ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Βουλιάζει η Κέρκυρα για τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα


Βουλιάζει η Κέρκυρα για την αυριανή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα


Εκατοντάδες πιστοί από όλον τον κόσμο στο νησί

Εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία βρίσκονται στην Κέρκυρα, προκειμένου να παραβρεθούν στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη από τις συνολικά τέσσερις λιτανείες του Αγίου στο νησί.

Η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται νωρίς το πρωί, θυμίζει σε όλους το θαύμα που έκανε ο Άγιος για να σώσει το νησί από τους Οθωμανούς.

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα αποτυπώθηκε σε όλα τα θρησκευτικά βιβλία, ενώ εκατοντάδες είναι οι πιστοί από κάθε γωνιά της γης που έρχονται για να εκπληρώσουν το τάμα τους στο Άγιο, για το δικό τους προσωπικό θαύμα.

Κάθε χρόνο η πλατεία Σπιανάδα πλημμυρίζει από δεκάδες πιστούς που θα καταλύσουν στην πλατεία, προκειμένου νωρίς το πρωί να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου.

Τη λιτανεία θα συνοδεύουν αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι Φιλαρμονικές του νησιού, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα λάβει χώρα και το Β' Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ του χριστιανικού πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα: μαζί διά μέσου των αιώνων».

Το θαύμα

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, τον Ιούλιο του 1716 οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί και να κυριεύσουν τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. Ο πιστός κερκυραϊκός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του. Τότε, ανέλπιστα, όπως αναφέρει η εκκλησιαστική παράδοση, στις 9 Αυγούστου ξέσπασε στο νησί μία καταστρεπτική καταιγίδα. Τα πλοία των Τούρκων έγιναν κομμάτια, το Φρούριο έμεινε απόρθητο, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων. Γρήγορα διαδόθηκε η είδηση ότι πολλοί Τούρκοι στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγερου να βγαίνει από τον ομώνυμο ιερό ναό και να τους διώχνει με αναμμένο πυρσό.

Το ξαφνικό μπουρίνι μέσα στο καλοκαίρι και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε ανάγκασαν του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρησή τους στις 11 Αυγούστου αποδόθηκε στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα που τιμάται εκ τότε κάθε χρόνο με θρησκευτική λαμπρότητα.

ΠΗΓΗ: news.gr