ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Περσινά ξινά σταφύλια» είναι και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ«Περσινά ξινά σταφύλια» είναι και  ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ«Περσινά ξινά σταφύλια» δεν αποτελούν μόνο ο ΕΝΦΙΑ, οι δεκάδες προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, όπως το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του, Τσίπρας.

Ο οποίος είπε: « Η αντιπολίτευση κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγωνίζεται για το grexit αλλά για το grinvest, δηλαδή την Ελλάδα των επενδύσεων.

Οι δηλώσεις αυτές του Τσίπρα δεν έγιναν καθόλου τυχαία, δεν αποτελούν μόνο μια απάντηση προς την αντιπολίτευση αλλά αποτελούν τον στρατηγικό προσανατολισμό (πολιτικά και οικονομικά) του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση σε επίπεδο εξαγγελιών με τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσει ο Τσίπρας.

Ο Τσίπρας και τα επιτελεία του παίρνουν υπόψη τους τόσο τις εξελίξεις στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Μετά το brexit και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει ορισμένες χώρες της Ε.Ε., τα κυρίαρχα επιτελεία του γερμανογαλλικού άξονα προσανατολίζονται στην αναμόρφωση της Ε.Ε.

Αναφερόμενα στη νέα «Αρχιτεκτονική» της Ε.Ε. τα γερμανογαλλικά επιτελεία μιλούν για Ε.Ε. πολλών σχέσεων και ταχυτήτων, όπου και θεσμικά οι ισχυρές χώρες θα έχουν τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο παρά τα φληναφήματα που ακολουθούν ανάλογες δηλώσεις. Είναι ενδεικτική για τις προθέσεις η πρόταση για έναν κοινό υπερυπουργό της Οικονομίας, για επίτροπο της Οικονομίας και πρόεδρο του Eurogroup. Σε αυτό το ευρωπαϊκό αρχιτεκτόνημα η θέση της Ελλάδας θα είναι και θεσμικά μια νεοαποικιακή κηδεμονευομένη χώρα, κάτω από ένα διαρκή, ασφυκτικό πολιτικοοικονομικό έλεγχο και μία μόνιμη υπερεκμετάλλευση.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συστηματικά τη σύμπλευση, τη συνεργασία και την ενότητα με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμα, επειδή στα πλαίσια της χώρας μας οι προοπτικές αυτοδύναμης κυβέρνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ελάχιστες πιθανότητες, ο Τσίπρας αναζητά να ανοίξει δρόμους συνεργασίας με τις εδώ σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Στα πλαίσια αυτά δηλώνει στη ΔΕΘ: «Η Σοσιαλδημοκρατία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Νομίζω ότι έχει αρχίσει να κάνει τον απολογισμό της εκεί όπου συνεργάστηκε με τη Δεξιά και αυτός ο απολογισμός δεν ήταν θετικός. Υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεργασίες αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης των μεγάλων ζητημάτων, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εγώ παίζω τον ρόλο που μου αναλογεί στις συναντήσεις των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή παίζει τον ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια των ευρωβουλευτών της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος, ένα πλαίσιο πολιτικής σύγκλισης για τις αναγκαίες, στρατηγικού χαρακτήρα, επιλογές που η Αριστερά κι η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να προτάξει το επόμενο διάστημα».

Ύστερα από αυτές τις δηλώσεις, και παίρνοντας υπόψη και άλλες δηλώσεις και την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς κάτω από τις λέξεις για να καταλάβει το ακριβές μήνυμα που στέλνει τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους ντόπιους κεφαλαιοκράτες, καθώς και στο κόμμα του. Στο κόμμα του και τους οπαδούς του που συστηματικά τους προετοιμάζει για το νέο ΣΥΡΙΖΑ και όχι αυτόν το παλιό που έχει πεθάνει αφού έπαιξε το ρόλο του, παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που ήθελαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπονομεύοντας το κίνημα, σπέρνοντας την απογοήτευση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ