ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Παρέμβαση για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και πυροπροστασίας


Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις δεκάδες φωτιές στη Ζάκυνθο
Eurokinissi

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις δεκάδες φωτιές στη Ζάκυνθο
Παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για το θέμα των πυρκαγιών, που έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και αλλού καθώς και για την πυροπροστασία στα νησιά του Ιονίου, θα κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
«Μέχρι τώρα σημαντικό μέρος των πυρκαγιών εκδηλώθηκε στα Ιόνια Νησιά, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και σε μικρότερη έκταση στην Κέρκυρα. Στη Ζάκυνθο κάηκαν πάνω από 8.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, ελαιοκαλλιεργειών και αμπελώνες στα χωριά Βολίμες, Αγαλάς, Κυλιόμενο, Καταστάρι, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Αγία Μαρίνα, Γάλαρο, Φιολίτι, Λαγκαδάκια, Μαχαιράδο, Λαγόποδο, Ρωμύρι, Βασιλικός. Στην Κεφαλονιά αντίστοιχα κάηκαν 3.100 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Σε όλες τις περιοχές που κάηκαν δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, ενώ όπου υπήρχαν αγροτικοί δρόμοι ήταν σε άθλια κατάσταση.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα και στα Ιόνια Νησιά είναι το τραγικό αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή. Είναι ακόμα αποτέλεσμα της πολιτικής που αποδυναμώνει τη Δασική Υπηρεσία και την αποκλείει από την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. Σταθερή είναι η αποδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) με συνεχή μείωση της χρηματοδότησής του, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και των απαραίτητων μέσων (επίγειων και εναέριων). Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, τα περισσότερα εναέρια μέσα (αεροπλάνα - ελικόπτερα) είναι καθηλωμένα και δεν λειτουργούν. Παράλληλα, πολλά πυροσβεστικά οχήματα είναι παμπάλαια, συχνά παθαίνουν βλάβες και πάντως δεν είναι επαρκή. Η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να μονιμοποιήσει τους 5ετούς θητείας πυροσβέστες και τους εποχικούς και να επανασυστήσει τις 4.000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που καταργήθηκαν το 2011 με αντίστοιχες προσλήψεις.

Παρά όμως όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του ΠΣ, αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, στην άσκηση των καθηκόντων τους, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία τους και την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται, οι ίδιοι σήκωσαν για ακόμη μία φορά αποκλειστικά το βάρος της πυρασφάλειας της χώρας στην πλάτη τους και έδωσαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους στην προστασία του δασικού μας πλούτου, της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

(...) Η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι υπήρξε σχέδιο εμπρησμών. Βεβαίως και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εμπρησμοί. Ομως, αυτοί έγιναν πάνω στο έδαφος των αντιδασικών νόμων και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που σταθερά ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Η κριτική που ασκούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική πολιτική είναι υποκριτική και κάλπικη γιατί εφάρμοσαν την ίδια ακριβώς αντιδασική πολιτική, συστηματικά αποδυνάμωσαν τη Δασική Υπηρεσία και το ΠΣ και προώθησαν την εμπορευματοποίηση της γης. Η ΝΔ ανοιχτά μιλά για περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΠΣ στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών.

(...) Μετά την ανακοίνωση της 06/07/17 της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην ΠΥ Κέρκυρας και για τα προβλήματα που καταγράφηκαν όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, το κακοσυντηρημένο δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών, την ανεπάρκεια μέτρων πυροπροστασίας για την παλιά πόλη και τη μεταστέγαση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού, έγινε συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κέρκυρας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της δεύτερης δημοτικής παράταξης της κας Υδραίου (ΝΔ) και έβγαλαν ομόφωνη ανακοίνωση όπου διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά. Μετά από 2 βδομάδες έπιασε πυρκαγιά στο Νέο Φρούριο...».

Πλαίσιο αιτημάτων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση που θα απαιτεί από την κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα:
«-- Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας, στον οποίο θα ενταχθούν η Δασική Υπηρεσία, το ΠΣ και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
-- Πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του ΠΣ.
-- Αξιοποίηση του συνόλου του επιστημονικού προσωπικού, των δασολόγων και των δασοπόνων του ΠΣ και της Δασικής Υπηρεσίας και στην καταστολή των πυρκαγιών.
-- Επαρκή χρηματοδότηση και των δύο φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Αμεση μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών.
-- Κήρυξη όλων των περιοχών που κάηκαν ως αναδασωτέων χωρίς καμιά αλλαγή χρήσης της γης.
-- Αμεση αναγνώριση του Βαριού, Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού επαγγέλματος των πυροσβεστών και την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους από τους επαγγελματικούς κινδύνους.
-- Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και ιδιαίτερα του νόμου του 2011 που επέτρεπε στις καμένες εκτάσεις να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες από επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Αμεση αποζημίωση στην πραγματική τους αξία των κατοικιών που κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές, των επιχειρήσεων, των αγροτικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
-- Επαρκή χρηματοδότηση τώρα των αντιπλημμυρικών έργων ανάλογα με τις μορφολογικές - εδαφικές ιδιομορφίες της κάθε περιοχής».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς καθώς και για αντιπυρική προστασία σε όλα τα νησιά μετά από σχετικές προτάσεις των Δασικών Υπηρεσιών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017