ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Αντιστάσεις στο ξεπούλημα του Ερημίτη


Αντιστάσεις στο ξεπούλημα του Ερημίτη

"Ας καταλάβουν ότι αυτή η “επένδυση” δεν θα προχωρήσει και το τωρινό εγχείρημα θα αποδειχθεί ιστορικά ότι επρόκειτο απλώς για μια τρύπα στο νερό της Βρωμόλιμνης"
«Ερημίτης Πλους»

Η τσιμεντοποίηση του Ερημίτη στην Κασσιόπη, μετά το ξεπούλημά του στην  πολυεθνική εταιρεία NCH Capital είναι προ των Πυλών, καθώς πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή παραθεριστικού-τουριστικού χωριού στην περιοχή.

Το γεγονός προκαλεί νέες αντιδράσεις των φορέων της Κέρκυρας που είχαν εναντιωθεί εξαρχής στο ξεπούλημα του Ερημίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερημίτης στη βορειοανατολική Κέρκυρα ήταν το πρώτο ακίνητο που προωθήθηκε για εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Ανάπτυξη της τσιμεντοποίησης»

Η πολυεθνική εταιρεία NCH Capital, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο της εκχωρείται η εκμετάλλευση για 99 χρόνια, σχεδιάζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, οικοδομώντας σε αυτήν 36.400 τ.μ.

Στην επένδυση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 180 κλινών, παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με 84 κατοικίες 123 διαμερισμάτων, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών, σταθμός καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 χιλιομέτρων, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοσυστήματος του «Ερημίτη», έκτασης 2.500 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, καθώς με τα δάση και τις τρεις μικρές λίμνες της αποτελεί καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά αλλά και την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra) που προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις.


Όπως άλλωστε προστατεύονται ανάλογα και τα λιβάδια της ποσειδωνίας, από τα οποία καλύπτεται η παράπλευρη και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό πόρο για το νησί.

Αυθαιρεσίες
Η ΜΠΕ για τη σχεδιαζόμενη επένδυση που υποβλήθηκε από την εταιρεία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας, θυγατρική της NCH Capital, σε πολλά σημεία της νομιμοποιεί τεράστιες αυθαιρεσίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ερημίτη.

Για παράδειγμα, η βίδρα lutra-lutra δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υγρότοπο ως σταθερό ενδιαίτημα, ενώ προβλέπονται εκσκαφές, επιχωματώσεις παραλίας, κατοικίες και 50 θέσεις στάθμευσης οχημάτων ακριβώς δίπλα σε αυτόν.

Η εκσκαφή 10,5 στρεμμάτων θαλάσσιου πυθμένα για την κατασκευή μικρού λιμένα γίνεται «για να μην επιβαρυνθεί η ποσειδωνία από την αυθαίρετη αγκυροβόληση», ενώ τα βυθοκορήματα από την κατασκευή του λιμένα θα απορριφθούν 1,5 ναυτικό μίλι απέναντι από την ήδη επιβαρημένη περιοχή του όρμου του Σιδαρίου, στην Αστρακερή.

Επιπλέον, 230 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο που θα παράγονται με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα επιβαρύνουν με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Κέρκυρας τον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Από την άλλη, στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, μερικώς ή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη.


Μεταφορά φυλακίου
Μία από τις "παράπλευρες απώλειες" της ιδιωτικοποίησης ήταν και η μεταφορά του φυλακίου του Πολεμικού Ναυτικού που υπήρχε στην περιοχή για την επιτήρηση του στενού περάσματος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας |

Όχι στη ΜΠΕ
Ο Δημήτρης Φατήρας από την Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη τονίζει:

«Εμείς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία συζήτησης της ΜΠΕ. Την αμφισβητούμε στο σύνολό της, γιατί -όσο και αν εξωραΐζει την καταστροφή- δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Θα δούμε τα κενά της και θα προσφύγουμε κατά της, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τη συζητήσουμε σαν βάση νομιμοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων» [σ.σ. έχει καταγγελθεί για ασυδοσία επί των περιβαλλοντικών δεικτών προστασίας], ούτε της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει προηγηθεί».
Δύο χρόνια αγώνας κόντρα στην πολυεθνική

Εντούτοις, και παρά την κυβερνητική σιωπή για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, οι αντιδρώντες σε αυτήν δείχνουν αποφασισμένοι να την αποτρέψουν. «Τρεις προσφυγές έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης για μια τέταρτη που αφορά τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού.
Νέο κύμα αντιδράσεων με την άφιξη γεωτρύπανου στον Ερημίτη


Αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία εκπροσώπων και τεχνικών της NCH Capital αυτές τις μέρες στην περιοχή του Ερημίτη. Μετά τις αντιδράσεις με τη βάρκα που νοίκιασαν οι τεχνικοί, την οργή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε η εμφάνιση στον Ερημίτη, κατακαλόκαιρο, Ferry Boat ανοιχτού τύπου με γεωτρύπανο. 
«Για εμάς το θέμα έχει τελειώσει», λέει ο εκπρόσωπος της NCH Capital για τον Ερημίτη

Για σπασμωδικές ενέργειες Συλλόγων και φίλων του Ερημίτη, έκανε λόγο μιλώντας στην Ενημέρωση ο εκπρόσωπος της NCH Capital στην Κέρκυρα, Θεόδωρος Παγκράτης. «Για εμάς το θέμα έχει τελειώσει, θέλουν απλά να καθυστερήσουν το έργο κάτι που θα γίνει όπως και να έχει στο ξεκίνημα του 2018», τόνισε.
Εμπόδισαν τις γεωτεχνικές έρευνες στον Ερημίτη

Ομάδα γεωτεχνικών επιχείρησε ανεπιτυχώς την Τετάρτη 23/8 να κάνει χερσαίες και θαλάσσιες γεωτεχνικές έρευνες για τη στατικότητα του εδάφους στον Ερημίτη.

Οι πληροφορίες θέλουν την ομάδα γεωτεχνικών να απευθύνεται σε επιχείρηση με ενοικιαζόμενα σκάφη της περιοχής ώστε να νοικιάσουν βάρκα και να μεταφερθούν στη θαλάσσια περιοχή για να γίνουν οι έρευνες. Όπως διαδόθηκε από κατοίκους της περιοχής του Ερημίτη, άνθρωποι που είναι εναντίον της οικοδόμησης στο σημείο, εμπόδισαν τη βάρκα να ξεκινήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του "Ερημίτη Πλους¨ Περιβαλλοντικής Προστασίας Ακτίων Βόρειου στενού Κέρκυρας.

Την οργή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε η εμφάνιση στον Ερημίτη, κατακαλόκαιρο, Ferry Boat ανοιχτού τύπου με γεωτρύπανο, όπου με την αγκυροβολία , τον όγκο και τους κάβους του από την ακτή, είχε αποκλείσει, χθες όλη μέρα, την πανέμορφη και με την μεγαλύτερη κίνηση παραλία του παράκτιου προστατευόμενου υγρότοπου Βρωμόλιμνη.
Προφανώς, η όλη επιχείρηση έγινε κατόπιν εντολής των ιθυνόντων του ΤΑΙΠΕΔ, που σκανδαλωδώς διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία και διασπαθίζουν τα χρήματα του εξοντωτικά φορολογούμενου Έλληνα πολίτη σε αργομισθίες και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και συγκεκριμένα της NCH Capital.
Το εγχείρημα απ’ ό,τι φάνηκε κατάληξε σε φιάσκο (γελοιοποιώντας ταυτόχρονα και τους εμπνευστές του) λόγω του δύσβατου της περιοχής και την μορφολογία της ακτογραμμής (μάλλον δεν τα έχουν σταθμίσει καλά τα πράγματα ) όσο και της καθολικής άρνησης των κατοίκων της περιοχής να τους παρέχουν την οποιαδήποτε εξυπηρέτηση.
Ρωτάμε τους χαρτογιακάδες και υψηλά αμειβόμενους κ.κ. εκπροσώπους, πόσο κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο αυτές οι επικοινωνιακές ενέργειες εντυπωσιασμού. 
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, είναι χαραγμένη σαν έγκλημα, το οποίο η ασυλία που παρέχουν στο ΤΑΙΠΕΔ κυβέρνηση και δανειστές, δεν είναι ικανή να το παραγράψει.
Το Δ.Σ του συλλόγου Ερημίτη Πλους χαιρετίζει τη στάση των κατοίκων απέναντι στους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ και της NCH Capital, οι οποίοι έχουν ως πάγια τακτική να μην ανακοινώνουν την ιδιότητα και τον σκοπό της επίσκεψής τους. Αυτή τη φορά έγιναν αμέσως αντιληπτοί, με αποτέλεσμα να εισπράξουν την άρνηση των επαγγελματιών της περιοχής να τους εξυπηρετήσουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα τους θεωρεί ανεπιθύμητους αποικιοκράτες, που έρχονται να εισβάλουν και να λεηλατήσουν το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου και σαν τέτοιους θα τους αντιμετωπίζει. 
Ας καταλάβουν ότι αυτή η “επένδυση” δεν θα προχωρήσει και το τωρινό εγχείρημα θα αποδειχθεί ιστορικά ότι επρόκειτο απλώς για μια τρύπα στο νερό της Βρωμόλιμνης. 


ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών &
enimerosi.com