ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

H φωτιά στο Νέο Φρούριο – τα χόρτα που δεν κόπηκαν και η απάντηση Κ. Νικολούζου - ΒΙΝΤΕΟ


H φωτιά στο Νέο Φρούριο – τα χόρτα που δεν κόπηκαν και η απάντηση Κ. Νικολούζου - ΒΙΝΤΕΟ

Έγκαιρα η Πυροσβεστική, μετά από περίπου μια ώρα, έθεσε υπό έλεγχο τη φωτιά, που έπιασε περίπου στις 23.15 το Σάββατο στην κορυφή του Νέου Φρουρίου.

Η φωτιά έκαψε ευτυχώς μόνο μισό στρέμμα ξερών χόρτων χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Π.Υ. σε  ένα ιδιαίτερα δύσκολο από πλευράς πρόσβασης

Οι πληροφορίες αναφέρονται σε επιχείρηση τεσσάρων πυροσβεστικών αυτοκινήτων και 20 ανδρών, τουλάχιστον από την πλευρά της «Λαϊκής».

Ως γνωστόν, η φωτιά άναψε στα ξερά χόρτα της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.  Ωστόσο, το ποιος έπρεπε να κόψει τα χόρτα, είναι το αντικείμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Δήμο και την Αρχαιολογική υπηρεσία.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enimerosi.com h τελευταία εργολαβία  για τον καθαρισμό του Φρουρίου, είχε γίνει πέρσι, στον προμαχώνα Σκάρπωνα με έργο ΕΣΠΑ, που ήταν και το τελευταίο που «έτρεξε» η αρχαιολογική υπηρεσία της Κέρκυρας, η οποία και αντιτείνει ότι τα κλειδιά για την πρόσβαση στο Νέο Φρούριο, διαχειρίζεται ο Δήμος.

Έτσι, η πυρκαγιά που άναψε το Σάββατο το βράδυ, μπορεί να έσβησε μετά από λίγο από την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχει όμως υπερθερμάνει τις σχέσεις του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος ήταν κατηγορηματικός, σύμφωνα με το enimerosi.com, λέγοντας ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι επανειλημμένες αιτήσεις του Δήμου, να παραχωρηθεί σ’ αυτόν η διαχείριση του Ν. Φρουρίου.

Και μόνο το γεγονός ότι οι τελευταίες επεμβάσεις, καθαριστικές και σωστικές, στο μνημείο, έγιναν με έργα ΕΣΠΑ και φορέα το Υπ. Πολιτισμού, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για το καθεστώς που ισχύει.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 2 δεκαετίες, που υπήρξαν σωστικές εργολαβίες επί του μνημείου, αυτές είχαν περιβληθεί τον τύπο, προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπ. Πολιτισμού  και τον Δήμο.