ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Παρέμβαση για την απεμπλοκή πυροσβεστικών δυνάμεων από περιοχές που δεν υπάρχουν πυρκαγιές«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση για την απεμπλοκή πυροσβεστικών δυνάμεων από περιοχές που δεν υπάρχουν πυρκαγιές


Την άμεση απεμπλοκή πυροσβεστικών δυνάμεων (πυροσβεστών και οχημάτων) από άλλες περιφέρειες που συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κέρκυρα και παραμένουν στο νησί ύστερα από την κατάσβεση των πυρκαγιών επειδή υπάρχουν ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με παρέμβασή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο και τη Μακεδονία που συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Λούτσες - Περίθεια, στο νησί της Κέρκυρας παραμένουν στο νησί για να καλύψουν πλέον «πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού και στο νησί της Κέρκυρας» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συγκεκριμένες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να επέμβουν στις περιοχές τους, σε περίπτωση που απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης ενός ή περισσότερων σοβαρών συμβάντων.

Στην παρέμβασή της η ΕΑΚΠ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ

Στις 24 Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Λούτσες - Περίθεια, στο νησί της Κέρκυρας. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της 26ης Ιουλίου.

Στο συγκεκριμένο συμβάν έχουν σταλεί ενισχύσεις (οχήματα και πυροσβέστες) από περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Παρότι η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως και έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι Περιφέρειες της Ηπείρου και της Μακεδονίας συνεχίζουν να συνδράμουν με ενισχύσεις για 4η συνεχή ημέρα.

Στην πραγματικότητα οι συνάδελφοι της Ηπείρου και της Μακεδονίας δεν πραγματοποιούν κατάσβεση ούτε και επιτήρηση της πυρκαγιάς, αλλά καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού και στο νησί της Κέρκυρας.

Με αφορμή και το γεγονός αυτό καταγγέλλουμε ότι:

Η υπερβολική δέσμευση δυνάμεων από τις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, στερεί τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων αυτών στις περιφέρειές τους όπου και εκεί ξεσπούν καθημερινά δασικές πυρκαγιές (όπως για παράδειγμα στην Ήπειρο). Οι συγκεκριμένες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να επέμβουν στις περιοχές τους, σε περίπτωση που απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης ενός ή περισσότερων σοβαρών συμβάντων.
Οι τακτικές αυτές τις οποίες εφαρμόζει και η κυβέρνησή σας με τη σημερινή φυσική ηγεσία του ΠΣ, έχουν αποβεί στο παρελθόν καταστροφικές και οδυνηρές για πολλές περιοχές της χώρας.
Η υπέρμετρη δέσμευση πυροσβεστικών δυνάμεων για προληπτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει συμβάν σε εξέλιξη, καταπονεί χωρίς ουσιαστικό λόγο το πυροσβεστικό προσωπικό. Αυτό εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές.
Επίσης σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που εργάστηκαν οι συνάδελφοι στην Κέρκυρα καταγγέλλουμε ότι:

Δεν υπήρξε καμία μέριμνα και οργάνωση από την πλευρά της υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά την έγκαιρη πραγματοποίηση των διαδοχικών αλλαγών των πυροσβεστών. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις.
Δεν υπήρξε καμιά μέριμνα σε ό,τι αφορά και την επιστροφή αρκετών συναδέλφων από την Κέρκυρα, προς τις έδρες τους. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση γιατί ορισμένες ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες αρνούνταν να επιβιβάσουν στα πλοία τους πυροσβέστες και απαιτούσαν να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο των εισιτηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν να περιμένουν οι πυροσβέστες για αρκετή ώρα στο λιμάνι, έπειτα από 24ωρη και πλέον εργασία στον τόπο της πυρκαγιάς.

Εξαιτίας της έλλειψης μέριμνας, οργάνωσης και συντονισμού, αλλά και των καθυστερήσεων που προέκυψαν με ευθύνη της υπηρεσίας, ορισμένοι συνάδελφοι συμπλήρωσαν συνολικό χρόνο εκτέλεσης συνεχόμενης υπηρεσίας πέραν των 40 ωρών.
Ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι τακτικές αυτές, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο το δασικό πλούτο και τις ζωές και τις περιουσίες του λαού σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και την ασφάλεια και τη ζωή των πυροσβεστών. Να γυρίσουν πίσω στις περιφέρειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κέρκυρα. Να σταματήσει η παρατεταμένη παραμονή των πυροσβεστών στις πυρκαγιές, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρης της χώρας». 

ΠΗΓΗ: 902.gr