ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Θαλάσσιες ζώνες απαγόρευσης αλιείας προτείνουν Θ. Γουλής και Χ. ΆνθηςΚέρκυρα: Θαλάσσιες ζώνες απαγόρευσης αλιείας προτείνουν Θ. Γουλής και Χ. Άνθης
 

Την πρόταση να καθιερωθούν θαλάσσιες ζώνες απαγόρευσης της αλιείας για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να λειτουργήσουν ως φυσικοί χώροι αναπαραγωγής και να εμπλουτιστεί το θαλάσσιο αλίευμα κατέθεσε ο Θόδωρος Γουλής επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκκρεμεί η συζήτηση της. Ο κος Γουλής κατέθεσε την πρόταση αυτή, στα πλαίσια της αναζήτησης λύσεων για το πρόβλημα της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων και της αναγκαστικής συρρίκνωσης του αριθμού των αλιέων σε όλη την περιοχή μας, εξαιτίας του δραματικού περιορισμού του εισοδήματος τους. Τονίζει ότι οι θαλάσσιες ξέρες, με φυσική χλωρίδα πράσινου φυκιού (περιοχές με ποσειδωνία), λειτουργούν ως τόποι φυσικής αναπαραγωγής των ψαριών και θα έπρεπε να προστατευθούν για ένα διάστημα και τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές.

Στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των ψαράδων και φυσικά να υπάρξει αστυνόμευση από τους παράνομους αλιείς με τα καταστροφικά εργαλεία. Επισημαίνει επίσης ότι στην περιοχή μας ψαρεύουν και Ιταλοί ψαράδες με πολύ ισχυρά αλιευτικά εργαλεία. Αυτοί κυρίως ψαρεύουν μετά τα 6 μίλια, στα διεθνή ύδατα, αλλά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η θέση τους και αν μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Τα εργαλεία τους είναι μάλιστα τόσο ισχυρά ώστε οι ψαράδες κάνουν λόγο για τη δυνατότητα των Ιταλών να αλιεύουν σε βάθος ακόμη και 800 μέτρων. Εκτός όμως από τους επαγγελματίες κάνει λόγο και για τα ισχυρά εργαλεία των ερασιτεχνών Ιταλών που κατεβαίνουν με φουσκωτά σκάφη, τουριστικά, αλλά διαθέτουν υπερσύγχρονα εργαλεία ανίχνευσης και αλίευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χρήστος Άνθης επικεφαλής της παράταξης Επτανησίων Θέληση. Ο κος Άνθης τονίζει επιπλέον, ότι ο χώρος που χρειάζεται μεγάλη προστασία, είναι ο βυθός στην περιοχή των Διαποντίων νησιών που αποτελεί μεγάλη αναπαραγωγική περιοχή. Για τους Ιταλούς αναφέρει ότι έχουν θεαθεί να απλώνουν δίχτυα μέχρι και 30 χιλιόμετρα, ένα θαλάσσιο τείχος δηλαδή, που μαζεύει ότι περνάει. Από την άλλη πλευρά περιγράφει ιδιαίτερα αποτρεπτικές πολιτικές για τους Έλληνες ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι έχουν πολύ πιό αδύναμα εργαλεία από τους Ιταλούς. Τονίζει επίσης τον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα ιχθυοτροφεία, στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα οποία βρίσκονται στην απέναντι Ηπειρωτική ακτή και τα απόβλητα τους μεταφέρονται σε όλο το θαλάσσιο στενό.


ΠΗΓΗ: ert.gr, Μαρία Παγκράτη