ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Εκδήλωση για τον αξέχαστο δάσκαλό μας Κωνσταντίνο Δ. Καραμούτσο


Εκδήλωση για τον αξέχαστο δάσκαλό μας Κωνσταντίνο Δ. Καραμούτσο

Εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Καθηγητή, Ιστορικό και Συγγραφέα Κωνσταντίνο Δ. Καραμούτσο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομπιτσίου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άφρας και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κομπιτσίου “Corfu Leon”... την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.45 στην κεντρική Πλατεία Κομπιτσίου.

Ομιλητής: Κώστας Σουέρεφ. Αποσπάσματα έργων του Κ. Δ. Καραμούτσου θα αναγνώσει η Σοφία Τόμπρου-Καφαράκη. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

Δυο λόγια για τον δάσκαλό μας

Πάντα στη μνήμη μας ο Κωνσταντίνος Καραμούτσος θα είναι ζωντανός, όσοι είχαμε την τύχη να τον έχουμε δάσκαλό μας. Μια από τις τυχερές φουρνιές μαθητών και η δική μας που τον είχαμε καθηγητή στην Γ΄ Γυμνασίου στο Β΄ Γυμνάσιο Κέρκυρας τη σχολική χρονιά, ελπίζω να θυμάμαι καλά, 1972 – 73. Ένας πραγματικός δάσκαλος με αγάπη για τα παιδιά και το έργο του. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από την προσωπικότητά του.

Ας αρχίσω με το αστείρευτο χιούμορ του που έπαιζε σημαντικό ρόλο να τον προσέχουμε από την αρχή μέχρι το τέλος του μαθήματος, έτσι που να γίνεται μέσο ενεργοποίησης και μάθησης. Με επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, με γνώσεις που πάσχιζε να τις μεταδώσεις στους μαθητές κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε εποχές ακραίου αυταρχισμού ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε να μην το φοβόμαστε, αλλά να τον σεβόμαστε. Προσωπικά νιώθω ότι μου έδωσε πολλά, ο δάσκαλος μας, γιατί με την παιδαγωγική μέθοδο της ενθάρρυνσης που τη χρησιμοποιούσε άριστα μας μάθαινε να προσπαθούμε, να έχουμε αυτοπεποίθηση και διαρκώς να προοδεύουμε σιγά – σιγά και σταθερά.

Δάσκαλος με δημοκρατικό ήθος, στην εποχή της χούντας, αν και δεν είμαστε καλά – καλά 15 χρονών με τις αιχμηρές παρατηρήσεις του μας άνοιγε τα μάτια για το μαύρο δικτατορικό καθεστώς που ζούσαμε. Έτυχε, εκτός από τα Αρχαία να μας διδάσκει και Πολιτική Αγωγή, το εγχειρίδιο του Θ. Παπακωνσταντίνου, ένα ακραίο, προπαγανδιστικό σχολικό βιβλίο που δεν ανοίξαμε ποτέ. Γιατί ο δάσκαλός μας, προτιμούσε να ανοίγει ουσιαστικές διαλογικές συζητήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο που ήταν το έναυσμα για την πολιτικοποίησή μας.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά και να μιλάμε με τις ώρες για τον αξέχαστο δάσκαλό μας που άφησε πίσω του πλούσιο έργο. 

Με απλά λόγια ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος, που μας βοήθησε πολύ όλους μας και ιδιαίτερα, όσους ακολουθήσαμε τον δρόμο του!


Ποιος ήταν


Υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση και εξέδωσε βιβλία για τον ζωγράφο Τεν Φλωριά, για τους Σουλιώτες της Κέρκυρας και δύο τόμους για τις κερκυραϊκές αρχοντικές αγροικίες -τρίτος είναι υπό εκτύπωση. Επίσης, πραγματοποίησε εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και στην Κέρκυρα.

Ο Κ. Καραμούτσος είχε γεννηθεί το 1941 στην Άφρα. Σπούδασε Φιλολογία, Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία και Δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες μέχρι την πρόσληψή του ως καθηγητής φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση από το 1966 ως το 1997. Ευτύχησε να ιδρύσει και αναπτύξει το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρού Κέρκυρας και το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Εξέδωσε τα βιβλία: «Ο Τεν Φλωριάς, το εικαστικό και λόγιο έργο του». Κέρκυρα 1997. «Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες» Τ1 Δήμος Παρελείων. Κέρκυρα 2006. «Σουλιωτών Γενεαλογίες». Κέρκυρα 2007.
Ως φωτογράφος εξέθεσε: Στην Αθήνα Έκφραση 1, «Δένδρα» 1963. Έκφραση 2, «Οι καθηγητές μου διδάσκοντες» 1964. Στην Κέρκυρα «Η λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες» 2005 (πεντάτομο έργο κατατεθειμένο στο Μουσείο της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Σιναράδων Κέρκυρας).

Ο τραγικός επίλογος της ζωής του γράφτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011 σε τροχαίο στην πόλη της Κέρκυρας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!