ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Απόδιαβα» η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας


«Απόδιαβα» η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας


Την επαναλειτουργία της σχολής Ξεναγών στην Κέρκυρα είχαν υποσχεθεί πέρυσι και τώρα την ανοίγουν στην Αθήνα.

Ως γνωστό πέρυσι στις 28 Οκτωβρίου, η Υπουργός Τουρισμού Έλ. Κουντουρά είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα για να παραστεί στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου. Τότε, είχε δεσμευτεί για επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών Κέρκυρας. Η δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε τώρα, με τη διαφορά ότι η σχολή ξεναγών δεν επαναλειτουργεί στην Κέρκυρα, αλλά την Αθήνα. Η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 2532/2017).

Τελευταία φουρνιά ξεναγών το 2012

Ως γνωστό στην Κέρκυρα, όπως και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο λειτουργούσαν σχολές ξεναγών υπό την αιγίδα του  Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ). Εκτός από Κέρκυρα λειτουργούσαν επίσης σχολές ξεναγών λειτουργούσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο. Από το 2010 ουσιαστικά η Ελλάδα επισήμως δεν διαθέτει κρατική σχολή εκπαίδευσης ξεναγών, με την τελευταία «φουρνιά» να βγαίνει το 2012 πριν το οριστικό λουκέτο. Ο ΟΤΕΚ περιελάμβανε όλες τις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, ωστόσο η οικονομική στενότητα οδήγησε στο κλείσιμο, με τη μεταφορά των ειδικοτήτων στο υπουργείο Τουρισμού. Σήμερα στην Κέρκυρα λειτουργεί το ΙΕΚ με τρία τμήματα τεχνικών τουριστικών μονάδων, τρία τεχνικών μαγειρικής τέχνης και ένα τμήμα ζαχαροπλαστικής. Η σχολή ξεναγών δεν ξαναλειτούργησε παρά τις αντιδράσεις, τόσο του τοπικού σωματείου ξεναγών, όσο και πολλών άλλων παραγόντων. Δεν έλειψαν μάλιστα και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, με πιο πρόσφατη εκείνη της Φ. Βάκη τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε η Υπουργός Τουρισμού είχε απαντήσει «οι δεσμεύσεις του παρελθόντος αποτέλεσαν εμπόδιο, έτσι ώστε το 2016 να μην μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Πρώτα η Αθήνα & μετά βλέπουμε…

Τότε η Υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, απάντησε στη σχετική ερώτησε της Φ. Βάκη και μεταξύ άλλων είπε: “Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης για εμάς αποτελεί βασικό άξονα της εθνικής τουριστικής πολιτικής μας. Είναι άμεση προτεραιότητά μας για το 2017 και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Πρώτα απ’ όλα, για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε -όπως είπα και πριν- ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα το 2017. Έχουμε ήδη κάνει μια συγκρότηση πενταμελούς γνωμοδοτικής επιστημονικής επιτροπής αρμόδιας για τα θέματα των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού και έχουμε εξασφαλίσει, επιτέλους, τα απαιτούμενα κονδύλια και το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Όπως σας είπα στην πρωτολογία μου, υπήρχαν δεσμεύσεις που δεν μας το επέτρεπαν αυτό. Τώρα το εξασφαλίσαμε. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία πάλι με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε σε επόμενη φάση να επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες Σχολές Ξεναγών, τις οποίες άλλωστε έχουμε προβλέψει στο καινούργιο, στο νέο οργανόγραμμα που επεξεργαζόμαστε και ολοκληρώνεται”

Άλλα έλεγαν πέρυσι

Σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πέρυσι τον Οκτώβριο: “Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στο νησί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Με αφορμή την παρουσία της στο νησί ανακοίνωσε μία νέα σειρά ενεργειών του υπουργείου για τον τουρισμό της Κέρκυρας όπως τα τουριστικά λιμάνια Μπενιτσών και Παλαιοκαστριτών, η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων κα τα καταφύγια Μπενιτσών και Αλύπας, η αν. Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι εάν μέχρι τέλος του έτους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης και δεν έχουν εκπονηθεί οι κανονισμοί λειτουργίας, τότε η διαχείριση τους θα φύγει από το Δήμο και θα την αναλάβει ο ΕΟΤ. Επίσης, για την επέκταση του αντικειμένου σπουδών του ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων Κέρκυρας και την προοπτική επαναλειτουργίας της Σχολής, η κυρία Ελ.Κουντουρά ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η επαναλειτουργία Σχολής Ξεναγών.

Πως θα λειτουργήσει η σχολή ξεναγών

Η αρμόδια Επιτροπή διαμόρφωσε τον κανονισμό των Σχολών Ξεναγών  και  έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και  Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, με την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 2532/2017). Πρόκειται  για μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διετούς διάρκειας.
Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ,  εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

Το 70% Δ.Ε. & 30% Π.Ε.

Το  70% των θέσεων καλύπτεται  από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος στην εκπαίδευση στο κλάδο των ξεναγών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που αποτελεί  προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.

ΠΗΓΗ: kerkyrasimera.gr