ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Από την Κέρκυρα το μπαράζ ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας – Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ & το «οικόπεδο» 2 του Ιονίου, δυτικά της Κέρκυρας»Από την Κέρκυρα το μπαράζ ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας – Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  & το  «οικόπεδο» 2 του Ιονίου, δυτικά της Κέρκυρας»

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό στην Κέρκυρα για Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, μέρα μαύρης επετείου, αφού συμπληρώνονται 74 χρόνια από τον βομβαρδισμό του νησιού από τους Γερμανούς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane (FS), στους Ιταλούς. Στην εξευτελιστική τιμή 45 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση

 

Με την απόκτηση της εταιρείας, οι Ιταλοί θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους για την ελληνική αγορά. Παράλληλα, θα χρειαστεί να αποσαφηνίσουν και τη στάση που θα κρατήσουν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) που έχει μετατεθεί για τον προσεχή Νοέμβριο.

 

 

Παρών, άλλωστε, θα είναι ο Ιταλός ομόλογος του Αλέξη Τσίπρα, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και πλειάδα υπουργών της ιταλικής κυβέρνησης, κάτι που αναβαθμίζει το status της εν λόγω συνάντησης, η οποία ούτως ή άλλως έχει καταστεί πιο κομβική του αναμενομένου.

 

Ακόμα, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δύο ακόμα θέματα θα απασχολήσουν τις συζήτησεις: ο αγωγός TAP, αλλά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Όσον αφορά τον TAP, ο οποίος θα διέρχεται από τη Βόρειο Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, τροφοδοτούμενος από το κοίτασμα Σαζ Ντενίζ ΙΙ, θα εξεταστεί η πορεία εκτέλεσης του έργου, καθώς η κυβέρνηση αποδίδει κομβική σημασία στην ενεργειακή συνεργασία με γειτονικές χώρες, κάτι που τονίστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Μπορίσοφ στην Καβάλα.

 

Τέλος, σημαντικό είναι και το ιταλικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά, καθώς αξιωματούχοι της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ ήρθαν τον Μάιο στην Αθήνα, ενώ η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total (γαλλική) και Edison (ιταλική) έχει ανακηρυχθεί προτιμητέα για το οικόπεδο ανοιχτά της Κέρκυρας. Παράλληλα, έντονο είναι και το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας SNAM για τον ΔΕΣΦΑ που θα ιδιωτικοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, οι γεωλογικές έρευνες ανοιχτά της Κέρκυρας ξανανοίγουν το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, κάτι που στην ελληνική πλευρά μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή, παρά τη στάση της Αλβανίας.

Ξεμπλόκαραν οι έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο από την Total

 

Δόθηκε χθες Τρίτη 12/9 η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσει η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ.

Την είδηση ότι «ξεμπλοκάρει και η επένδυση της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων στο "οικόπεδο" 2 του Ιονίου, δυτικά της Κέρκυρας» καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον έλεγχο, έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο δελτίο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-Edison στο Ιόνιο είχε ανακηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» για το οικόπεδο 2 τον Οκτώβριο του 2016 και ο κ. Σταθάκης είχε μονογράψει τη σχετική σύμβαση τον περασμένο Μάρτιο.

Για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών απομένει πλέον η έγκριση της Βουλής, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναμένεται να την καταθέσει άμεσα.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή εντός του 2017, ώστε να αξιοποιήσει την επένδυση της κοινοπραξίας στο αφήγημά της περί «θετικού επενδυτικού κλίματος» που διαμορφώνεται για την Ελλάδα.