε στις 7 Ιουνίου 2017.


Πρωτοπρεσβύτερος ΑΝΔΡΕΑΣ  ΓΚΙΝΗΣ
                                                                      Μ Ε   Λ Ι Γ Α   Λ Ο Γ Ι Α

Πάνω απ΄ όλα ήταν άνθρωπος, καλός ιερέας, άψογος οικογενειάρχης.  Ήταν χαμηλών τόνων και με την μειλιχιότητά του καθοδηγούσε όλους στην πίστη και την αγάπη. Ήταν γλυκός ως ο Ιησούς Χριστός.

Αιωνία του η Μνήμη 

ΑΝΤΙΝΟΟΣ    ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ                                                                               ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Εκ μέρους της οικογένειας του Πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέα  Γκίνη, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγγενείς και φίλους, καθώς και τους ιερείς και ιεροψάλτες που μας συμπαραστάθηκαν  στο πένθος μας για το θάνατο του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού.

Τα παιδιά του Αναστάσιος και Θεόδωρος Γκίνης.


                                                                  ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού Πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέα Γκίνη, που απεβίωσε στις 7 Ιουνίου 2017, προσφέρουμε στο Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών και στην Εφημερίδα το ποσό των 500 (πεντακοσίων) ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του


                                                                    
Πρωτοπρεσβύτερος ΑΝΔΡΕΑΣ  ΓΚΙΝΗΣ
                                                                      Μ Ε   Λ Ι Γ Α   Λ Ο Γ Ι Α

Πάνω απ΄ όλα ήταν άνθρωπος, καλός ιερέας, άψογος οικογενειάρχης.  Ήταν χαμηλών τόνων και με την μειλιχιότητά του καθοδηγούσε όλους στην πίστη και την αγάπη. Ήταν γλυκός ως ο Ιησούς Χριστός.

Αιωνία του η Μνήμη 

ΑΝΤΙΝΟΟΣ    ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Στη μνήμη της Φρειδερίκης (συζύγου Νίκου Σολάρη) 

Πριν από λίγες μόλις μέρες με απερίγραπτη θλίψη σου είπαμε το στερνό αντίο, συγγενείς, συγχωριανοί και Φίλοι και με σύμπασα την παρουσία του κόσμου σε συνοδεύσαμε στην τελευταία σου κατοικία.
                                                                                                                  
Είμασταν  όλοι εκεί, για το στερνό σου κατευόδιο, τον τελευταίο αποχαιρετισμό, καλή μας Κούλα.
Σε γνώρισα ως ένα άτομο μοναδικό, που με τίμησε με τη φιλία του, κέρδισε την εκτίμησή μου και πάνω από όλα σε γνώρισα ως άνθρωπο ακέραιο, στις σχέσεις σου με τον περίγυρο των γνωστών και φίλων. Πρωτοστάτησες σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας μαζί με τον αγαπημένο σου σύζυγο Νίκο. Σημαντική η παρουσία και η προσφορά σου στις συγκεντρώσεις των γυναικών, μια φορά το μήνα, όταν στις καλές εποχές πρωτοαπέκτησε το γραφείο ο Σύλλογος. Δεν θα ξεχάσω που τραγουδούσες μαζί μας τα τραγούδια της νύφης, όταν κάναμε την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου στο χώρο του γραφείου.
Δεν είναι ώρα για πολλά και μεγάλα λόγια. Είμαι βεβαία πώς θα το ήθελες κι εσύ να σε αποχαιρετήσουμε με τον πιο απλό και σεμνό τρόπο, γιατί ξέρουμε πως εσύ έζησες με απλότητα. Αυτό θα θυμόμαστε από σένα. Η αφοπλιστική σου ευγένεια και η καλοσύνη σου με ενεθάρρυναν να συζητώ μαζί σου και να σου ζητώ να μου μεταφέρεις τις πολύτιμες γνώσεις σου για τα ήθη, τα έθιμα του χωριού και τα καταπληκτικά τετράστιχα, μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας που κουβαλούσες μέσα σου και πολλά από αυτά κατά καιρούς δημοσιεύω στην εφημερίδα μας.
Μεγάλωσες και ανατράφηκες μέσα σε μία οικογένεια με σταθερές ελληνοχριστιανικές αρχές, που σου διέπλασε έναν χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, γεμάτο από προσφορά, καλοσύνη και ντομπροσύνη. Πάντα απλή, περήφανη για την κερκυραϊκή Αργυραδίτικη καταγωγή σου, με σπάνια ευγένεια, γελαστή,(δεν μας εξέφραζες εύκολα τι σε στεναχωρούσε),μετριοπαθής, λιγομίλητη και συνεπέστατη. Είναι δύσκολη η ημέρα για όσους από εμάς μας τιμούσες με την φιλία σου αλλά με απλότητα και σεβασμό θα πω δυο λόγια ξεχωριστά για το σεμνό σου πρόσωπο.
Αγαπημένη μας Φρειδερίκη, δικιά μας Κούλα, ήσουν τυχερή που είχες στο ταξίδι της ζωής σου σύντροφο το Νίκο, αυτόν τον θαυμάσιο, ενάρετο, ικανότατο σύζυγο, ο οποίος διακρίθηκε και αναγνωρίσθηκε εις την κοινωνίαν για την εντιμότητα και την εργατικότητά του. Μαζί δημιουργήσατε μία καλή και άξια οι­κογένεια και μεγαλώσατε με τη σύνεση που σας χαρακτήριζε, δύο εξαίρετα κορίτσια και που τόσο πολύ σου στάθηκε στα χρόνια, που άδικα και σκληρά η μοίρα σας δοκίμαζε. Είχες όμως και την ευτυχία να γνωρίσεις δύο πολύ χαριτωμένα εγγόνια.
Οι συζητήσεις μαζί σου ήταν και ευχάριστες άλλα και ωφέλιμες,δ ιότι ήσουν άτομο κοινωνικό και πρόθυμο στις συναντήσεις μας.
Τα τελευταία χρόνια πάλεψες αρκετά με την υγεία σου, έχοντας δίπλα σου ακούραστο βοηθό τον αγαπημένο σου σύντροφο Νίκο, αλλά έχασες τη μάχη και έσβησες, ακολουθώντας την κοινή μοίρα των θνητών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το χιούμορ σου, τη ζωντάνια σου!
Κανείς από μας δε θέλει να ξεχάσει,ούτε θα ξεχάσει.Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας,η δικιά μας Φρειδερίκη ,η καλή μας Κούλα.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

                                                                                                                                Ελένη Καββαδία(σύζ.Ανδρέα Παπασπύρου)