ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στη συνεχιζόμενη παράνομη καταστροφή του υπεραιωνόβιου Κερκυραϊκού Ελαιώνα» - Το θέμα στη Βουλή


«Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στη συνεχιζόμενη παράνομη καταστροφή του υπεραιωνόβιου Κερκυραϊκού Ελαιώνα» - Το θέμα  στη Βουλή

Στη Βουλή αναφέρθηκε το θέμα της καταστροφής του Κερκυραϊκού Ελαιώνα μετά από ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή (8/9), ο Αν. Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, μετά από ενημέρωση και συνεργασία με τον τ. Βουλευτή Κερκύρας Στέφανο Γκίκα.

Η ερώτηση έχει τίτλο: “Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στη συνεχιζόμενη παράνομη καταστροφή του υπεραιωνόβιου Κερκυραϊκού Ελαιώνα“, και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των τοπικών φορέων.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

” Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας είναι ένα μοναδικό ιστορικό αλλά ταυτόχρονα ζωντανό περιβαλλοντικό μνημείο, με δένδρα ηλικίας 500 και 400 ετών που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κερκυραϊκής φύσης. Ένας Ελαιώνας στενά δεμένος με τους κατοίκους, αφού μέχρι και την δεκαετία του 1950, ήταν σχεδόν η μόνη πηγή πλούτου.

Σήμερα ο Ελαιώνας συνεχίζει να καλλιεργείται, αλλά πολύ πιο περιορισμένα, ενώ θαυμάζεται από τους τουρίστες και τους περιηγητές που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται στην Κέρκυρα μια ανεξέλεγκτη κοπή ελαιόδεντρων η οποία ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σε σημείο συναγερμού.

Σύμφωνα με σωρεία καταγγελιών, αλλά και των στοιχείων που υπάρχουν, φαίνεται καθαρά η πλήρης καταστροφή των δένδρων από την παράνομη αυτή εκμετάλλευση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ριζική και άρα καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων (και όχι απλά κλάδεμα που είναι θεμιτό και ενίοτε απαραίτητο για την ανάπτυξη και επιβίωση του δέντρου), με μόνο στόχο το κέρδος από την παράνομη πώληση της ξυλείας.

Ο ένας τοπικός φορέας μετά τον άλλο με ανακοινώσεις τους, τοποθετούν το μέγεθος του προβλήματος και ζητούν από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων. Προ ολίγων ημερών, στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, μετά από εισήγηση της Μείζονος Αντιπολίτευσης, συζήτησε εκτενώς το θέμα, χωρίς ωστόσο οι αποφάσεις του να έχουν άμεσο και δραστικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο πρότεινε μια σειρά από αόριστες και χρονοβόρες διαδικασίες όπως:
1) Προώθηση πειραματικής εφαρμογής της σχετικής μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε καθορισμένη περιοχή για εξαγωγή συμπερασμάτων μετά από επικαιροποίηση της.
2) Προμήθεια από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης δορυφορικής καταγραφής μεταβολών στον ελαιώνα.
3) Διατύπωση αιτήματος για πρόσληψη γεωπόνων στην ΠΕ Κέρκυρας κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων περιορισμών.
4) Διατύπωση αιτήματος στο αρμόδιο Υπουργείο για επαναφορά της αστυνόμευσης του αγροτικού χώρου στον Ελαιώνα, μέσω της τέως Αγροφυλακής ή/και των δασικών υπαλλήλων.
5) Διατύπωση αιτήματος προς τα συναρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία και τεχνική υποστήριξη μικτών κλιμακίων ελέγχου. Παραδέχεται δε – παρότι έχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης – ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ο σχεδιασμός της ΠΙΝ “για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε και η ελιά και το ελαιόλαδο να αποτελέσουν θετικό στοιχείο της τοπικής οικονομικής ευεξίας και ανάπτυξης”.
Ως αποτέλεσμα, το σύνολο σχεδόν των Φορέων της Κέρκυρας, εξέφρασε με νέα κοινή ανακοίνωση τον προβληματισμό του για τα όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητά την λήψη άμεσων μέτρων, κατασταλτικών και άλλων, για την διάσωση του ιστορικού Κερκυραϊκού Ελαιώνα από την εγκληματική δράση των παράνομων συνεργείων που δρουν ανεξέλεγκτα στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο καταστρέφοντας τον ελαιώνα.

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα και να διασωθεί ο ιστορικός Κερκυραϊκός Ελαιώνας;

Ποιά προληπτικά – κατασταλτικά μέτρα σκοπεύετε να λάβετε; Υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου; Με βάση τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην πρόσληψη γεωπόνων, στην επαναφορά της αστυνόμευσης μέσω της τέως Αγροφυλακής και στη δημιουργία Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου