ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κέρκυρα: Πολιτιστική διαδρομή στα ίχνη του Μάρκο Πόλο


Κέρκυρα: Πολιτιστική διαδρομή στα ίχνη του Μάρκο Πόλο

Την πρώτη πολιτιστική διαδρομή, που είναι αφιερωμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο του μεταξιού, με τίτλο "Ιταλία - Ελλάδα.

 Από τη Βενετία ως την καρδιά της Μεσογείου, ακολουθώντας τα ίχνη του Μάρκο Πόλο" συζήτησαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος  με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού  Ομίλου Marco Polo System GEIE και τον Ιταλό συγγραφέα  Φραντσέσκο Μάινο,  προκειμένου να συζητήσουν, για Μετά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Verotour,  ξεκινούν  δυο νέες καινοτόμες συνέργειες , ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία,  η πολιτισμική διαδρομή  European Silk Road και το φεστιβάλ μεσογειακής λογοτεχνίας Jalo.  European Silk Road: Με αφετηρία το λιμάνι της Βενετίας, το ιστιοφόρο Arina ανοίγει πανιά οδεύοντας προς νέους προορισμούς. Μετά τα δαλματικά νησιά και τις ακτές της Απουλίας, σειρά έχουν η Κέρκυρα και άλλα Επτάνησα καθώς και η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Στην Κέρκυρα, τον πιο «ενετικό» από όλους τους προορισμούς, θα λάβει χώρα η παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής «European Silk Road», όπου η Marco Polo System και ο Δήμος Κέρκυρας  θα παρουσιάσουν στο κοινό προοπτικές για διάφορες μελλοντικές δράσεις, βασισμένες στην κοινή πολιτισμική κληρονομιά ,που ενώνει τους δύο τόπους, οι οποίες θα στοχεύουν στην ανταλλαγή εμπειριών, στην προώθηση του πολιτισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.Jalò:

Το Φεστιβάλ λογοτεχνίας Jalò γεννήθηκε το 2016 στην πόλη του Κροτόνε στην Καλαβρία της Ιταλίας, με προοπτική να μην έχει σταθερή έδρα αλλά να περιπλανιέται στις ακτές τις Μεσογείου «από γιαλό σε γιαλό», ενισχύοντας την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς μέσω της τέχνης, του λόγου και των ιδεών. Έτσι το οραματίστηκε ο ιδρυτής του Φραντσέσκο Μάινο, ιταλός συγγραφέας που έχει διακριθεί με το σπουδαίο βραβείο Italo Calvinο, για το έργο του “Cartongesso”.

Η  έδρα αυτών των πολιτιστικών δρώμενων μετά το Κροτόνε μπορεί να είναι η Κέρκυρα. Το νησί (βασιλεύς του οποίου κατά τα ομηρικά έπη ήταν ο Αλκίνοος, αδερφός του Κρότων) είχε φιλοξενήσει για τελευταία φορά το 1963 το Διεθνές βραβείο Εκδοτικών Οίκων, ένα σημαντικότατο θεσμό για την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία ο οποίος λάμβανε χώρα κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη. Το 1963, οργανώθηκε για τελευταία φορά στην Κέρκυρα, όπου παραβρέθηκαν για μία εβδομάδα ποιητές και συγγραφείς από όλη την Ευρώπη. Σκοπός του Jalò είναι να ξαναζώντανέψει και πάλι αυτόν τον θεσμό, που την ύπαρξη του χαρακτήριζαν οι θεμελιώδεις αξίες του Ευρωπαϊκού ιδεώδους.

ΠΗΓΗ: tornosnews.gr