ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Γερό χαρτί» η χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ


«Γερό χαρτί» η χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Τα γεωστρατηγικά σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και τη χώρα μας, με βά­ση τις γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις, καθιστούν την Ελλάδα όχι νησίδα σταθερότητας, ειρήνης και πυλώνα ενεργειακών διαδρομών προς την Ε.Ε., αλλά κόμβο σκληρών και επικινδύνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και η αρθρογραφία του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποτυπώνουν πολύ καθαρά τα σχέδια των ΗΠΑ για τη χώρα μας.  Τη μετατροπή της δηλαδή σε μια σταθερή βάση και «κολαούζο» στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που επιφυλάσσουν για τους λαούς της περιοχής και τους άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές της, Ρωσία, Κίνα.
Στη συνέντευξή του δήλωσε χωρίς περιστροφές πως τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πάνε πολύ μακριά από πολλούς άλλους εταίρους και πως: «Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως στρατηγικό εταίρο αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή».  Ακόμα πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Αναδεικνύεται μέσω της Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Στην κορυφή των αμερικανικών γεωοικονομικών στόχων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα.  Βασική επιδίωξη είναι να εμποδίσουν τη Ρωσία να έχει σε μεγάλο βαθμό τη Δυτική Ευρώπη εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και στοχεύουν στην ασφαλή διέλευση φυσικού αερίου από μια «ελεγχόμενη» πολιτικά, γεωστρατηγικά, οικονομικά Ελλάδα.
Καθόλου αδιάφοροι δεν είναι οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil, η Energean κ.α.  Εν τω μεταξύ έρχονται στο φως γεωτρήσεις που γίνονται στη Β. Ελλάδα, στα Γρεβενά, Θερμαϊκό κόλπο, Κιλκίς, Θρακικό πέλαγος, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και αναμένεται να δοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για έρευνα υδρογονανθράκων. 
Ο Τζ. Πάιατ δεν έκρυψε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται στα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και γι' αυτό ζήτησε: «να υπογραφούν συμβόλαια» και «Όχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης για ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου μεταφορών και εξέφρασε τον «μεγάλο ενθουσιασμό του για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».
«Aν υπάρχει μια πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή από όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες…», όπως δήλωσε ο Τζ. Πάιατ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πάνω απ΄ όλα αποτελεί το επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας  και η στρατιωτική αναβάθμιση της χώρας μας.  Με τα αμερικανικά αυτά στρατηγικά σχέδια είναι σε «αρμονία» μνημόνιο  κατανόησης και συνεργασίας για την κατασκευή  της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», που υπογράφηκε παρουσία του Τσίπρα και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπορίσωφ, και προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τρεις πόλεις της Β. Ελλάδας (Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη) με τρεις πόλεις της Βουλγαρίας (Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε).
  

Όπως έγινε γνωστό και έχει γραφτεί στον τύπο, το τελευταίο διάστημα Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιθεωρήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα με στόχο να «διευρύνουν τη συνεργασία», την εγκατάσταση δηλαδή βάσεων και άλλων στρατιωτικών «μηχανισμών».  Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα που διατυπώθηκε από τον ναύαρχο Σταυρίδη, πρώην ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ότι θα ήταν σοφό 2.500 αμερικανοί στρατιώτες να εγκατασταθούν στη χώρα μας «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Οι στρατιωτικές διευκολύνσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει την ικανοποίηση των στρατιωτικών επιτελείων της Ουάσιγκτον και θεωρούν την Ελλάδα γερό χαρτί, το καταλληλότερο στρατηγικά για τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους  και την ελληνική κυβέρνηση ιδιαίτερα φιλική και πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα στρατιωτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή «θωρακίζει τη χώρα», την καθιστά «νησίδα σταθερότητας και ειρήνης», ενώ ταυτόχρονα «βοηθά στην επιτυχία του κεντρικού στόχου που είναι η ανάπτυξη». Στα πλαίσια αυτά συζητιέται  επίσκεψη Τσίπρα και συνάντηση με τον Τραμπ με θέματα που απασχολούν το σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Η εθελοδουλία της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο όχι μόνο να παραχωρεί βάσεις, θάλασσα και αέρα στις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και να εκχωρεί εδάφη για πυρηνικά. Και ενώ καταγγέλλεται γιατί δεν απαντά στο ερώτημα αν πράγματι συζητιέται η παραχώρηση βάσεων στον Άραξο για πυρηνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κωφεύει και κρατά σιγήν ιχθύος, έτσι, που θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η χώρα μας θα βρεθεί με πυρηνικά.
Αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα μας. Την εκθέτει σε πολύ μεγάλους κινδύνους και τη βάζει στη «φωτιά» των σφοδρών ανταγωνισμών σε μία περίοδο που η ένταση διαρκώς μεγαλώνει και ξεκινά από τα εδάφη της Βαλκανικής, τη Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή και φτάνει μέχρι την Κορεατική Χερσόνησο.  Τα συμφέροντα του λαού μας βρίσκονται ακριβώς στην αντίπερα όχθη από αυτά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο λαός μας δεν ζητά να καταληστέψει τα πετρέλαια και τους κόπους άλλων λαών.
Αυτό που ζητά και παλεύει είναι ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τη δυστυχία που του έχουν επιβάλει οι «εταίροι» του και στους κινδύνους που τον σέρνουν οι εθελόδουλες και ξενόδουλες κυβερνήσεις στην υπηρεσία των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ντόπιας  πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

 Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί ενάντια σε κάθε ελληνική συμμετοχή στους  σ' αυτούς.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ