ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τα αδέλφια Σκολαρίκη μιλάνε για την παραδοσιακή μουσική και τα πανηγύρια στην Κέρκυρα


Τα αδέλφια Σκολαρίκη μιλάνε για την παραδοσιακή μουσική και τα πανηγύρια στην Κέρκυρα


Τα αδέλφια Γιώργος και Γιάννης Σκολαρίκης μίλησαν στο Corfuland.gr  για τα παραδοσιακά υπαίθρια πανηγύρια στο νησί μας που πραγματοποιούνται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο σε χωριά της Κέρκυρας, αλλά πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, όπως στην περιοχή Κωτσέλα για τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα Κωτσέλα τον Ιούλιο. Τα αδέλφια Σκολαρίκη είναι δύο καλλιτέχνες του νησιού που εκπροσωπούν την παραδοσιακή Κερκυραϊκή μουσική και μίλησαν στην Ελίνα Φαϊτά για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής τους πορείας, τις δικές τους μουσικές συνθέσεις,  CD, τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές τους εμφανίσεις κά.

Ε.Φ.: Σε ποια ηλικία μπήκε η παραδοσιακή Κερκυραϊκή μουσική στη ζωή σας; Από μικρή ηλικία καθότι στο σπίτι οι γονείς έπαιζαν μουσικό όργανο και τραγουδούσαν.

Ε.Φ. Τι είναι για εσάς η παραδοσιακή Κερκυραϊκή μουσική; H παραδοσιακή Κερκυραϊκή μουσική γενικά είναι κάποια ελάχιστα τραγούδια που έχουν παραμείνει στον χρόνο από άγνωστους συνθέτες και εκφράζουν τους πατριώτες - νησιώτες μας. Για εμάς που την αγαπήσαμε από την παιδική μας ηλικία, έχοντας τα ακούσματα των παλαιότερων οργανοπαικτών, ήταν οι βάσεις για το έργο που έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα.

Ε.Φ.: Τι είναι αυτό που την έχει χαρακτηρίσει ως Κερκυραϊκή μουσική; Είναι πρώτα απ΄όλα το ξεχωριστό μουσικό ύφος – χρώμα  που παίζει ό κάθε εκτελεστής – μουσικός και κατόπιν ο στίχος που μιλάει για το νησί μας – τον έρωτα κτλ. Ε.Φ.: Τι οργάνα παίζει ο καθένας σας και ποιος τραγουδάει; Γιώργος : Βιολί - τραγούδι Γιάννης : Ακορντεον – κιθάρα- Λαούτο  - Αρμόνιο – χαβάγια  και τραγούδι Ε.Φ.: Πως θα περιγράφατε σε έναν επισκέπτη του νησιού τα πανηγύρια της Κέρκυρας και γιατί πρέπει να βρεθεί σε ένα; Εδώ στο νησί  διασκεδάζουμε σε νησιώτικους ρυθμούς πάντοτε, με  λίγο διαφορετικό βηματισμό στην χορογραφία, σε σχέση με άλλες περιοχές,  και με τοπικούς ιδιαίτερους χορούς με δική τους χορογραφία, όπως είναι ο ''Αη-Γιώργης' και ο ''Κορακιανίτικος" και θα ήταν εντυπωσιακό για ένα επισκέπτη να το γνωρίσει αυτό ως μία διαφορετική εμπειρία από τα άλλα μέρη της Ελλάδος μας .

Ε.Φ. Θα μας μιλήσετε για το CD Κόκκινο Μαντήλι; Πόσα τραγούδια περιλaμβάνει; Είναι δικές σας δημιουργίες; Το Cd– Dvd  “Mε το κόκκινο μαντήλι’’ είναι εξ ολοκλήρου συνθέσεις δικές μας, (εκτος από 1 τραγουδι με παραδοσιακή μόνο μουσική,''το κορακιανίτικο'' σε στίχους του Ναπολέοντα Σκολαρίκη), όπου είναι βασισμένα στην αγροτική ζωή όχι μόνο του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδος. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια: μουσικό ύφος – ενορχήστρωση – σύνθεση, αλλά προπαντός στους στίχους που αγγίζουν όλους τους νησιώτες (και όχι μόνο ) μέσα από βιώματα του πατέρα μας Ναπολέων Σκολαρίκη ως στιχουργό για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Επίσης ένα τραγούδι που αναφέρεται σε όλα τα Επτάνησα με εξαιρετικούς στίχους και προσεγμένη μουσική «Περαντζάδα στα Επτάνησα». Όλα αυτά σε 10 τραγούδια, συνοδεύοντας και 8 εξαιρετικά βιντεοκλιπ στην ίδια κασετίνα.

 Ε.Φ. Από πότε δισκογραφείτε και από που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα Cdσας; Συμμετοχή στην δισκογραφία έχουμε από το 1990. Έκτοτε αρχίζουμε την πρώτη μας παραγωγή ως συνθέτες και δημιουργοί το 1996 με το cd ‘Xτυποκάρδια στην Κέρκυρα ‘’ με στιχουργό τον πατέρα μας Ναπολέων Σκολαρίκη.  Έχουμε εκδώσει  και κυκλοφορήσει τις δισκογραφίες: 1996 ‘’Χτυποκάρδια στην Κέρκυρα’’ 2003 ‘’Κερκυραϊκό γλέντι’’ 2013 ‘’Χορεύοντας στο νησί’’ 2015 ‘’ με το κόκκινο μαντήλι’’ Διαθέσιμα από την ισοσελίδα: www.Skolarikis.com  και στα δισκοπωλεία του νησιού.
Ε.Φ.: Θα μας πείτε συνοπτικά πότε και που είναι οι επόμενες εμφανίσεις για το φετινό καλοκαίρι;

Μέχρι σήμερα εκτός από της διάφορες ιδιωτικές εκδηλώσεις εδώ και στην Αθήνα έχουμε και τα εξής πανηγύρια στο νησι, και συνεχίζουμε :  8/7 Κάβο Λευκίμμης 25/7 Aυλιώτες 26/7 Νεοχωράκι Αργυράδων 6/8  Περιβόλι 12/7 Νυμφές, 14&15 Αυγούστου Περουλάδες, 23/8 Χλωμός

Ε.Φ.: Που οφείλετε η μεγάλη σας επιτυχία ως προς την  αποδοχή του κόσμου εντός και εκτός του νησιού; Αγγίξαμε τον κόσμο το 1996 γράφοντας καινούργια  τραγούδια στο νησι, βασισμένα στην αγροτική ζωη, και όχι μόνο. Έκτοτε στα πανηγυρια με μέσο όρο 80% των κερκυραϊκών τραγουδιων που παίζονται σε όλο το νησί έιναι δικά μας τραγούδια, όπως ‘’Ο Λουτρουβιάρης ‘’ με ‘’Κερκυραϊκη στολή’’  ‘’Στην ογνηστρα η φωτιά σου’’ ‘’¨Ελα σε μένανε τζουρνάδα’’ ‘’Kέρκυρα Ανθοστόλιστη’’ και  πολλά άλλα,  μας αντάμειψαν και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για αυτή την αποδοχή.

Ε.Φ. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
Το σοβαρότερο από όλα : η  διαφύλαξη της μουσικής μας παράδοσης. Η μίμηση ξένων προτύπων δεν αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και προόδου, γιατί επαναπαυόμαστε σ’ αυτά, που παίρνουμε από τους άλλους και δεν αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό, αξιοποιώντας τις δυνάμεις και την εμπειρία του παρελθόντος. Παράλληλα, με την ξενομανία απειλείται η πολιτιστική μας φυσιογνωμία και ταυτότητα. Εάν ένας λαός απομακρυνθεί από τις ρίζες του και την παράδοση του, χάνει την ιστορική του μνήμη, απαρνείται τη γλώσσα και τις ιδιαίτερες αξίες και αντιλήψεις του, που είναι στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους. Όμως τα μηνύματα από τον κόσμο είναι θετικά. Kυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από τις εκδηλώσεις μας, βλέπουμε ο κόσμος να αισθάνεται περήφανος για την μουσική του νησιού μας , όπου μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε δυναμικά αυτό που κάνουμε. Τώρα πια έχουμε τα δικά μας νησιωτικά…. Τα δικά σας……. αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς, σε όποια γωνιά της γής και εάν βρεθούμε…………
Σ’ ευχαριστούμε Ελίνα για την συνέντευξη μέσα από την δημοφιλή σελίδα του corfuland.

Επιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα

Πηγή: www.corfuland.gr