ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στα 944 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από κατασχέσεις - «Γονατίζουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι


Στα 944 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από κατασχέσεις - «Γονατίζουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι


Περίπου 944 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει από την αρχή του χρόνου η βιομηχανία των κατασχέσεων οι οποίες αριθμούν τις 971.429 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία το επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου έγιναν συνολικά 132.375 νέες κατασχέσεις λογαριασμών ενώ το ποσό που εισπράχθηκε αντιστοιχεί στο 16,4% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που έφτασαν τα 7,48 δισ. ευρώ φτάνοντας το μέσο μηναίο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 1.06 δισ. ευρώ.

Τούτο έστω και αν στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. Ευρώ όπως έσπευσε να διευκρινίσει η ανεξάρτητη αρχή.

Η κόπωση όμως των εσόδων αποτυπώνεται αναλυτικά και στο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που δείχνει ολοφάνερα ότι τα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αρχίσει να γονατίζουν από τα φορολογικά βάρη.


«Γονατίζουν» μισθωτοί και συνταξιούχοι

Συνολικά έναντι των βεβαιωμένων φόρων η ΑΑΔΕ καταγράφει στο τέλος Ιουλίου φορολογικής συμμόρφωση σε ποσοστό 80,35% με ένα ποσό 572, 2 από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος να παραμένει ανείσπρακτο . Το ποσό αυτό θα προστεθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Αυγούστου.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η ανάλυση του ποσού αυτού.

Το χαμηλότεροο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης παρουσιάζει ο φόρος φυσικών προσώπων όπου το ποσοστό συμμόρφωσης δεν ξεπερνά το 69,33% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί βεβαιωμένοι φόροι ύψους 347,63 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά καλύτερο είναι το ποσοστό συμμόρφωσης για το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που φτάνει το 89,53% με την υστέρηση έναντι των βεβαιωμένων φόρων να περιορίζεται στα 66 εκ ευρώ . Θα πρέπει όμως να σηεμιωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το 2017 προκύπτει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα κατά περίπου 20%.

Στην είσπραξη του ΦΠΑ όπου η περιοδικότητα είναι πιο πυκνή το ποσοστό συμμόρφωσης έναντι του βεβαιωμένου φόρου φτάνει το 86,22% που σε πιο καθαρούς αριθμούς σημαίνει ότι από τον βεβαιωμένο ΦΠΑ δεν πληρώθηκαν 158,57 εκατ. ευρώ.


Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου

Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων η Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αν η υστέρηση του Ιουλίου επαναληφθεί τότε το πρόβλημα μεγαλώνει και διογκώνεται αφού θα έρθει λίγο πριν την έναρξη του επίσημου μέρους της τρίτης αξιολόγησης με το ΔΝΤ να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για φέτος (προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ) και πολύ περισσότερο ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Για το επόμενο χρόνο το Ταμείο βλέπει τρύπα περίπου 2,4 δις ευρώ προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr