ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Για τις δασικές πυρκαγιές


Για τις δασικές πυρκαγιές

Ανήμπορη και υπό το βάρος έντονων και ανάμεικτων συναισθημάτων παρακολουθώ για άλλη μια χρονιά, ο δασικός πλούτος της χώρας μου να απανθρακώνεται. Αυτό που σπούδασα και καλούμαι μέσω της Υπηρεσίας μου να προστατέψω και να διαχειριστώ «εξαφανίζεται» «υπό το μένος» της πύρινης λαίλαιπας.

Πολιτικές επιλογές πριν δέκα εννέα (19) χρόνια και εν μέσω μιας νύκτας, με τις ψήφους κάτι λιγότερο από δέκα (10) βουλευτών, εξοστράκισαν τη καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία από το φυσικό της χώρο. Σαν τα κοράκια έπεσαν τότε πάνω στους Δασικούς Υπάλληλους, πολιτικοί, ΜΜΕ και εκπρόσωποι τύπου του Π.Σ., «κατασπαράζοντας» και ακυρώνοντας τη γνώση και την εμπειρία των Δασικών Υπαλλήλων, που με τα πενιχρά μέσα που διαθέταν προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν στο τόσο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Δεν ξέρω αν σήμερα ήταν η Δασική Υπηρεσία στη θέση της Πυροσβεστικής, πως θα ήταν η κατάσταση των πύρινων μετώπων, ξέρω όμως ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία, θεώρηση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ξέρω ότι η γνώση του τοπογραφικού αναγλύφου, της επικρατούσας δασικής βλάστησης, των τοπικών καιρικών συνθηκών κ.α., είναι αυτά που συντελούν στο να αντιμετωπίσει κανείς κατά το δυνατόν, μια δασική πυρκαγιά. Έμαθα στον τόπο της πυρκαγιάς, ότι αν δεν «μπεις μέσα» και αντιμετωπίσεις από κοντά τη φωτιά, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σήμερα δεκαεννέα χρόνια μετά, όπου πλέον στην χώρα μας επικρατεί η φιλοσοφία της αεροπυρόσβεσης, τεράστιες εκτάσεις απανθρακώνονται. Χωρίς διάθεση ακύρωσης και υποβιβασμού του έργου και του κόπου των πυροσβεστών, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Δεν μπορώ να επιρρίψω ευθύνες σε κανένα πυροσβέστη γιατί αντιμετωπίζει με τον τρόπο αυτό τη δασική πυρκαγιά, που δεν μπορεί να καταλάβει παρόλο που είναι πυροσβέστης ότι η δασική πυρκαγιά είναι δυναμική και όχι στατική, ότι δυστυχώς μπορεί να μεταβάλλεται λόγω εναλλαγής των τοπικών συνθηκών. Δεν διδάχθηκε για όλα εκείνα τα «στοιχεία» που συντελούν στην εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς. Δεν ήταν αυτό το αντικείμενό του. Οι Δασικοί Υπάλληλοι, αυτό που εκείνοι μαθαίνουν (πυροσβέστες) για ένα εξάμηνο το σπουδάζουν από 4 έως πέντε χρόνια στις σχολές των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Ας παραγκωνιστούν επιτέλους οι μικρότητες και οι εγωισμοί και ας πάρει επιτέλους η Πολιτεία την απόφαση να σχεδιάσει και οργανώσει την δασοπυρόσβεση στη χώρα μας, σε μια άλλη βάση, όπου η επιστήμη θα έχει τον πρώτο λόγο.

Ας αλλάξει επιτέλους η φιλοσοφία και ας χρησιμοποιηθεί η εμπειρία και η γνώση της καθ’ ύλην αρμόδιας Υπηρεσίας, ώστε να σταματήσει η κατασπατάληση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι δεν μπορεί την ώρα της πυρκαγιάς να είναι «εντός» του δασικού περιβάλλοντος όλοι οι άλλοι εκτός από τους Δασικούς Υπαλλήλους.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι ιθύνοντες ότι οι Δασικοί είναι στο δάσος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού αυτό σπούδασαν αυτή είναι η δουλειά τους, αυτό καλούνται να εκτελέσουν, με τα μέσα που τους διατίθενται, από τη θέση του Δημοσίου Υπαλλήλου. Και όχι περιστασιακά, αν και όταν τύχει πυρκαγιά στη συγκεκριμένη θέση και περιοχή.

Λόγω της επικρατούσας δασικής βλάστησης, η χώρα μας θα πλήττεται πάντα από πυρκαγιές. Ας μη ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά είναι και μέσο διαχείρισης των μεσογειακών Δασών. Το θέμα είναι να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες, σε φυσικούς και οικονομικούς πόρους.

Η Δασική Υπηρεσία έχει αποδείξει ότι όταν καλείται να κερδίζει στοιχήματα (βλ. δασικοί χάρτες) πάντα το καταφέρνει, με οποιοδήποτε κόστος των υπαλλήλων που την απαρτίζουν, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες και παραμερίζοντας τις προσωπικές ανάγκες τους.

Ας διορθώσει επιτέλους η Πολιτεία τις λάθος επιλογές της…

Αντιγόνη Καραδόντα
Δασοπόνος

(Σ.σ.: Οι σκέψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν παρά μόνο την γράφουσα.)

ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr