ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σε συγκινησιακό κλίμα το αφιέρωμα στον αείμνηστο καθηγητή & συγγραφέα Κ. Καραμούτσο


Σε συγκινησιακό κλίμα το αφιέρωμα στον αείμνηστο καθηγητή & συγγραφέα Κ. Καραμούτσο

 Σε συγκινησιακό κλίμα το αφιέρωμα στον αείμνηστο καθηγητή & συγγραφέα Κ. Καραμούτσο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στον αείμνηστο καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Δ. Καραμούτσο, που συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομπιτσίου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άφρας και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κομπιτσίου “Corfu Leon”.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομπιτσίου, από τους οποίους αρκετοί ήταν φίλοι και συγχωριανοί του καθηγητή. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Σουέρεφ ενώ αποσπάσματα των έργων του Κ. Δ. Καραμούτσου ανέγνωσε η ηθοποιός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Τόμπρου - Καφαράκη.

Σημειώνεται ότι τιμήθηκαν οι πρόεδροι των παραπάνω συλλόγων από την οικογένεια του αείμνηστου Κ. Καραμούτσου.

Ποιοι έδωσαν το παρών
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρώην Νομάρχης Στ. Πουλημένος ο αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκος Μιχαλάς, ο πρώην Δήμαρχος Παρελίων, Σπύρος Κροκίδης, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Σκορδίλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κομπιτσίου Στ. Σπάτουλας, εκπρόσωποι του σωματείου «Corfu Leon», η πρόεδρος του ΚΓΣ Λ. Ρούσσου, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αφρας Β. Ζώτος κ.α.

Μπούας: « Μας δίδαξε ότι πρέπει να σώσουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο»
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άφρας, Α. Μπούας μιλώντας στην «Κ.Σ.» σχετικά με την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πραγματοποιήσαμε αυτή την εκδήλωση στη μνήμη του Κ. Καραμούτσου, ενός συγχωριανού μας. Παραβρεθήκαμε εκεί φίλοι και γνωστοί του αείμνηστου Κώστα, ενός ανθρώπου που αγαπήσαμε ως καθηγητή- ιστορικό μα πάνω από όλα ως άνθρωπο. Για μας ως Πολιτιστικός Σύλλογος Άφρας, έχει ιδιαίτερη σημασία που διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση- αφιέρωμα για το συγχωριανό μας. Ο Σύλλογος μας έχει αφιερώσει την Πολιτιστική του αίθουσα στη μνήμη του. Ο Κ. Καραμούτσος μας δίδαξε ότι πρέπει να σταθούμε ως αντίρροπη δύναμη για να σώσουμε ότι μας έχει απομείνει από τον πολιτισμό και τον πολιτιστικό μας πλούτο. Ο ίδιος θεωρούσε ότι η σημερινή εποχή έχει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικής αλλοτρίωσης σε όλα τα επίπεδα και ότι το μέλλον θα πρέπει μα χτιστεί γνωρίζοντας το παρελθόν μας.

Προσπαθούσε πάντα να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει άτομα για να διασωθεί η Ιστορία μας ώστε να μπορέσουμε να την παραδώσουμε στις νέες γενεές , τα παιδιά μας. Αυτό το πάθος θελήσαμε να τιμήσουμε σε αυτή την εκδήλωση, ώστε να μη σβήσει ποτέ μέσα σε αυτή την εποχή της ταχύτητας και των συμφερόντων». Κλείνοντας, ο κ. Μπούας υπογράμμισε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που συνεργαστήκαμε με τους άλλους δύο συλλόγους και ευελπιστούμε μια βέβαιη συνεργασία στη περιοχή για τα παιδιά μας».

Χυτήρης: «Η Άφρα όφειλε στον Κ. Καραμούτσο»
Στην «Κ.Σ.» επιπλέον μίλησε και ο προσωπικός φίλος και γιατρός του Κ. Καραμούτσου και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομπιτσίου Γιάννης Χυτήρης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης από τους τρεις συλλόγους.
«Το χωριό μας το Κομπίτσι όφειλε στον Καραμούτσο γιατί ήταν άνθρωπος ο οποίος το αγάπησε και το ανέδειξε ως χωριό από τα βιβλία τα οποία έχει συγγράψει. Έπρεπε να τον τιμήσουμε και έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση μαζί με το Σύλλογο της Άφρας, αφού η Άφρα είναι η γενέτειρά του. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία καθώς ήρθε πολύς κόσμος. Η ομιλία του κ. Σουέρεφ ήταν θαυμάσια ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι από τους λίγους που γνώριζαν το έργο του Καραμούτσου τόσο καλά. Άψογες όμως ήταν και οι αποδόσεις της ηθοποιού Σοφία Τόμπρου – Καφαράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα από την ομιλία Κ. Σουέρεφ
«Η ενασχόληση του Κ.Δ.Κ. με την εκπαίδευση, τη μελέτη των εικαστικών τεχνών και τη διάσωση μνημείων και αρχειακού υλικού, σχετικά με την κερκυραϊκή ύπαιθρο, αφήνει τη σφραγίδα της σε πολλούς από εμάς τα «κατά πνεύμα», όπως έλεγε, παιδιά και μαθητές του. Και, όπως επίσης ο ίδιος σημείωνε, το ανθρώπινο αυτό δυναμικό, το οποίο εκείνος επηρέασε, «αποτελεί την υπερηφάνεια και το αειφόρο ηθικό του κεφάλαιο».
Θα πρόσθετα, ότι τα γραπτά του Κ.Δ.Κ. συνιστούν το εφαλτήριο για μελλοντικές έρευνες και μελέτες, αφού η συγκέντρωση δελτίων, στοιχείων και φωτογραφιών του τεκμηριώνουν την έως σήμερα άγνωστη πλευρά των όσων ο ίδιος προσέγγισε με σοβαρότητα, πειθαρχία, συστηματικά και αυθεντικά.
Σήμερα, η Άφρα, η μήτρα της ζωής του Κ.Δ.Κ. και το Κομπίτσι, τον τιμούν. Τιμή που άπλετα διανέμεται στους δικούς του ανθρώπους, μέσα από τους οποίους συνεχίζει να υπάρχει: στη σύζυγό του Μαίρη (το γένος Γεωργίου), τα παιδιά τους Τάκη και Ροζαντένια, τον Θοδωρή, τη Λυδία-Μαρία, τη Νεφέλη-Ευφρούνη, τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του.
Τα οράματα του Κωνσταντίνου Δ. Καραμούτσου. ζουν και βρίσκουν συνεχιστές. Τα ηθικά του διδάγματα και τα παραδείγματά του ασκούν επιρροή ακόμη σε όλους μας, τους μαθητές και τους φίλους του. Εναπόκειται σε μας να τον κρατάμε ζωντανό στη μνήμη. Τα γραπτά του, ασφαλώς, πρέπει να αξιοποιηθούν ως στέρεη βάση στους δρόμους που αυτός άνοιξε».

Βιογραφικά στοιχεία
- 1941: Ήρθε στον κόσμο ο Κωσταντίνος Δημητρίου Καραμούτσος στην Άφρα.
- Άφρα: τα χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο και πόλη της Κέρκυρας: τα γυμνασιακά χρόνια.
- Αθήνα: Σπουδές: Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ανάμεσα στους συμφοιτητές ο Κώστας Βλάχος, σήμερα Πρόεδρος Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών)
- Αθήνα: Σπουδές παράλληλες: Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία, Δημόσιες Σχέσεις.
- 1963: Παρουσιάζει φωτογραφίες του, Έκφραση 1: «Δένδρα».
- 1964: Παρουσιάζει φωτογραφίες του, Έκφραση 2: «Οι καθηγητές μου διδάσκοντες».
- 1963-1965: Ρεπόρτερ σε Αθηναϊκές εφημερίδες.
- 1966-1967: Εκπαιδευτικός στη Μ.Ε. ως φιλόλογος στην Κέρκυρα και στο γυμνάσιο Πλαισίων – Καλεντζίου Ιωαννίνων, και στη συνέχεια στο γυμνάσιο Θηλέων Κέρκυρας, στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων και στο Β΄ Λύκειο Κέρκυρας.
- 1975-76: Έδωσε ζωή ως διευθυντής στο Λύκειο Αγρού στην Κέρκυρα.
- 1991-1996: Θεμελίωσε και συγκρότησε το πρότυπο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (Ο φίλος του Μιχάλης Παντούλας αντίστοιχα έδωσε ζωή στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων).
--------------------------Ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα-------------------------
- Φωτογραφίζει ακατάπαυστα.
- Μελετάει.
- Συναντά απόγονους από παλιές οικογένειες και καταγράφει προφορικές μνήμες και οικογενειακά αρχεία.
- Ζει στην Κέρκυρα και αναλώνει αμέτρητο χρόνο σε βιβλιοθήκες και στο Ιστορικό Αρχείο.
- 1997: Κέρκυρα: Εκδίδεται η μονογραφία του Ο Τεν Φλωριάς, το εικαστικό και λόγιο έργο του, αποκαθιστώντας την έως τότε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ζωγράφου και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική και πνευματική αξία του Φλωριά.
- 2005: Κέρκυρα: Ολοκληρώνει το πεντάτομο έργο Η λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες, με φωτογραφίες, σχόλια και συνοδευτικά κείμενα. Το έργο φυλάσσεται στο Μουσείο Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Σιναράδων.
- 2006: Κέρκυρα: Εκδίδεται ο 1ος τόμος από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Δήμος Παρελείων, απαρχή ενός έργου ζωής, πρωτότυπου και με εξαιρετική ιστορική και αρχειακή σημασία για τη μνημειακή τοπογραφία της Κέρκυρας.
- 2007: Εκδίδεται η μελέτη Σουλιωτών Γενεαλογίες. Αναζήτηση των ριζών των Σουλιωτών που κατέφυγαν στην Κέρκυρα κατά τον 19ο αιώνα. Υποδειγματική προσέγγιση με σκοπό την ιστορική αυτογνωσία. Το βιβλίο είχε πανελλήνια εμβέλεια και αναγνώριση.
- 2010: Εκδίδεται ο 2ος τόμος από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Μέση Κέρκυρας (Δήμου Κερκυραίων / Αχιλλείων).
- 2010: Ετοιμάζει προς έκδοση τον 3ο τόμο από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Νότια Κέρκυρα (Δήμων Μελιτέων / Κορρισίων / Λευκιμαίων).
- 2010: Ετοιμάζει, επίσης, το πόνημα Παργινών Γενεαλογίες και παθήματα από Τσάμηδες και Εγγλέζους.
- Ο Κ.Δ.Κ. προγραμμάτιζε για το τέλος του 2012 τον 4ο και 5ο τόμο από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Όρους και Γύρο.  

ΠΗΓΗ: kerkyrasimera.gr