ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Νύχτα τρόμου στη Ζάκυνθο – Άλλαξε φορά ο άνεμος και η φωτιά «έφυγε» προς τη θάλασσα


Νύχτα τρόμου στη Ζάκυνθο – Άλλαξε φορά ο άνεμος και η φωτιά «έφυγε» προς τη θάλασσα

Οι προσπάθειες χωρίς πτητικά μέσα, ολόκληρο το βράδυ, αλλά και η αλλαγή της φοράς του ανέμου, απέτρεψαν τα χειρότερα για τη Ζάκυνθο. Από το ξημέρωμα, οπότε και ρίχτηκαν στη μάχη και τα πτητικά μέσα, η πυρκαγιά έχει διαμελιστεί σε μικρότερα μέτωπα, τα οποία δεν απειλούν χωριά και καίνε σε καταπράσινες χαράδρες.
Σπίτια κινδύνεψαν, άνθρωποι έχασαν το βιος τους και ένα καταπράσινο πανέμορφο νησί, καμμένο, μετράει από σήμερα τις πληγές του.
Η νύχτα στο νησί της Ζακύνθου, που από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου μετρά 76 πυρκαγιές, ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα μέτωπα εκτείνονταν σε μεγάλη απόσταση.
Μέτωπα
Τα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη.
Το πύρινο μέτωπο, έκτασης πολλών χιλιομέτρων, μετά το χωριό Αναφωνήτρια, όπου έκαψε σπίτια, ένα μαγαζί, αγροικίες και στάνες, κατευθύνεται προς το χωριό Μαριές. Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό ενώ αν χρειαστεί θα διαταχθεί εκκένωση του. Σύμφωνα με το imerazante.gr, οι ένοικοι εγκατέλειψαν το σπίτι σε κατάσταση σοκ, ενώ τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια μέσα να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες. Κάτοικοι της περιοχής ωστόσο καταγγέλλουν ότι κάηκαν και άλλα σπίτια, και όχι μόνο ένα.
Αργά το βράδυ έφτασαν ενισχύσεις με έκτακτο δρομολόγιο και αποβιβάστηκαν στο νησί 20 πυροσβεστικά οχήματα.
«Μάχη για πολλές ώρες»
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ σημείωσε: «Είναι φανερό ότι θα δοθεί μάχη για πολλές ώρες ακόμα». 
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιωτόπουλος δήλωσε πως «οι κάτοικοι του χωριού Μαριές μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κινδυνεύσουν».
Συνομιλία Τσίπρα - Κοντονή
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος κατάγεται από τη Ζάκυνθο συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς ενημερώνοντας για την κρισιμότητα της κατάστασης στο νησί.
«Έργο εμπρηστών»
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Κολοκοτσάς εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τόνισε πως «πρόκειται για έργο εμπρηστών».
«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής του πρασίνου. Σε ένα μήνα έχουν ξεσπάσει 30 πυρκαγιές», ανέφερε χαραρκτηριστικά.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr