ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απεργία - απάντηση στο «ξήλωμα» της Κυριακής αργίας από εμποροϋπάλληλους - αυτοαπασχολούμενους


Εμποροϋπάλληλοι - αυτοαπασχολούμενοι: Απεργία

Ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση έβγαλε χτες την Υπουργική Απόφαση για τις περιοχές που θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές από Μάη μέχρι Οκτώβρη

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κόντρα στην κατάργησή της που προωθούν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, προτάσσουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, οι οποίοι απεργούν πανελλαδικά την Κυριακή 16 Ιούλη. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο δίνει τη «χαριστική βολή» στην αργία της Κυριακής, τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, μαζί με ενώσεις και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές».


Την υποστήριξή τους στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων εκφράζουν με ανακοινώσεις και αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις σωματεία άλλων κλάδων, ξεκαθαρίζοντας πως η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Στις κινητοποιήσεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων δίνει με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 16 Ιούλη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 8.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Μέσα από τις εξορμήσεις στα εμπορικά κέντρα "One Salonica" και "Cosmos", άνοιξε η συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, σε κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους, για την ανάγκη αντίστασης στα ωράρια που θέλουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές και οδηγούν σε δουλειά χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσουν οι συνθήκες γαλέρας μέσα στους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία.
Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Με την κυβέρνηση να «τρέχει» τον αντεργατικό σχεδιασμό, υπεγράφη χτες η Υπουργική Απόφαση με την οποία το υπουργείο Οικονομίας προσδιορίζει τις περιοχές στις οποίες «απελευθερώνεται» η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη (με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου), όπως προέβλεπε το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για το τέταρτο μνημόνιο.

Στην Απόφαση ορίζονται οκτώ περιοχές στους δήμους Πειραιά, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου Γλυφάδας, στο τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης - Ελληνικού και Γλυφάδας, στο τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως «Εμπορικό Πάρκο» και στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς τους για τις εν λόγω περιοχές, η Απόφαση αναφέρει ότι στις περιοχές που ορίζει «παρατηρείται η υψηλότερη τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση», όπως διαπιστώνεται από στοιχεία όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, τις αφίξεις πλοίων κρουαζιέρας, το ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών, τη συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αναφέρεται ακόμα στην «παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο "τουρισμός πόλεων", από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

«Αέρας στα πανιά» των επιχειρηματικών ομίλωνΣε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνη να λειτουργούν τα καταστήματα και τις Κυριακές, όχι μόνο στις περιοχές όπου «απελευθερώνεται» η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές με βάση το νόμο, αλλά και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Παρεμβάσεις για τα κρούσματα αυτά έχει ήδη κάνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και σε επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στο «ξήλωμα» της Κυριακής αργίας.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, ο Σύλλογος καταγγέλλει την εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» για το άνοιγμα των καταστημάτων της όλες τις Κυριακές σε περιοχές όπως ο Ωρωπός και η Νέα Μάκρη. Το σωματείο υπενθυμίζει πως η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση δήλωνε το προηγούμενο διάστημα πως «αρκούσαν» οι 8 Κυριακές λειτουργίας των καταστημάτων, «παίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων και εξυπηρετώντας τους μεταξύ των μεγαλοεργοδοτών και των πολυεθνικών ανταγωνισμούς». Πέρα από τις εντυπώσεις, βέβαια, δεν έχει αφήσει αντεργατικό νόμο ανεφάρμοστο στους υπαλλήλους της, από τα 4ωρα και τα 3ημερα, μέχρι τις συμβάσεις δανεισμού με εργολάβους (συνεργεία καθαρισμού, αποθήκες).

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε πλευρά της επίθεσης

Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της απεργίας, τα σωματεία του κλάδου βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να δίνουν απάντηση σε κάθε πλευρά της αντεργατικής επίθεσης.

Χτες το πρωί, παρέμβαση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «LIDL» έκαναν το επιχειρησιακό σωματείο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο εργαζόμενος απολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα από το κατάστημα της επιχείρησης στην Πατησίων, στο ύψος του πάρκου ΦΙΞ, μετά από 9 χρόνια δουλειάς. «Η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί συνέχεια των τρομοκρατικών απολύσεων της πολυεθνικής "LIDL"», καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο. Οπως επισημαίνουν τα δύο σωματεία, η επιχείρηση έχει ως τακτική της να απολύει παλιότερους εργαζόμενους και να τους αντικαθιστά με πιο φτηνούς.

Παράλληλα με την παρέμβασή τους έξω από το κατάστημα ενάντια στην απόλυση, τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργία του κλάδου, στις 16 Ιούλη, ενώ καταγγέλλουν την άρνηση της εργοδοσίας να συναντήσει αντιπροσωπεία τους για το ζήτημα της απόλυσης.

«Αυτός είναι ο "top εργοδότης" για το 2017, όπως διαφημίζεται η εταιρεία σήμερα, εργοδοσία που εδώ και χρόνια έχει κάνει καθεστώς την ημιαπασχόληση, τα ελαστικά ωράρια, την εντατικοποιήση, συνεχίζει με το να απολύει εργαζόμενους, αφού πρώτα τους "ξεζουμίζει" και τους σακατεύει στα "κάτεργα" καταστήματά της και τις αποθήκες, προχωρά σε επιπλήξεις σε πρωτοπόρους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και δεν σκύβουν το κεφάλι στον αυταρχισμό της πολυεθνικής», αναφέρει το επιχειρησιακό σωματείο και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Στόχος της εργοδοσίας να «ξεμπερδεύει» με κάθε μισθό που υπερβαίνει το βασικό

Την ίδια ώρα, για δεκάδες απολύσεις εργαζομένων και εντατικοποίηση της δουλειάς καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την εργοδοσία της «Media Markt».«Στόχος τους είναι να ξεμπερδεύουν με όποιον εργαζόμενο έχει σύμβαση, έστω και ελάχιστα πάνω από τον άθλιο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι τα ωράρια - «λάστιχο», τα «σπαστά», η δουλειά την Κυριακή, οι πιέσεις για την επίτευξη των «στόχων της εταιρείας» και ο φόβος της απόλυσης είναι η καθημερινότητα εκατοντάδων εργαζομένων.

«Οι απολύσεις, οι μετατροπές των συμβάσεων και οι μεταθέσεις δεν αφορούν μεμονωμένα κάποιο κατάστημα, αλλά όλους τους εργαζόμενους συνολικά στον όμιλο», εξηγεί το σωματείο. Προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι η λογική πως «το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος» θα γλιτώσουν, είναι αυταπάτη. «Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται "αντιπαραγωγικοί", "ακριβοί", "δεν πιάνουν τους στόχους"», σχολιάζει ο Σύλλογος. Καλεί τους εργαζόμενους να μην ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα κέρδη και τους στόχους της εργοδοσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου