ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι κάτοικοι & οι φορείς καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για τον Κανονισμό της Παλιάς Πόλης


Οι κάτοικοι & οι φορείς καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για τον Κανονισμό της Παλιάς Πόλης
Σε κλίμα έντασης η ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων των κατοίκων της Παλιάς Πόλης Κέρκυρας, με μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κέρκυρας, εκπρόσωπο του Γραφείου Παλιάς Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Εμπορίου Άρη Μπαλή, με θέμα συζήτησης τον «Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της παλαιάς πόλεως Κέρκυρας».

Οι σύλλογοι των κατοίκων της παλιάς πόλης εξαπέλυσαν επίθεση κατά της δημοτικής αρχής μέσω ανοιχτής επιστολής τους με την οποία ρωτούν τη δημοτική αρχή: «Επιτέλους, Κύριοι της δημοτικής αρχής ξεκαθαρίστε με ποιους είστε; Με την γραφειοκρατία των Αθηνών και των Υπουργείων ή με τους κατοίκους;»
Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων Παλιάς Πόλης

«Το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε  στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων των κατοίκων της Παλιάς Πόλης Κέρκυρας, με μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής  Κοινότητας Κέρκυρας, εκπρόσωπο του Γραφείου Παλιάς Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Εμπορίου Άρη Μπαλή, με θέμα συζήτησης τον «Κανονισμό  Αστικής Λειτουργίας της παλαιάς πόλεως Κέρκυρας».
Ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε από την αρχή ότι πρόκειται για ενημέρωση επί του «Κανονισμού»  και όχι για συζήτηση επί του συνόλου των θεμάτων που η Συντονιστική Επιτροπή των τοπικών συλλόγων κατοίκων είχε ήδη θέσει από τον Νοέμβριο του 2016 με κυρίαρχο βεβαίως το θέμα κυκλοφορίας και στάθμευσης των μονίμων κατοίκων της Παλιάς Πόλης.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Παλιάς Πόλης τόνισε ότι  πρόκειται για κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και ότι αυτή είναι προς όφελος  των κατοίκων. Όμως κανένας δεν απάντησε στο ερώτημα: εφόσον ο «Κανονισμός» αποτελεί  απλή κωδικοποίηση, γιατί  πρέπει να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο; και μάλιστα με τόση βιασύνη;
Η Συντονιστική Επιτροπή αντιθέτως πρότεινε την μη άμεση ψήφιση του προτεινόμενου κειμένου, και την συμπλήρωσή του με επεξεργασμένες προτάσεις στο θέμα κυκλοφορίας - στάθμευσης των μονίμων κατοίκων, καθώς και στα άλλα θέματα που αφορούν στην πολιτική προστασία, την καθαριότητα κλπ., την στιγμή μάλιστα που τέτοιου είδους θέματα, ούτως ή άλλως, αναφέρονται στο εισαγωγικό κείμενο του κανονισμού.

Η συζήτηση  κράτησε δύο ώρες με στιγμές έντασης καθώς  οι παριστάμενοι  κάτοικοι παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους – με κυρίαρχο την πρόσβαση στα σπίτια τους – για να εισπράξουν από τους παρόντες εκπροσώπους του δήμου την παραπομπή στις Καλένδες μέσω αόριστων υποσχέσεων, και να  ανταπαντήσουν τελικά με δύο λέξεις: «μας κοροϊδεύετε».
Δυστυχώς γίνεται προφανές ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα των κατοίκων, αλλά ούτε απλά να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, έχοντας πιθανόν άμεση - έκτακτη υποχρέωση, να παρουσιάσει κάτι στο πλαίσιο  του Σχεδίου Διαχείρισης.

Δεν απασχολεί τη δημοτική αρχή η ερήμωση της πόλης, ούτε καν το κυκλοφοριακό, το οποίο επίσης παρέπεμψε σε … μελλοντική λύση.
Η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει την υποχρέωση της δημοτικής αρχής, στα πλαίσια των συμφωνηθέντων του Μαρτίου του 2017, να παρουσιάσει επεξεργασμένες λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Αντί αυτού, ουδέν έπραξε, αποδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων, συνεχίζοντας την μακρά παράδοση των δημοτικών αρχών των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες  κινήθηκαν και κινούνται με γνώμονα την εξυπηρέτηση κάθε μορφής συμφερόντων εκτός αυτών που αφορούν στο συμφέρον της λειτουργίας της πόλης, ως ζωντανής και βιώσιμης και όχι ως ακατοίκητου μνημείου – βιτρίνα.

Κατόπιν όλων αυτών η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι δεν υπεισήλθαν στα επιμέρους θέματα που θίγει ο κανονισμός αστικής λειτουργίας της πόλης, παρόλο που σημείωσαν επιγραμματικά τις ενστάσεις τους, σε θέματα κόστους των οικοδομικών παρεμβάσεων στην παλιά πόλη, αδειοδοτήσεων, κλπ.
Θέματα που θα έπρεπε να είναι περισσότερο επεξεργασμένα από τις υπηρεσίες του δήμου, και να κινούνται προς την κατεύθυνση της οικονομικής ελάφρυνσης των κατοίκων μέσω σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών και όχι απλά να ικανοποιούν τις γραφειοκρατικές ανάγκες του κάθε υπουργείου που δεν έχει και καμιά ξεκάθαρη εικόνα, του πως κινείται η πραγματική ζωή.


Η συνάντηση έληξε αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά, την πλήρη αποστασιοποίηση της δημοτικής  αρχής  από την καθημερινότητα των δημοτών και την πραγματική ζωή της πόλης, και την τεράστια διάσταση απόψεων και προτεραιοτήτων μεταξύ των δυο πλευρών».